GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 28. 2. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Skupština Srbije o izveštaju vlade o bečkim pregovorima za KiM

Jedinstveno protiv nametanja

- Beograd želi pravedno rešenje u direktnom dogovoru sa Prištinom.
- Radikali "napali" ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije, svih 226 prisutnih su juče podržali izveštaj vlade o razgovorima u Beču o političkom rešenju budućeg statusa Kosmeta, uz saglasnost da su nametnuta rešenja neprihvatljiva.
- Suštinska autonomija, sa dovoljnim brojem samostalnih nadležnosti i institucionalnih mehanizama Pokrajine da na valjan način upravlja privrednim i socijalnim životom, predstavlja evropsku formulu za sporazumno, trajno i stabilno rešenje. Unutar suštinske autonomije za Pokrajinu mora se tražiti i najbolji način uspostavljanja autonomije i za srpsku zajednicu - rekao je premijer Vojislav Koštunica.

Tadić: Nikada neću potpisati nezavisnost

- Ja nezavisnost Kosova i Metohije neću potpisati. To mi ne pada na pamet, i siguran sam da to neće učiniti nijedan političar u Srbiji - izjavio je predsednik Republike Boris Tadić na kraju jučerašnje rasprave. On je istakao da je zadatak ne samo da se nastave teški pregovori već da se neprestano vrši pritisak na stalne članice Saveta bezbednosti, ponavljajući da je interes Srbije i njihov interes.
Predsednik Tadić je podržao stavove koje su pred poslanicima izneli Koštunica, Labus i predstavnici pregovaračkog tima.

Izveštaj su obrazlagali Koštunica i članovi državnog pregovaračkog tima, Leon Kojen i Slobodan Samardžić, a sednici je prisustvovao i predsednik Republike Boris Tadić, čija se stranka, DS, za ovu priliku vratila u skupštinske klupe. Glavna poruka ovog dogovora u parlamentu je da Srbija želi da se u direktnim pregovorima s albanskom stranom dođe do pravednog rešenja za KIM, zasnovanog na međunarodnom pravu, kojim bi se definisala suštinska autonomija Kosova i Metohije, kao i da bi svako nametnuto rešenje bilo nelegitimno, protivpravno i nevažeće.
Savetnik predsednika Republike Leon Kojen ukazao na opasnost od "smišljene dvosmislenosti" stavova Kontakt - grupe, a savetnik premijera, da je srpska strana u Beču zastupala stav da je decentralizacija i stvaranje autonomije za Srbe u pokrajini jedini način da se sprovede Rezolucija 1244.

Šef poslaničke grupe SRS-a, Tomislav Nikolić, kritikovao je vladu što drži u tajnosti deo strategije srpskog pregovaračkog tima, kao i što ponavlja kako neće potpisati nametnuto rešenje, ali ne kaže šta će učiniti ukoliko ono ipak bude nepovoljno za srpsku stranu.
- Imate lak zadatak da uz podršku svih poslanika i na osnovu Ustava Srbije odbranite Kosovo i Metohiju - poručio je Nikolić.

Rasprava, međutim, nije mogla da protekne bez međusobnih optužbi političkih protivnika, a Nikolić je žestoko napao Vuka Draškovića, tvrdeći da on ne može da zastupa interese Srbije, ako je pod teškom "hipotekom i pritiskom" Haškog tribunala, a što je otvorilo seriju replika.
Šef poslaničke grupe G17 plus Miloljub Albijanić je rekao da je zadatak svih da ohrabre državni pregovarački tim, Dušan Petrović u ime DS-a da su oni uradili dobar posao, SPS - da se mora zaustaviti politika "svršenog čina", a Miloš Aligrudić ispred DSS-a se nada da će biti dovoljno energije, sluha i takta da se pronađe rešenje dobro i za Srbe i za Albance.

M. D. - Lj. S.


vesti po rubrikama

^politika

Mesec dana do konačne odluke
Jedinstveno protiv nametanja
DPS popustila pod pritiskom
Načelnik VBA: Nema ništa u vojnim objektima
Srbija i Crna Gora: Haški sud nenadležan
 


     


FastCounter by LinkExchange