GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 26. 2. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Visoke tehnologije na Simensovom štandu na sajmu u Barseloni

Budućnost je na 3GSM kongresu

Predstavljene inovacije iz oblasti naprednih bežičnih komunikacija koje će da postanu obavezan trend u bliskoj budućnosti

Gledanje televizije na mobilnom telefonu, igranje multi-player igrica visoke rezolucije, razgovaranje mobilnim telefonom uz istovremeno slanje fajlova ili video-materijala putem bežične mreže: sve ovo je samo deo onoga šta možete videti na štandu kompanije Siemens na Svetskom 3GSM Kongresu u Barseloni od 13. do 16. februara 2006. godine gde Siemens grupacija Communications prikazuje tehnologije mobilnih komunikacija koje će menjati naš poslovni svet i slobodno vreme u godinama koje dolaze. Najinteresantnije iz Siemensa na kongresu jeste demonstracija uživo mobilne televizije preko DVB-H (Digital Video Broadcast-Handheld) kao i nove mobilne aplikacije na bazi IP protokola. Uz to, Siemens prikazuje i nove usluge i proizvode za bežične mreže. Na velikom ekranu na štandu u hali 8 i u kamionu parkiranom ispred hale prikazuju se inovacije za operatere, preduzeća i korisnike.

Putem tehnologije za emitovanje digitalnog video-signala (DVB-H) namenjenog korisnicima mobilnih uređaja Siemens je obezbedio pokrivanje čitavog sajamskog prostora "Fira" u Barseloni. Specijalni DVB-H aparati omogućavaju posetiocima sajma da prate 16 različitih televizijskih programa uživo, uključujući muzički kanal MTV, mreže CNN i BBC World, kao i prenos Zimskih olimpijskih igara u Torinu koji emituje Rai Olimpics Torino. Pored toga, Siemens omogućava demonstraciju funkcionisanja celog procesa u specijalnom TV studiju na štandu - počev od TV kamere, pa sve do slike na DVB-H aparatu.

U vezi sa IMS-om (IP-based Multimedia Subsystem), Siemens na sajmu u Barseloni demonstrira "Call and Share" aplikaciju, koja omogućava operateru da, na primer kroz Videosharing, poveća protok informacija kroz bežičnu mrežu. Ova usluga omogućava pretplatniku da snimi video-zapis tokom telefonskog razgovora i odmah ga pošalje osobi sa kojom razgovara. Aplikacija može biti veoma interesantna, npr. prodavcima nekretnina koji svojim klijentima u toku telefonskog razgovora žele da pokažu kako sam posed izgleda.

Za dobar timski rad

Whiteboarding je aplikacija koja može da pruži uputstva posetiocu kuda da ide ili vozi po gradu koji ne poznaje, a funkcioniše na sličan način kao prethodna: jedna osoba koristi laptop ili mobilni telefon kako bi na samoj mapi grada ucrtala uputstva. Druga osoba je povezana sa prvom preko mobilne mreže i prima vizuelna uputstva za pravac kretanja na svom mobilnom telefonu. "Call and Share" funkcioniše zajedno sa Push and Talk (PaT), toki-voki rešenjem iz Siemensa, koje podržava OMA-a (Open Mobile Alliance) standarde i zbog toga je kompatibilno sa mobilnim aparatima različitih proizvođača.

Zajedno sa partnerima iz IMS Razvojnog programa, Siemens prikazuje i IMS aplikacije, uključujući "Team Work," aplikaciju baziranu na Javi, koja služi za razmenu informacija u okviru definisane grupe pretplatnika (zaposleni u određenom odeljenju ili članovi porodice), čak i kada imaju različite aparate; kao i "MeetMee" - bežičnu aplikaciju za povezivanje sa prijateljima.

Siemens na štandu uživo prikazuje najnoviju verziju charge@once, koja omogućava brzu i fleksibilnu promenu tarifa za mobilne usluge. Ovakvo rešenje za tarifiranje usluga beleži i sabira podatke o korišćenju u realnom vremenu, i tako omogućava bonus-programe ili, na primer, individualne modele naplate.

Povećan protok podataka usled novih usluga, kao što su videosharing, preuzimanje muzike ili online igrice, zahteva sve brže i jače prenosnike i radio mreže. Na 3GSM Svetskom kongresu, Siemens prikazuje svoje proizvode i inovacije za dalji razvoj bežičnih mreža sve do 2012 godine.

