GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 26. 2. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predrag Bojić tvrdi da maloletni srpski košarkaši ne mogu da igraju za Tursku

Ambiciozni roditelji štete svojoj deci

FIBA je ozbiljno shvatila situaciju i 1. marta u Minhenu trebalo bi da reši spor u našu korist. Slične situacije ne bi smele da se ponavljaju, a imam informacije da su mnogi mladi igrači na meti drugih reprezentacija, kaže direktor KSSCG

Srpski narod je preživeo danak u krvi tokom osvajačkog pohoda Osmanlijskog carstva, a danas, početkom 21. veka, Turski košarkaški savez pokušava da u svoje redove uniformiše nove "janičare". Mladim Kragujevčanima Nikoli Janjuševiću (17) i Dušanu Gavriloviću (16) promenjen je identitet i dato tursko državljanstvo, kako bi maloletni Srbi igrali za zemlju sa Bosfora.

Priča je započela u Kragujevcu... Talentovani klinci iz BAK kompjutersa, Nikola Janjušević i Dušan Gavrilović, napustili su Šumadiju u želji za afirmacijom krajem 2004. godine. Janjušević je potpisao za Fenerbahče, a Gavrilović za Efes Pilsen. I pored zabrane FIBA da maloletni igrači uzimaju dvojno državljanstvo i igraju za novu domovinu, Janjušević je već igrao za turske kadete pod imenom Demir Orhan, dok Efes Pilsen namerava da "sredi papirologiju" Gavriloviću. Inače, Nikola Janjušević je sin bivše košarkaške reprezentativke Vesne Despotović.

- FIBA je ozbiljno shvatila situaciju i 1. marta u Minhenu trebalo bi da reši spor u našu korist. Kompromisa ne sme da bude, a argumenti su na našoj strani. Slične situacije ne bi smele da se ponavljaju, a imam informacije da su mnogi mladi igrači na meti drugih reprezentacija - objašnjava direktor KSSCG Predrag Bojić.

Zanimljivo, Demir Orhan, odnosno Nikola Janjušević dobio je osim novog imena - kompletnu novu krštenicu! Datum i mesto rođenja, nacionalnost, roditelje, kao da u Srbiji nije rođen, dečački i košarkaški prohodao!

- Ne krivim decu, već roditelje - jasan je Bojić. - Svoje neskromne ambicije roditelji pokušavaju da ostvare preko potomaka, a nisu svesni da im čine lažnu uslugu. Sve što se zbilo je ružno, a kako dokazi postoje verujem da ćemo dobiti spor.
Po statutu FIBA, turskoj kadetskoj reprezentaciji preti kazna izbacivanja iz prve evropske divizije. Takođe, sankcije bi mogli da snose Fenerbahče i Efes Pilsen, klubovi "srpsko-turskih" momaka.

N. Radojević


vesti po rubrikama

^sport

Ambiciozni roditelji štete svojoj deci
Partizan "izbajao" Bajalicu
Vidić se nada prvom trofeju
Sve je teže kada nema Čiče
Teško mi je, ali je pobegao od nestručnih trenera
Koliko nas tuku, bodovi vrede duplo
Gerero i Balak terorisali Ajntraht
Golać prekinuo finale karlinga
Petko bez Žigića