GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 28. 2. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Berlin 2003. odao Amerikancima Sadamove planove o odbrani

Nemci predali Bagdad na tacni

Policijski čas, uveden zbog talasa nasilja izazvanog napadom na šiitski hram, ukinut preko dana, noćni još na snazi

Četiri osobe su poginule, a 13 ih je povređeno u jučerašnjem raketnom napadu na Šolu, šiitsko predgrađe na zapadu Bagdada kojim dominiraju suniti, javlja Rojters pozivajući se na policiju.
Napad se dogodio na dan kad su bagdadske vlasti ukinule dnevni policijski čas, uveden zbog talasa nasilja započetog posle napada na šiitski hram Askariju u Samari prošle srede. Do sada je više od 200 osoba poginulo u nasilju, navodi Rojters.

Zemlja ne srlja u građanski rat

Britanski ambasador u Iraku Vilijem Pejti izjavio je za Bi-Bi-Si da je, bez ikakve sumnje, namera pobunjenika da izazovu verski rat, ali da im to, po njegovom mišljenju, neće poći za rukom. I savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Iraka Movafak al Rubai smatra da zemlja ne srlja u građanski rat i krivi Abu Musaba al Zarkavija, vođu iračkog ogranka Al kaide, za početak nasilja, navodi Si-En-En. Sa druge strane, Međunarodna krizna grupa tvrdi da je Irak na ivici da se raspadne po nacionalnim, verskim i plemenskim linijama.

Suniti još nisu odlučili da se vrate u pregovore o formiranju nove koalicione vlade, ali "nameravaju da učestvuju" u njoj, rekao je juče AP-u Adnan al Dulaimi, čiji je Front iračkog jedinstva predvodio sunitski bojkot. On je kazao da prvo moraju da budu ispunjeni određeni uslovi, pre svega da šiitske milicije prekinu opsadu sunitskih džamija.
U međuvremenu, otkriveno je da su se nemački obaveštajci u predratnom Bagdadu dokopali kopije plana tadašnjeg predsednika Iraka Sadama Huseina o odbrani prestonice i prosledili ga američkim komandantima u februaru 2003, mesec dana pre invazije na Irak, objavio je Njujork tajms na svom sajtu, a prenosi Rojters.

Taj plan je američkoj vojsci pružio odličan uvid u iračke planove na najvišem nivou, uključujući informacije o tome gde i kako Sadam namerava da razmesti svoje najlojalnije trupe, navodi list. Detalji o nemačkoj ulozi u tome objavljeni su u studiji koju je lane sastavila Generalštab armije SAD, dodaje list i podseća da je zvanični Berlin od početka bio protiv odluke administracije američkog predsednika Džordža Buša da napadne Irak i da je priznao da je imao svoje špijune u Bagdadu tokom rata, ali je tvrdio da su oni pružali samo ograničenu pomoć koaliciji koju su predvodile SAD. Sada se ispostavilo da su nemački obaveštajci pomogli SAD više no što je njihova vlada ikada zvanično priznala. Glavni portparol nemačke vlade Ulrih Vilhelm odbacio je pisanje Njujork tajmsa.

Inače, bivši predsednik Iraka Sadam Husein prekinuo je posle 11 dana štrajk glađu iz zdravstvenih razloga, rekao je juče Rojtersu šef tima branilaca Kalil Dulaimi. Sadam je štrajkovao u znak protesta zbog tretmana na sudu.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Nemci predali Bagdad na tacni
Zubar krao leševe zbog organa
Pobunjeni robijaši zauzeli žensko krilo
 


     


FastCounter by LinkExchange