GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 28. 2. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predrag Manojlović, generalni sekretar OKSCG, zadovoljan učinkom naših sportista

Istrošili smo se kroz kvalifikacije

O sportistima brinu savezi koje finansira naša država, dok OKSCG može da im pomogne jedino preko sredstava "Olimpijske solidarnosti" i sponzora, što je oko 100.000 dolara. Nažalost, to nije dovoljno. Bavljenje zimskim sportovima na visokom nivou zahteva mnogo novca, kaže Manojlović

Bez velikih očekivanja, ali ipak s pritajenom nadom da će na ZOI u Torinu nadmašiti sebe, šestoro takmičara iz Srbije i Crne Gore okončalo je učešće na "beloj olimpijadi". Na čelu male grupe predstavnika zimskih sportova naše zemlje u Torinu našao se i generalni sekretar OKSCG Predrag Manojlović, koji je naglasio da je za naše sportiste i zemlju ipak bilo korisno to što su se pojavili na olimpijskom hepeningu.

- Prvi put smo učestvovali na ZOI kao Srbija i Crna Gora i posle svega sam zadovoljan. Naših šest takmičara su zadovoljili očekivanja već time što su se kroz kvalifikacije plasirali na ZOI. Međutim, to ih je omelo da se bolje pripreme za glavno takmičenje, jer su mnogo snage potrošili kroz kvalifikacije - kaže za Glas javnosti Predrag Manojlović.

Organizacija za medalju

Svodeći utiske sa tek završenih Igara, Predrag Manojlović je posebno pohvalio domaćine kako za gostoljubivost tako i za dobru organizaciju.
- Iako su borilišta bila raštrkana u radijusu od 100 kilometara oko Torina, a sportisti bili smešteni u četiri sela, ipak sam zadovoljan stepenom organizacije italijanskih domaćina. Sve je funkcionisalo jako dobro, a posebno su me oduševili ljubazni i uslužni volonteri. Takođe, imali smo izuzetnu priliku da na jednom mestu vidimo sve one koji nešto znače u olimpijskom pokretu.

Kakav je vaš komentar o pojedinačnom učinku naših sportista?
- Rezultatski najviše su postigli skijašica Jelena Lolović i klizač Trifun Živanović. Jelena je bila 30. u veleslalomu, dok je Trifun osvojio 26. mesto u umetničkom klizanju. Branka Kuzeljević (trčanje na skijama), Marija Trmčić (slalom) i Želimir Vuković (slalom) prvi put su učestvovali na Igrama i stekli dobro iskustvo. Ipak, po mom mišljenju, najveći podvig je napravio veteran, biatlonac Aleksandar Milenković, koji je već u prvoj trci na startu Igara imao težak pad, u kome se povredio i polomio kundak od puške, ali to ga nije sprečilo da nastavi takmičenje i izbori plasman.

U našem sastavu su bila i dvojica sportista koji ne žive u našoj zemlji, Trifun Živanović je rođen i živi u Kaliforniji, dok je skijaš Želimir Vuković rođen u Francuskoj. Kako ocenjujete njihov doprinos?
- Žao mi je što nismo bili u prilici da tim momcima više pomognemo, jer su van našeg sistema. Ipak, njih dvojicu to nije sprečilo da ulože sopstvena sredstva i tako pomognu našem olimpijskom timu.

Kada pričamo o novcu, da li su naši sportisti imali dovoljnu finansijsku pomoć?
- O sportistima brinu savezi koje finansira naša država, dok OKSCG može da im pomogne jedino preko sredstava "Olimpijske solidarnosti" i sponzora što je bilo oko 100.000 dolara. Nažalost, to nije dovoljno.

Gde je naše mesto u odnosu na velesile zimskih sportova?
- Pri dnu lestvice.

Koliko možemo da učinimo da se to promeni na bolje?
- Osnovni problem je nedostatak infrastrukture, tako da se naši najbolji sportisti pripremaju u inostranstvu. Mislim na nedostatak skijaških centara sa žičarama, dobrim stazama, pa čak i veštačkim snegom. Bavljenje zimskim sportovima na visokom nivou zahteva mnogo novca.

Da li je uz takav odnos snaga trebalo da učestvujemo na ZOI?
- Svakako. To je naša obaveza i ujedno suština sporta. Tako nešto ne bi trebalo ni pitati. Dobro je da smo učestvovali - zaključuje Predrag Manojlović, generalni sekretar OKSCG.

Manje dopinga nego u Atini

Tokom Igara u Torinu, urađeno je 800 testova urina i 362 testa krvi, ali je na doping kontroli "pala" samo Ruskinja Olga Pileva. Iako je poslednjih sedam dana veliki skandal izazvala priča o austrijskim biatloncima, kojima je policija upala u sred noći sumnjajući da su koristili nedozvoljena sredstva, za sada je zvanično dopingovana bila samo Ruskinja Pileva i ona će morati da vrati srebrnu medalju osvojenu u biatlonu. Zbog povišenog nivoa hemoglobina, na startu ZOI, iz zdravstvenih razloga suspendovano je na pet dana 12 biatlonaca. U poređenju sa "rekordnim" OI u Atini 2004. godine, kada je sedam osvajača zlatnih medalja bilo dopingovano, Igre u Torinu bile su "čiste".

N. Matejić


vesti po rubrikama

^sport

Istrošili smo se kroz kvalifikacije
Ispunili cilj, igraju za slavu
Dragan Mladenović: Neću da me omalovažavaju
Proganjali su me posle izjava Željka Obradovića
Okuka ne veruje u foliranje
Maradona na oproštaju Mihajlovića
Vidić i Evra naljutili Van Nistelroja
Kako su pričali, tako im se vratilo