GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 24. 2. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ustavni sud i dalje bez dovoljno sudija

BEOGRAD - Ustavni sud Srbije radio je cele protekle godine u smanjenom sastavu, jedno vreme bez troje, a od jeseni 2005. godine pa do danas sa dvoje sudija, što je uticalo na otežani rad i brzinu rešavanja mnogobrojnih predmeta. Na jučerašnjoj sednici sud je usvojio Pregled rada u 2005. godini u kojem se navodi da je u radu bilo ukupno 920 predmeta. Od ovog broja, 483 predmeta preneto je iz ranijih godina, a primljeno 437 novih. Pored toga, sudu je pristiglo i 100 predmeta Saveznog ustavnog suda koji je prestao sa radom.

Slobodan Vučetić, predsednik Ustavnog suda Srbije, ocenio nezadovoljavajućom saradnju Narodne skupštine Srbije koja je na 37 zahteva suda za odgovor i davanje mišljenja odgovorila samo tri puta.

- Još su upražnjena dva sudijska mesta, pa se prilikom podele glasova između sudija može otežati donošenje odluka - rekao je Vučetić, izrazivši nadu da će predsednik Republike Srbije uskoro saopštiti imena kandidata za upražnjena sudijska mesta.

Predsednik suda je istakao da bi učinak suda bio sigurno veći da je radio u kompletnom sastavu i podsetio da u jednom periodu nije zbog nepotpunog sastava radio čitave dve godine što je uslovilo gomilanje predmeta od kojih deo i danas čeka na odlučivanje. Ipak, Vučetić je napomenuo da je s obzirom na to da nedostaje dvoje sudija ipak prosečan broj urađenih predmeta na solidnom nivou.

Ustavni sud je održao 40 sednica i rešio 383 predmeta od kojih se 101 odnosi na ocenu ustavnosti zakona, šest na ocenu ustavnosti i zakonitosti uredbi, 12 na druge republičke propise, 117 na gradske i opštinske propise, 82 na opšte kate preduzeća ustanova i organizacija, 32 na mesne zajednice i mesne samodoprinose, šest na sukob nadležnosti. Vučetić je izrazio zadovoljstvo što je samo jednom odlukom utvrđena neustavnost zakona ističući da to ipak jeste određeni pokazatelj kada je reč o usklađenosti propisa sa Ustavom.

Slobodan Vučetić je naglasio da je u 2005. godini u pet slučajeva odluke Ustavnog suda nisu izvršene, a to se pre svega odnosi na opštinske organe i preduzeća. Ustavnom sudu je podneto pet zahteva za obezbeđenje izvršenja odluke s tim što se tri zahteva odnosilo na otklanjanje posledica prestanka odborničkog mandata naknadom štete. Ustavni sud je u sva tri predmeta odredio da se podnosiocima zahteva naknadi šteta zbog posledica nastalih prestankom mandata. U dva predmeta sud je zahteve za izvršenje odluka prosledio Vladi Srbije.

I. S.


vesti po rubrikama

^društvo & ekonomija

Nastavniku likovnog "poletela" ruka
Lažni veterinar izdao potvrdu da je meso zdravo
U oboru jeftino, a šnicla za oči
Unija sindikata prosvetnih radnika ponovo preti
Građanima potrebno mnogo novca za participaciju
Jedno pitanje četiri odgovora...
čekajući fajront : Ratko, svuda oko nas
Isti namet za prihode građana
Srbiji potrebni brendovi
Država izgubila, profitirao Progres
Užičani hoće aerodrom Ponikve
Investitori ne znaju šta će sa firmama
Profesor Henri Bizmut, poznati hirurg, gost Kliničkog centra
Ustavni sud i dalje bez dovoljno sudija