GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mlava već petnaest godina plavi sela u Braničevskom okrugu

Kuće uništene, a voda za piće zagađena

Nedavne poplave nanele štetu od 54 miliona dinara, a u desetak sela proradila stara i pojavila se nova klizišta. U petrovačkoj opštini ugroženo i oko 500 hektara oranica

POŽAREVAC - Nedavne kiše i otapanje snega naneli su veliku štetu u svih osam opština Braničevskog okruga. Najugroženije su sela u opštini Petrovac i sela Maljurevac i Bradarac u požarevačkoj opštini. Petrovački štab za odbranu od poplava i Komisija za procenu štete od elementarnih nepogoda, procenili su da šteta od nedavnih poplava i klizišta u ovoj opštini iznosi 54 miliona dinara. Delimičnim izlivanjem Mlave, Vitovnice i Busura, kao i podzemnih voda, ugroženo je oko 500 hektara oranica u ovoj opštini, a šteta na poljoprivrednim usevima iznosi oko 23 miliona dinara. Nedavne padavine uzrokovale su i aktiviranje starih i pojavu novih klizišta u ovom kraju, a posebno su ugroženi Busur, Manastirica, Knežica, Trnovče, Kamenovo, Leskovac, Oreškovica, Dobrnja, Burovac, Stamnica i Vošanovac.

Pet puta pod vodom

Prošle godine, meštani sela Maljurevac i Bradarac doživeli su pet poplava. Do sada niko od nadležnih nije konkretno pomogao, već se sve završava na praznim pričama i obećanjima. Meštani smatraju da bi jednostavno rešenje bila izgradnja nasipa dužine 350 metara, ali iz opštine im poručuju da nema para. Zbog istog razloga nije izgrađen ni odvodni kanal, iako je u tu svrhu još ranije otkupljen deo zemljišta u Bratincu.

Ni meštani sela Maljurevac i Bradarac, u požarevačkoj opštini, više od 15 godina ne uspevaju da se izbore za plavljenjem reke Mlave, zbog koje trpe milionske štete i ozbiljne zdravstvene posledice. Problem je nastao kada je pre 15 godina, radi proširenja deponije jalovine pored rudarskog kopa "Ćirikovac", pregrađeno staro korito reke Mlave i premešten već postojeći nasip.

"U nasip su tada ugrađeni veliki ventili, tzv. 'žablja usta', koja moraju automatski da se aktiviraju pred naletom vode i odvedu je u drugom pravcu. Međutim, oni nisu u funkciji, zbog čega se zbog kišnih padavina i bujanja podzemnih voda, staro rečno korito prepuni vodom i plavi oba sela", rekao je Toplica Stepanović iz Maljurevca.

"Svih ovih godina trpimo velike materijalne štete, i zbog ruiniranja kuća i zbog propadanja svega što zasadimo u baštama, ali nam do sada nije isplaćen ni dinar obeštećenja", kaže Stepanović.

Najveći problem predstavlja zagađenje seoskih bunara, što ozbiljno narušava zdravlje meštana. "Ponekad nam dopreme cisterne, ali se za piće najviše koristi voda iz bunara, koja je pogubna po zdravlje. Odavde već nekoliko meštana odlazi na dijalizu zbog obolelih bubrega, a strahujemo da će ih vremenom biti sve više", rekao je Stepanović.

D. Novković


vesti po rubrikama

^Srbija

Kuće uništene, a voda za piće zagađena
Trampio cipele za slaninu
Predsednik ojadio stranku
Podignimo crkvu Svetog Save
"Nišekspres" vozi na crno
Jacanović iz pritvora pravo u direktorsku fotelju
   
 


     


FastCounter by LinkExchange