GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 26. 2. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Stranke u Crnoj Gori prihvataju predlog Miroslava Lajčaka

Ode crnogorsko čojstvo?

Glavni odbor SNP-a juče jednoglasno prihvatio da referendumska većina bude 55 odsto izašlih. Nezvanično saznajemo da će isto učiniti i DPS

BEOGRAD - I opoziciona Socijalistička narodna partija promenila je juče mišljenje i prihvatila sve zahteve u vezi sa referendumom koje je Crnogorcima izneo izaslanik EU Miroslav Lajčak. Nezvanično saznajemo da će svoje čvrste stavove omekšati i vladajuća koalicija.

Iako su iz stranke Predraga Bulatovića mesecima unazad tvrdili da je za njih prihvatljiva samo ona referendumska odluka koja bude izglasana većinom od 50 plus jedan odsto upisanih birača, sada su spremni da se suoče sa Milom Đukanovićem i u trci za većinu od 55 odsto izašlih građana s pravom glasa. U paketu je Glavni odbor SNP-a podržao i Lajčakov stav da glasanje bude 14. maja, kada i lokalni izbori u CG, kao i da bude samo jedno referendumsko pitanje.

Svi u velikom minusu?

Na poslednjim parlamentarni izborima u CG, oktobra 2002, izlaznost je bila oko 78 odsto. Koalicija DPS, SDP, GP pobedila je sa 47 odsto glasova izašlih birača, a savez "Za promjene" (SNP, SNS i NS) imala je gotovo 38 odsto. U biračkom spisku je trenutno oko 466.590 upisanih, a uz istu izlaznost kao 2002, za pobedu na referendumu potrebno je 217.000 glasova. To je 50.000 više nego što je Đukanovićeva koalicija dobila pre dve i po godine, kada je bilo upisano 10.000 građana manje.

"Glavni odbor je jednoglasno podržao mišljenje Miroslava Lajčaka i naložio poslaničkom klubu da sačini predlog usaglašenog zakona o referendumu", kaže za Glas portparol SNP-a Mijo Vojinović.
Promenu mišljenja svoje stranke potpredsednik SNP-a Srđa Božović za naš list objašnjava: "Odustali smo od zahteva za većinom od 50 odsto plus jedan upisani birač zato što smo evropska partija i što smo sigurni u uspeh."

Kako Glas nezvanično saznaje i da će vladajuća DPS, koja je za sutra zakazala Glavni odbor stranke, promeniti mišljenje.
"Odavno Đukanović zna da mora da prihvati stav Brisela, ali čini sve da se opravda pred biračima i da ih što više animira za izlazak na referendum", tvrdi naš sagovornik.

Đukanovićevo zvanično "da" Lajčaku očekuje se posle sutrašnjeg zasedanja Saveta ministara EU. Vodeća trojka, Filip Vujanović, Milo Đukanović i Ranko Krivokapić, čekaju odgovor na pismo u kojem su od šefova diplomatija Unije tražili da kažu da većina bude 55 odsto izašlih "nije demokratska".
I pre Saveta ministara, odgovorio im je Lajčak: "Ne mislim, nego znam da da će svih 25 ministara EU podržati predlog koji su prihvatili ambasadori EU," rekao je on za Antenu M.

J. J.


vesti po rubrikama

^politika

Pomirenje, a ne poravnanje
Ode crnogorsko čojstvo?
Pritisci, ucene, natezanje
Zabranjen obilazak ulice
Nelogičan poziv
 


     


FastCounter by LinkExchange