GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Počela euforija sakupljanja sličica fudbalera o Svetskom prvenstvu u Nemačkoj

Menjam Ronaldinja za Nikolu Žigića

Među zagriženima u Crvenoj zvezdi na prvom mestu se nalazi Nikola Žigić, a slede Milovanović, Mudrinić i Đokić, u Partizanu se niko ne bavi ovim hobijem

Kada se na jednom od treninga Partizana rezervni golman Nikolas Asprogenis munjevitom bacao i branio šuteve Niši Saveljiću, štoperu "crno-belih" se otelo:
- Viđi kako se baca, ko one Panini sličice.
E, pa njihovo vreme je stiglo. Sličice fudbalera koje je svaki "ljubitelj fudbala" bar jednom u životu sakupljao, ponovo su ušle u domove klinaca, ali i odraslih. Pojavljuju se na svake dve godine, pred Evropsko i Svetsko prvenstvo i onda nastaje prava pomama. Sakupljati, lepiti, menjati duplikate ili ih jednostavno osvajati na ulici, "tapkanjem", sve su to radosti ljubitelja ovog fudbalskog hobija, koji spada u red "od 7 do 77 godina" fenomena. Ni "večiti rivali" nisu imuni na ovu razonodu.

Među pasioniranim skupljačima sličica u Crvenoj zvezdi na prvom mestu nalazi se Nikola Žigić, zatim Vladimir Mudrinić, Dejan Milovanović, Dušan Đokić... Žigić je album sa karikaturama već ispunio, dok je ovaj drugi, Paninijev, do pola izlepljen. Za sada se niko ne usuđuje da igra "tapke" sa njim pošto znaju da će loše proći.

- Žiga se baš primio i polako, ali sigurno, zapalio sve nas da skupljamo. Dajem prednost albumu sa karikaturama, ali kako je Nikola taj već izlepio i prešaltovao se na drugi, ništa mi drugo ne preostaje nego da mu se pridružim kako bi mogli da razmenjujemo duplikate - otkriva Dejan Milovanović i napominje da poseduje album sa SP u Francuskoj 1998. godine.

Dušan Đokić, duga devetka Zvezde, priznaje da je i njega uhvatila manija skupljanja sličica.
- Baš sam pre 15 dana kupio album sa karikaturama i sa starijim sinom, Mihajlom, redovno lepim sličice. Do sada smo pola već izlepili i moram da priznam da je veoma zanimljivo - uzbudljivim tonom će Đokić.

Milan Biševac kaže da se nalazi u dilemi šta da radi.
- Pola Zvezde je počelo da skuplja sličice i verovatno ću se i ja priključiti većini. Imam neke albume koje sam skupljao kao klinac, tako da ne bi bilo loše da se podsetim na školske dane - kroz osmeh kaže štoper "crveno-belih".

Fudbaleri Partizana su i u ovoj kategoriji izgubili od večitog rivala. Blic-anketa među fudbalerima aktuelnog šampiona ukazala je na poražavajuću statistiku: Niko ne sakuplja sličice o Svetskom prvenstvu u Nemačkoj. Stefan Babović, Milan Smiljanić, Miroslav Radović, Nemanja Rnić priznaju da su kao mlađi bili redovni posetioci kioska u potrazi za "slajbama", ali da ih je ta manija prošla pre nekoliko godina, a isto važi i za njihove saigrače.
- Ranije nisam propuštao nijedno prvenstvo. Svaki album koji je izlazio, popunio sam, a poslednji je bio za SP 2002. godine - kaže Babović, a isti je slučaj i sa Smiljanićem i Radovićem.

Najbliži sakupljanju su Niša Saveljić i Rnić, koji su pomagači.
- Evo upravo sam kupio album sinu i cepamo prvu kesicu sa sličicama - kaže Saveljić, koji će aktivno pomagati, a slična situacija je i sa Rnićem.
- Sestrić skuplja, pa i ja s njim. Pomažem mu, snalazim se da mu menjam duplikate. Kad sam bio mlađi redovno sam skupljau sličice, nisam propuštao nijedno svetsko i evropsko prvenstvo, ali dugo nisam skupljao, pa mi je sad ovo simpatično - kaže bek Partizana.

Do početka Mondijala ostalo je još 66 dana. Sasvim dovoljno da se poveća broj ljubitelja skupljača sličica među našim fudbalerima. A možda ih već ima dosta samo iz objektivnih razloga ne žele da priznaju da ih je manija odavno uhvatila...

G. B. - V. J.


vesti po rubrikama

^sport

Menjam Ronaldinja za Nikolu Žigića
Neće im pomoći ni Milojević
Jirgen Reber je u pravu
Ljubo Travica (ni)je selektor
Dejan Stanković potapa "žutu podmornicu"
Cibona leči derbi rane
Džaba dobra igra, kada ode titula
Vreme hladno, a doček topao