GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 24. 2. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Profesor Henri Bizmut, poznati hirurg, gost Kliničkog centra

Nema para za transplantaciju

Na presađivanje jetre u našoj zemlji čeka 40 pacijenata. Srbija nema nacionalni program, jer se iz budžeta ne izdvajaju sredstva za to

- Oboljenje jetre je u celom svetu u porastu. Najčešće nastaje kao posledica hepatitisa Be i Ce. Kod trećine obolelih od hepatitisa Ce razviće se podmukla i dugotrajna bolest koja se završava cirozom jetre, a polovina takvih pacijenata će dobiti rak. Osim hepatitisa, i alkoholizam završava cirozom jetre - istakao je juče profesor Henri Bizmut, poznati svetski hirurg u oblasti transplantacije jetre, žučnih vodova i pankreasa, koji je došao u posetu Institutu za bolesti digestivnog sistema Kliničkog centra Srbije. On je juče učestvovao u operativnom radu, a zatim razgovarao sa našim stručnjacima o problemima iz svih oblasti hirurgije jetre, žučnih vodova i transplantacija.

- U Francuskoj je učestalost hepatitisa Be u opadanju, ali je jedan odsto stanovništva, odnosno 600.000 ljudi, izloženo virusu hepatitisa Ce. Lečenje bolesti jetre zahteva multidisciplinarni pristup - metaboličari, rengenolozi, hirurzi moraju da sarađuju pod istim krovom, te se tako novac troši na racionalan način. I vi morate da identifikujete jedan jak hiruški tim koji će da se fokusira na tu oblast. Sada imate dobar tim koji treba da se proširuje. Vaši pacijenti moraju da se leče ovde, a ne da se šalju u inostranstvo. Razmenjivanje pacijenata je skupo, ali nije skupo razmenjivati tehnologiju i iskustva - podsetio je profesor Bizmut, koji je osnivač instituta za jetre u Parizu i direktor Odeljenja za eksperimentalnu hirurgiju Medicinskog fakulteta u Parizu.

Profesor Milan Milićević iz Instituta za bolesti digestivnog trakta upozorio je da je u centralnoj Evropi učestalost pojave hepatitisa Be i Ce mnogo veća nego u Francuskoj, ali nije mogao da precizira tačan broj zaraženih. Na transplantaciju jetre u našoj zemlji čeka 40 pacijenata.

- U Srbiji do sada nismo imali pravi nacionalni program za transplantaciju, jer država mora da stoji iza toga i mora da reši problem finansiranja presađivanja organa - dodao je on i podsetio da transplantacija jetre kod nas košta 70.000 evra.

Gost iz Pariza danas će u Dekanatu Medicinskog fakulteta biti promovisan u viziting profesora.

S. T.


vesti po rubrikama

^društvo & ekonomija

Nastavniku likovnog "poletela" ruka
Lažni veterinar izdao potvrdu da je meso zdravo
U oboru jeftino, a šnicla za oči
Unija sindikata prosvetnih radnika ponovo preti
Građanima potrebno mnogo novca za participaciju
Jedno pitanje četiri odgovora...
čekajući fajront : Ratko, svuda oko nas
Isti namet za prihode građana
Srbiji potrebni brendovi
Država izgubila, profitirao Progres
Užičani hoće aerodrom Ponikve
Investitori ne znaju šta će sa firmama
Profesor Henri Bizmut, poznati hirurg, gost Kliničkog centra
Ustavni sud i dalje bez dovoljno sudija