GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 6. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 

Za samo sedam dana u Srbiji ostavljeno četvoro novorođenčadi

Bace dete pa se predomisle

Stručnjaci kažu da se majke na ovakav korak najčešće odlučuju plašeći se osuda u javnosti jer je uglavnom reč o ženama lošeg materijalnog statusa

BEOGRAD - Za samo sedam dana u Srbiji su četiri majke bacile svoje bebe - prva je prošlog ponedeljka pronađena u bačvi u Lapovu, druga u Zavodu za zaštitu zdravlja u Sremskoj Mitrovici, a u subotu je pronađena treća u Stenjevcu kod Despotovca. Sve tri bebe su preživele "trenutke slabosti" ili neuračunjivosti svojih majki koje su ih jednostavno bacile u smeće. Četvrta, na žalost, nije bila te sreće. Pre dva dana, u naselju Begaljica pored Beograda, mrtvo novorođenče ..

alt= kompletan tekst...


Svako peto dete u našoj zemlji na neki način zlostavljano

Bes iskaljuju nad nejakima

BEOGRAD - Zvanični podaci o broju zlostavljane dece u Srbiji ne postoje, beleže se samo pojedinačni slučajevi kada je već kasno da se reaguje, a istraživanja su pokazala da je svako peto dete u našoj zemlji na neki način zlostavljano. Boris Stajkovac, član UO Dečje klinike u Tiršovoj, istakao je da je u poslednje vreme povećan broj dece koja su žrtve nasilja.
- To je zato što se u javnosti sve više priča o zlostavljanju. Do sada lekari nisu obraćali pažnju da li je dete palo niz stepenice ili se opeklo na peglu, samo im je bilo važno da deci pruže pomoć. Danas lekar mora da bude sumnjičav i da prepozna povrede zlostavljanja. Poslednjih godina u našim porodicama, zbog ekonomske ..

alt= kompletan tekst...


Klinički centar Srbije, gde trenutno leži 3.500 pacijenata, dobio magnetnu rezonancu

Na snimanje čeka 500 bolesnika

Centar za magnetnu rezonancu u Kliničkom centru do sada je pregledao dnevno 25 do 30 pacijenata

U Kliničkom centru Srbije juče je svečano pušten u rad aparat za magnetnu rezonancu (avanto 1.5 Tesla). Vrednost ove opreme koja omogućava precizno dijagnostikovanje je 1,3 miliona evra, a sredstva su izdvojena iz budžeta Republike Srbije. Klinički centar Srbije sada ima dve magnetne rezonance, tako da je zaokružena nabavka najosnovnijih aparata za dijagnostiku. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević istakao je da rešenje problema nije samo u nabavci aparata, već da lekari ..

alt= kompletan tekst...


Smenjena Artmanova

Florens Artman, portparol glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte smenjena je sa te dužnosti, izjavio je Tanjugu savetnik Del Ponteove Anton Nikiforov, koji je rekao da će on privremeno obavljati dužnost portparola Tužilaštva. Nikiforov je rekao da će o razlozima za smenu Florens Artman javnost biti obaveštena na današnjoj konferenciji za novinare u Haškom tribunalu.


Dinkić se dogovorio sa Šlafom, iako se ne zna koja je firma prodata

Prodaja Mobtela ispod žita

Martin Šlaf kupio Jusiko sa Kipra, koji je vlasnik BK trejda, dok je vlasnik 51 odsto Mobtela zvanično bio Sistem Braća Karić - BK trejd

BEOGRAD - Iako je Vlada Srbije sa austrijskim biznismenima predvođenim Martinom Šlafom napravila sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća Mobi 63, zatim cene firme, odbacivanja tužbi..., postavlja se pitanje koliko je sve to urađeno po zakonu. Još uvek nije obelodanjeno šta su od Karića kupili Austrijanci, već se samo pretpostavlja da je u pitanju BK Trejd koji nema nikakvog učešća u Mobtelu. Zato je nejasno na koji način je Šlaf došao do vlasništva 30 odsto ..

alt= kompletan tekst...


Beko i Mišković poseduju 15 odsto Merkatora i spremaju ponudu za novi paket akcija

Na udaru tajkuna i druge slovenačke firme

Cilj nekoliko srpskih investitora je da steknu vlasništvo u više preduzeća u bivšoj republici, ali ne i da obore slovenačku vladu, a ako ona padne to je dokaz koliko je "jeftina", kažu u srpskim poslovnim krugovima

BEOGRAD - Srpski biznismeni Milan Beko i Miroslav Mišković su u Merkatoru obezbedili siguran paket akcija od 15 odsto, a čak i od možda 25 odsto, tvrde dobro obavešteni izvori u Sloveniji. Ovi investitori će uskoro dostaviti ponudu za preuzimanje još jednog paketa jer planiraju da otkupom do 40 odsto kapitala postanu najuticajniji i najveći pojedinačni vlasnici, a na berzi se ne može kupiti više od 25 odsto. Ovi investitori se neće zaustaviti samo na "napadu" na Merkator ..

alt= kompletan tekst...


Ljubiši Buhi (42), juče oduzeto policijsko obezbeđenje

Čume u strahu, beži iz zemlje

Buha hoće da ide u inostranstvo jer država ne želi da mu pruža zaštitu. Oseća se nezaštićeno i plaši se za bezbednost porodice. Kaže da je sada prava meta neprijateljima protiv kojih je svedočio

BEOGRAD - Ljubiša Buha Čume (42), svedok saradnik u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića i na suđenju pripadnicima zemunskog klana, juče je oduzeto policijsko obezbeđenje, koje je imao dve i po godine, saznaje Glas. Prema saznanjima našeg lista, Ljubišu Buhu juče je o tome lično obavestio Dragan Jovanović, jedan od članova tročlane komisije koja odlučuje o ulasku učesnika u krivičnim postupcima u program zaštite. Naš izvor dodaje da je Buha sada uplašen za život ..

alt= kompletan tekst...