GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 26. 2. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Ibru kod Kosovske Mitrovice izmerena koncentracija fenola 56 puta veća od dozvoljenog

Otrov u reci, Kraljevčani u panici

Sve službe Regionalnog zavoda za zaštitu zdravlja u stanju pripravnosti

KRALJEVO - Upozorenje iz Kosovske Mitrovice da je u vodotoku reke Ibar izmerena koncentracija fenola 56 puta veća od dozvoljenog, uznemirilo je Kraljevčane koji se vodom za piće snabdevaju sa ove reke. Sve nadležne gradske i regionalne institucije preduzele su mere zaštite, a "ibrovača" se četiri puta dnevno kontroliše sa različitih mesta u Kraljevu i naseljima uzvodno od grada.

Dr Aleksandar Macan, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu zdravlja, ističe da su sve službe ove ustanove stavljene u stanje pripravnosti i da će, ako otkriju nedozvoljene količine fenola u reci i bunarima gradskog vodovoda, građanstvo biti na vreme obavešteno.

-Prema svim dosadašnjim rezultatima ispitivanja vode u Zavodu za zaštitu zdravlja, voda za piće u Kraljevu je ispravna. Nismo registrovali ni hemijska zagađenja. Zbog povećanog vodostaja, Ibrom pluta velika količina plastičnih flaša i otpada sa divljih deponija, ali to ne utiče na kvalitet vode za piće - kaže dr Ljubiša Jovašević, načelnik Raškog okruga i komandant Štaba civilne zaštite.

Poplave oštetile 50 srpskih kuća

GRAČANICA- U srpskim selima centralnog Kosmeta, Lepini, Radevu, Skulanevu, Batusu i Kuzminu, poplavljeno je 50 kuća, a nekim preti urušavanje, izjavio je posle obilaska tog područja načelnik Kosovskog okruga Srđan Vasić, a prenosi Tanjug. Prema Vasićevim rečima, na velikom broju poljoprivrednih imanja u tim srpskim selima centralnog Kosmeta izlivene reke potpuno su uništile jesenje useve. "Ekipe Kosovskog okruga su na terenu, vrše procenu štete i sa rezultatima će upoznati Republički štab za elementarne nepogode, Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju i Vladu Srbije", dodao je on. Vasić očekuje da će se za 50 srpskih porodica, koje su pogođene poplavama, pronaći sredstva i na adekvatan način im se pomoći. Na centralnom Kosmetu prestale su da padaju kiše tako da su se izlivene reke vratile u korita, ali je i dalje veliki broj oranica pod vodom.

U JP "Vodovod" u Kraljevu naglašavaju da su preventivno iz gradske mreže isključili nekoliko bunara u Žičkom i Konarevskom polju, u koje mogu prodreti talasi nabujalog Ibra.
- Prošle godine smo izgradili odbrambeni nasip, pa su bunari u Konarevskom polju zaštićeni. Za sada nema bojazni od plavljenja - ističu u "Vodovodu".

Ipak, ugroženi su bunari u Žiči, jer nadošla Žička reka preti da poplavi vodovodna postrojenja.
Republički inspektor za zaštitu životne sredine Zoran Vištanić izjavio je Tanjugu da koncentracija fenola u Ibru opada prvenstveno zahvaljujući poplavnom talasu i "spiranju" kod Obilića. Voštinić je precizirao da je stanje zagađenosti utvrdio Zavod za zaštitu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici ali, prema njegovim rečima, ima izgleda za dalje smanjivanje koncentracije fenola u reci. On je, međutim, u telefonskom razgovoru iz Kraljeva, upozorio da bi ipak moglo da bude ugroženo vodosnabdevanje Kraljevčana.

Kraljevčani s velikom pažnjom prate rezultate ispitivanja, a velika potražnja flaširane vode u trgovinama govori da ne veruju tvrdnjama da je "česmovača" ispravna. Pre dve godine, naime, stručnjaci su ih uveravali da u vodotoku Ibra nema fenola, a ispostavilo se da je koncentracija ovog kancerogenog jedinjenja bila četrdesetak puta veća od dozvoljenog.

I tada su fenolna jedinjenja i teški metali u Ibar dospeli sa flotacije termoelektrane u Obiliću. Nadošle vode su i ovog puta prodrle u jalovišta elektrane i otrovna jedinjenja odnele u reku Sitnicu koja se uliva u Ibar. Pored fenola, Ibrom plove i veće količine smeća koje dolazi sa Kosova i iz pravca Novog Pazara. Ekipe Higijenskog zavoda u Kosovskoj Mitrovici sinoć su utvrdile da je količina fenola u Ibru bila 50 puta veća od dozvoljene. Inače, fenol je opasna materija koja u kontaktu sa hlorom daje otrovna kancerogena jedinjenja.

M. Milišić


vesti po rubrikama

^društvo & ekonomija

Odluke o sudbi Srba na evropskim dvorovima
Nema kredita za siromašne građane
Otrov u reci, Kraljevčani u panici
EPS oprašta račune Nišlijama
Nastavnici se plaše sopstvenih jedinica
Stirija iz Austrije hoće Novosti
Rast privrede samo uz pomoć stranih investicija
Od septembra iz benkica, samo s potvrdom u školu
Podzemne vode prete srednjem Banatu, fekalije potopile sela
Selidba skupštinskih izveštača