GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 26. 2. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Potrošači za struju elektroprivredi duguju 38 milijardi dinara

EPS oprašta račune Nišlijama

Dugovi za struju zastarevaju u periodu od jedne do tri godine, pod uslovom da nije postignut dogovor o plaćanju u ratama ili pokrenuta tužba pred sudom

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije već nekoliko dana ubrzano isključuje struju neredovnim platišama. U toj kompaniji tvrde da većina potrošača koja je dug za električnu energiju napravila sredinom 90-ih, ili kasnije, neće uspeti da se izvuče, a da ne plati jer je, iako prema Zakonu o obligacionim odnosima, on zastareva u roku od jedne do tri godine, tužbe za većinu "nedisciplinovanih" EPS podneo u predviđenom roku. Zastoj je u sudovima, tvrde u EPS-u. Bitno je, kažu pravnici, da se tužba podnese u predviđenom roku, ali ceo postupak može da se oduži. Inače najviše zastarelih dugovanja ima u niškoj opštini.

Reprogram urađen 2002.

Poslednji reprogram dugovanja EPS je ponudio marta 2002. godine. Potrošačima je data mogućnost da u više mesečnih rata otplate svoje dugove s tim da im se na kraju otpišu kamate i deo ukupnog zaduženja. Ovaj način naplate dugova je samo delimično rešio probleme EPS-a. Jedan od načina kako bi ovaj spor mogao da se reši primenjen je u Republici Srpskoj čija je Elektroprivreda svoja potraživanja prodala bankama, pa su one kreditirale građane kako bi vratili ono što duguju.

Problem dugovanja za struju poslednjih nedelja ponovo je aktuelan jer su potraživanja EPS-a, kao na kraju svake zime, znatno uvećana. Zimski računi su veći od letnjih, pa su potrošači počeli da zaostaju u plaćanju i EPS želi isključenjem struje da ih "podseti" da ne kasne. Ukupna dugovanja potrošača iznose 38 milijardi dinara. Najviše potraživanja potiče iz perioda od 1995. do 2000. godine i tada je EPS podizao tužbe protiv dužnika, ali je njihov broj naročito povećan posle političkih promena 2000. godine. Poslednjih godina domaćinstva mnogo redovnije plaćaju struju, a potraživanja EPS-a su u proseku od 1,5 do dva mesečna računa. Privreda međutim ubrzano uvećava svoja dugovanja, posebno ona preduzeća koja nisu privatizovana.

EPS je podnosio tužbe, prema nezvaničnim informacijama u zakonskom roku skoro u 100 odsto slučajeva u Vojvodini i Beogradu, ali u ostalim delovima zemlje je to išlo teže.

Dragojlo Bažalac, zamenik generalnog direktora EPS-a, kaže da je ova kompanija redovno podnosila tužbe. "Moguće je da je bilo propusta u poštovanju zakonskog roka za tužbe, ali ne mnogo. Potrošačima smo stalno nudili razne programe i olakšice za izmirenje finansijskih obaveza. Tužbe su bile među poslednjim merama kao i isključenje struje", objašnjava Bažalac.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^društvo & ekonomija

Odluke o sudbi Srba na evropskim dvorovima
Nema kredita za siromašne građane
Otrov u reci, Kraljevčani u panici
EPS oprašta račune Nišlijama
Nastavnici se plaše sopstvenih jedinica
Stirija iz Austrije hoće Novosti
Rast privrede samo uz pomoć stranih investicija
Od septembra iz benkica, samo s potvrdom u školu
Podzemne vode prete srednjem Banatu, fekalije potopile sela
Selidba skupštinskih izveštača