GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 11. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ističe rok u kome Skupština treba da formira Instituciju državnog revizora

Samo Dinkić zna kuda idu državne pare

Srbija nekoliko godina nema instituciju državnog revizora koji kontroliše trezor i rad Ministarstva finansija i daje ocenu završnog računa, pa ako se on ne usvoji, pada vlada

BEOGRAD - Srbija je jedina zemlja koja već nekoliko godina nema Instituciju državnog revizora koji bi kontrolisao, ne samo direktne potrošače para iz budžeta, već i indirektne, kao što su organizacije socijalnog osiguranja, razni fondovi, javna preduzeća, političke stranke i sve koji koriste donacije i druge vrste pomoći. Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković može da se bahato ponaša i radi kada mu se svidi i na način koji sam utvrdi, kao i njegove kolege poslanici, pa zajednički nemilice troše pare iz kase koju puni pošten svet jer za to nikom ne podnose račun, osim što trebovanje ispostave ministru finansija Mlađanu Dinkiću. A ovaj ministar nađe dovoljno para u državnoj kasi da namiri sve troškove kako se vlada ne bi razbila u paramparčad.

I to može jer mu državni kontrolor ne sedi za vratom. Istina, ova vlada je svemoguća, pa nije isključeno da bi i revizora, iz nezavisnog statusa, prevela na svoju stranu. Ipak, manje je rizično kada revizora nema, pa se i poslanicima ne žuri da oforme ovu instituciju, odnosno izaberu predsednika i savet. Revizor prema zakonu treba da utvrdi da li se novac iz državne kase troši "namenski i adekvatno postignutim rezultatima, a u skladu sa principima ekonomije i efikasnosti". Doduše, u novembru usvojeni Zakon o državnoj revizorskoj instituciji ostavlja Skupštini rok od šest meseci da je oformi, a za to je na raspolaganju još samo dvadesetak dana.

Ko je sve na narodnim jaslama

Praksa ministara finansija u nekoliko poslednjih godina je da čak ni oni ne podnose izveštaje Skupštini kako su upravljali budžetom. I ako se ova tema uvrsti u dnevni red uglavnom se pomera ili skida jer ima prečih poslova. U najboljem slučaju, izveštaj se svodi na formalan opis gde su pare otišle, a pošto nema revizora kao nezavisnog kontrolora koji nadgleda kako ministar sam upravlja parama, to znači da ga ministar može sastaviti da, ionako neobrazovani i nezainteresovani zastupnici naroda, ništa ne primete. Tako su ministru potpuno odvezane ruke, pa će ove godine, na primer, iz tekuće budžetske rezerve za finansiranje festivala Egzit dati 12 miliona dinara. Novac iz tekuće rezerve je inače namenjen direktnim korisnicima, pa je tako vlada na predlog Dinkića i Egzit prikačila na državne jasle. Jedan ugledni profesor je ovu budžetsku pomoć prokomentarisao kao "podršku Kolumbiji u osvajanju tržišta".

- Kako se troši 487,9 milijardi dinara iz budžeta, zna možda jedino ministar finansija Mlađan Dinkić. U Srbiji je postojao revizor još od vremena Sretenjskog ustava, ali ne i u novije vreme. U svetu takva institucija kontroliše trezor i rad Ministarstva finansija i daje ocenu završnog računa, pa ako se on ne usvoji pada vlada. Izvršenje budžeta bi trebalo da kontroliše i parlament preko Odbora za finansije kojem bi ministar nekoliko puta godišnje podnosio izveštaj. To se ne radi, pa u Srbiji izvršna vlast zapravo kontroliše sudstvo i parlament - kaže Milić Milovanović, profesor na Ekonomskom fakultetu, i član Saveta za borbu protiv korupcije.

U Odboru za finansije ne misle da su neodgovorni jer, kako kaže potpredsednik Rade Obradović, baš ovaj odbor je zaslužan što je napravljen zakon u kratkom vremenskom roku i što će se prvi put u Srbiji uvesti ova institucija koja će kontrolisati "u koje svrhe i na koji način se troše pare iz narodne kase". Obradović tvrdi da je pre dvadesetak dana otvoren postupak kandidature i da će predlog odabranih za predsednika i savet Institucije državnog revizora biti ponuđen na razmatranje Skupštini. Obradović tvrdi da se sprema tender i za izbor eksternog komercijalnog revizora koji će napraviti izveštaj o tome kako su trošene pare iz kase između 2002. i 2004. godine. Kakav je apetit, i koliko profitira sadašnja garnitura vlasti - vlada, poslanici i sudovi, koji su se fotelja dočepali 2004, i ne treba da proverava ekspert jer se vidi i golim okom.

S. J.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Izlivanje reka Srbiju pretvara u močvaru
Samo Dinkić zna kuda idu državne pare
Umesto da pregledaju, lekari popunjavaju obrasce
Štrajk skraćuje nastavu
Biju se za propalu firmu
Naftovod Konstanca - Trst gradi se sa Slovencima ili bez njih
Smiljko Kostić raportira samo Nišlijama
Daktilografi traže povišicu
Kazne za diskriminaciju invalida 50.000 dinara
Kamermani ometaju poslanike dok čitaju novine