GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 28. 2. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tramvajski saobraćaj dva sata bio blokiran na Karaburmi i Novom Beogradu

Dotrajala vozila iskočila iz šina

Starost saobraćajne infrastrukture glavni uzrok izletanja tramvaja, kažu u GSP-u

Tramvajski saobraćaj juče gotovo da nije funkcionisao - u jednom satu dva tramvaja u različitim delovima grada iskočila su iz šina i tom prilikom izazvala ogromne zastoje. Na raskrsnici Trećeg bulevara i Ulice proleterskih solidarnosti oko 8 sati iz šina je ispao tramvaj na liniji broj 7, zaustavivši šinski saobraćaj preko dva sata. Povređenih nije bilo, ali se kolona od 30 tramvaja nanizala sve do centra "Sava". Havariju je, kako tvrdi vozač tramvaja sa garažnim brojem 310, izazvalo dotrajalo postolje.

- Prilazio sam polako ka raskrsnici i kada sam počeo da kočim, tramvaj je izleteo sa šina i udario levom stranom u obližnju banderu. Pokušao sam da zadržim kontrolu nad vozilom, ali bezuspešno - rekao je Velimir Nikolić, vozač " havarisanog" tramvaja. Prema rečima vozača, ovo nije ništa čudno, a ovakve stvari se često dešavaju. Razlog je, kako kažu, dotrajalost vozila, koja su stara preko 20 godina.

Problem u saobraćajnoj infrastrukturi

Dotrajala saobraćajna infrastruktura glavni je uzrok čestog iskakanja tramvaja iz šina, objašnjava generalni direktor GSP- a Slaven Tica.
- Problema na šinama ima dosta i to je jedini uzrok izletanja tramvaja. Brzina vozila nikako ne može dovesti do iskakanja jer je prosečna brzina tramvaja 18 kilometara na sat. Kompletna obnova saobraćajne infrastrukture je u toku. Od ukupno 50 kilometara infrastrukture, do 2008. godine biće obnovljeno 30,7 kilometara, dok se ostatak nalazi u izuzetno dobrom stanju- kaže Tica.

Saobraćajna policija ubrzo je došla na uviđaj, a servisna služba GSP - a kvar je otklonila tek nakon dva sata.
Nervozni putnici satima su čekali, ali su otklanjanje kvara sačekali samo najuporniji.
-Ovo je nečuveno, sva sam ugruvana. Zar ništa nisu naučili onda kada im je tramvaj leteo niz Nemanjinu ulicu. Da ne spominjem što sam na posao trebala da stignem još pre sat vremena - kaže putnica Sandra Borić.

Oko mesta nezgode okupili su se putnici i prolaznici koji su posmatrali uklanjanje havarisanog vozila i sa negodovanjem komentarisali rad servisne službe GSP-a.
- Već dva sata pokušavaju da uklone tramvaj sa šina. Čim ga malo podignu sa viljuškarem, on im ispadne sa ležišta, a kad su ga uklonili, iz kamiona su počeli da ispadaju ostaci tramvajskog postolja. Iskreno, mislio sam da su u GSP - spremni da brzo i efikasno reaguju u ovakvim situacijama, a oni deluju tako nezainteresovano - kaže Predrag Stanimirović, jedan od prolaznika.

Malo posle havarije na Novom Beogradu došlo je do novog zastoja u tramvajskom saobraćaju, ovog puta na Karaburmi. Tramvaj namenjen za obuku vozača, garažnog broja 615, iskočio je iz šina u Ulici Mije Kovačevića, kod broja 9.
Vozač tramvaja u pratnji instruktora naleteo je na deo na kom je nedostajao metar šine, neposredno ispred pešačkog prelaza. Zadnji vagon tramvaja ispao je iz šina baš u trenutku kada je vozač nameravao da skrene na tramvajsku okretnicu. Tom prilikom tramvaj je udario u metalni kiosk. Povređenih ni u ovoj nesreći nije bilo.

Po mišljenju vozača, služba za održavanje šinske konstrukcije glavni je krivac za izletanje iz šina ovog, ali i svih ostalih tramvaja.
- Majstore moraš da moliš pet puta da poprave kvar na šinama. Kada se desi ovako nešto sva krivica svaljuje se na vozače - rekao je vozač tramvaja.

Na dolazak specijalne dizalice za vuču dugo se čekalo, a tramvaji su satima stajali izazivajući negodovanje putnika.

E. G.


vesti po rubrikama

^Beograd

Dotrajala vozila iskočila iz šina
Ide sve, najbolje bakarni otpad
Mrak za zaboravne potrošače
Rano otkrivanje - jedina realna nada za izlečenje
Stambeno poslovna zgrada, a ne park
Asfaltiranje prigradskih ulica
Gradske vesti: Ukidanje markica u noćnom prevozu
 


     


FastCounter by LinkExchange