Jedna od ovih inovacija iz oblasti GSM, jeste eBSC - najmoćniji i najsavremeniji kontroler za GSM bazne stanice na tržištu danas. Operateri ga mogu koristiti za efikasniju i isplativiju kontrolu svojih radio resursa u mreži. Premijerno, na ovom sajmu, prikazan je i novi Radio Netnjork Controller (RNC). Analogno eBSC-u, W-CDMA operateri ga mogu koristiti za efikasniju kontrolu svojih 3G radio resursa. Uz to Multi-Standard Network Controller, koji je kombinacija eBSC-a i RNC-a, koristi se za kontrolu kako 2G, tako i 3G mreže. Posledično smanjenje troškova administriranja ima za rezultat značajno smanjenje troškova. Dodatno, Siemens će demonstrirati nove komponente iz W-CDMA grupe proizvoda koji omogućavaju jednostavno unapređivanje GSM baznih stanica do 3G, na primer, ili poboljšavaju pokrivenosti W-CDMA mreže u zatvorenim prostorima. Najzanimljivija je simulacija koja pokazuje kako će inteligentna mrežna tehnologija promeniti mobilne komunikacije u periodu do 2012 godine.

Jača bežična tehnologija

Siemens na sajmu, po prvi put, prikazuje kako se podaci prenose sa Interneta na komercijalne W-CDMA korisničke uređaje brzininom od 3.6Mb/sec, preko High Speed Donjnlink Packet Acces-a, ili skraćeno HSDPA. Još jedan internet "turbo" za bežičnu tehnologiju, koji će biti prikazan je 450 MHz FLASH-OFDM (Fast Low-latency Access njith Seamless Handoff - Orthogonal Freljuency Division Multipledžing), koji trenutno u komercijalnoj upotrebi prenosi podatke brzininom od 2.7Mb/sec.

Siemens će koristeći IMS@vantage IP platformu da demonstrira savršenu interakciju između GSM mreže i WLAN hotspotova (handover), kao i između različitih mreža operatera (roaming). Ovo rešenje za približavanje fiksne i mobilne telefonije biće interesantno kako operaterima fiksnih, tako i operaterima bežičnih mreža.

Usluge visikog kvaliteta

Na 3GSM Kongresu 2006, Siemens će takođe pokazati Mobile Centredž - virtuelna privatna automatska telefonska centrala (PABDž) za preduzeća svih veličina. Ovo rešenje pruža prednost eliminisanja cele PABX infrastrukture iz nekog preduzeća i omogućavanje svih njenih funkcija preko mreže operatora. U okviru konteksta Fixed Mobile Substitution, mobilni operateri sada mogu da integrišu fiksne korisnike jednog preduzeća, pored bežičnih pretplatnika, u ovaj komunikacioni sistem bez ograničenja i to preko Mobile Centredž-a. To podrazumeva i da su usluge u okviru preduzeća, kao na primer konferencijski ili interni pozivi, svima dostupni. Zahvaljujući Mobile Centrex-u preduzeća smanjuju svoje troškove, jer ne moraju više da sami održavaju svoju mrežu, a mobilni operateri koriste usluge visokog kvaliteta kako bi privukli nove klijente.

Uz "Music2You," sektor Servisi za operatere (Carrier Services Division) prikazuju prvo na svetu konvergentno njireline/njireless rešenje za preuzimanje muzike. Zahvaljujući ovom rešenju, ljubitelji muzike mogu da slušaju najnovije hitove na svojim mobilnim telefonima i, ako žele, da daunloduju cele albume na svoje telefone, PC-jeve ili set-top box-ove. Siemens je pionir na dinamičnom tržištu preuzimanja muzike: kompanija je prva razvila konvergentne muzičke usluge koje funkcionišu preko Interneta, bežične i fiksne mreže. Kao "njhite label" provajderr, Siemens Communications vodi nekoliko najvećih evropskih Internet i mobile korisničkih portala.


vesti po rubrikama

^tehnologij@

Budućnost je na 3GSM kongresu
Milioni zadovoljnih mobilnih igrača
Bez starog IBM logotipa
 


     


FastCounter by LinkExchange