GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U selu Stenjevac kod Despotovca, u subotu pronađen tek rođeni dečak

Bebu bacila na smetlište

ĆUPRIJA- Samo pet dana, pošto je u vinskoj bačvi porodice Prlić iz Lapova pronađena beba, u korovu, na smetlištu u selu Stenjevcu kod Despotovca, u subotu, 1. aprila, pronađen je tek rođeni dečak. Mališan iz bačve prozvan je Srećko i sada se svi otimaju da ga usvoje, a kakva će biti sudbina malog Despotovčanina, koga je pronašao komšija, još uvek je neizvesno. Ali, najvažnije je da je dete hospitalizovano u Porodilištu Zdravstvenog centra u Ćupriji.

Beba je pronađena pored transformatora, u smetlištu, a majka deteta je Stanisava Milosavljević (28) iz Stenjevca, saopštila je jagodinska policija. Majka je policiji izjavila da je mislila da je dete mrtvo, pa je odlučila da ga baci na smetlište, a da o tome nikoga ne obavesti, s obzirom na to da niko nije znao da je bila trudna.

Međutim, majka, koja se, takođe nalazi u Porodilištu ćuprijskog Zdravstvenog centra, ispričala je sasvim drugu priču reporteru Glasa.
- Porodila sam se oko 6,45 u dvorištu naše kuće. Tamo je ostala lokva krvi. Onda sam sa bebom u naručju pošla u našu ambulantu kod lekara. Međutim, pošto sam izgubila mnogo krvi i tečnosti, pala sam pored transformatora. Onda je došla Hitna pomoć. Policija je tražila tragove i lepo se vidi krv u dvorištu i na mestu na kome je beba nađena. Nisam bacila bebu. I ona nema nikakvih povreda. Da sam je bacila, imala bi modrice - tvrdi Stanisava.

Napuštena novorođenčad

Prošle godine u ćuprijskom Zdravstvenom centru bilo je šest napuštenih beba, ali na sreću, nakon savetodavnog rada, roditelji su ih uzeli. Trenutno je u Porodilištu Vuk, star 40 dana, koga je majka ostavila odmah posle porođaja.
- Više ne verujem u njihove priče, niti ih sažaljevam jer smo se davno uverili da izmišljaju svašta. Ova majka, na primer, izbeglica, rekla je da je silovana i to po drugi put i da zato neće da uzme bebu-kaže dr Matejić.

Doktorka Dragana Matejić, pedijatar, demantovala je priču majke.
- Majka je primljena u subotu oko 10,15, a bebu, uvijenu samo u neko ćebe, donela je policija. Dečak, rođen sa 3,5 kilograma, bio je hladan i modar, imao je usporen srčani rad, a pupčanik nije bio presečen, već iskidan. Dečak je po telu imao modrice i ogrebotine. Beba je dobila antitetanusnu zaštitu, antibiotike, u inkubatoru je provelo 24 sata, a sada više nije u izolaciji jer je njegovo stanje stabilizovano.

Prema rečima doktorke Matejić, ona ne sme da da bebu majci, koja može samo da ga vidi pod nadzorom lekara. Zdravstveni centar je obavestio Centar za socijalni rad u Ćupriji koji je kontaktirao Centar u Despotovcu, koji će odlučiti o sudbini tek rođenog dečaka.

- Neko je zvao na telefon i predstavio se da je iz despotovačke policije. Rekao nam je da dete možemo dati majci jer nema elemenata krivičnog dela, ali ja bez papira ne smem da joj dam dete. Ukoliko Centar bude pismeno naložio da predamo dečaka, mi ćemo to i učiniti jer nemamo razloga da ga zadržavamo. Pozvali smo neuropsihijatra da pregleda majku jer, ako je ona bebu ostavila pored kontejnera, kako ja smem da joj ga dam u ruke bez nadzora-dodaje doktorka Matejić.

Z. Gligorijević


vesti po rubrikama

^hronika

Tukao žrtvu palicom po tabanima
Pljačkaju i Domove zdravlja
Bebu bacila na smetlište
Snimao "akcioni" film sa srpskim mladićima
Bagzi nema para da plati advokata
Vojnik izvršio samoubistvo