GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. 4. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vodostaji Dunava i Save iznad granice redovne odbrane od poplava

Nabujale reke "doplivale" ispred grada

Nivo Dunava kod Zemuna juče je bio 602 cm, dok je nivo redovne odbrane od poplava na ovoj reci 550, a vanredne odbrane 650 cm

Vodostaji Dunava i Save su u porastu i iznad su granica redovne odbrane od poplava. Nivo Dunava kod Zemuna juče je bio 602 centimetra, dok je nivo redovne odbrane od poplava na ovoj reci 550, a vanredne odbrane 650 centimetara. Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda već za tri dana, tačnije 7. aprila, nivo Dunava popeće se na 643 centimetra.

Nivo reke Save kod Beograda juče je bio 558 centimetara, dok je za ovu reku nivo redovne odbrane od poplava 500, a vanredne 600 centimetara.
Obzirom na to da će, opet, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ovih dana padati kiša, može se očekivati povećan vodostaj ovih reka.

Sajam još uvek nije ugrožen

Usled visokog vodostaja nivo vode na Savi došao je do same granice da poplavi plato kod Beogradskog sajma i ugrozi izložbu kamiona koja se otvara danas. Iz Beogradskog sajma kažu da razloga za brigu nema, odnosno da je situacija pod kontrolom, kao i da će se najavljena manifestacija organizovati po najavljenom planu.

Usled visokih vodostaja na Savi i Tisi oko 8. aprila vodostaji će dostići i granicu vanredne odbrane od poplava, dok se vrh talasa očekuje 11. aprila.
Šef odeljenja za odbranu od poplava u JP "Srbijavode" Eugen Lenđer napominje da je "situacija pod kontrolom".

- Podigli smo mobilnost naših ekipa iz vodoprivrednih preduzeća, koje svakodnevno osmatraju i obilaze deonice. Trenutno je na snazi režim redovne odbrane od poplava, što podrazumeva dežurstva od 8 sati. Noću ne dežuramo, ali ako bude proglašena vanredna odbrana od poplava imaćemo dežurstva od 24 sata - rekao je Lenđer i dodao da nema opasnosti od većih poplava, niti da se one očekuju. Prema njegovim rečima, JP "Srbijavode" su u kontaktu sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom, tako da su u situaciji da blagovremeno preduzmu sve neophodne mere.

- Naš je posao da sprečimo da se voda prelije preko vodoprivrednih objekata, odnosno nasipa. Ističem da nema potrebe za panikom. Vodostaj je sada niži za 1,5 metara nego što je bio prilikom poplave 1981. godine -kaže Lenđer.
Na teritoriji grada ugrožene su opštine Čukarica, Palilula, Zemun i Grocka.

U opštini Čukarica najugroženije je naselje Partizan na Adi Ciganliji. Ovo naselje ugroženo je nakon izlivanja podzemnih voda, pa je instalirana pumpa i obezbeđen novac za kupovinu goriva. Predstavnici odseka za odbranu Čukarice utvrdili su da voda ugrožava oko 15 kuća, kao i da razmere izbijanja podzemnih voda nisu alarmantne osim, ukoliko bi došlo do porasta nivoa reke Save.
Pored ovog naselja ugrožena su i naselja Parolit i Zelengora.

Na teritoriji opštine Zemun ugroženi su Batajnica, naselje Šangaj, Ugrinovci, Zemun polje, Busije i Altina. U Paliluli, u naselju Krnjača, rade crpne stanice, dok su se u Grockoj izlile rečice Ralja, Bolečica i Gročica.

I. Z. - P. B.


vesti po rubrikama

^Beograd

Nabujale reke "doplivale" ispred grada
Devojčica među zlostavljanima
Vandali zapalili zbornicu?
Gužve po već uobičajenom receptu
Bogata uskršnja ponuda u trgovinama
"Umetnost osećaja" za slepu decu
Gradske vesti: Otvara se škola u Sopotu
 


     


FastCounter by LinkExchange