GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 24. 2. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Investitori ne znaju šta će sa firmama

BEOGRAD - Srbija mora da promeni neke zakonske propise, jer postoji veliki pritisak da se akcijama trguje van berze. Na slobodnom berzanskom tržištu nalaze se akcije 900 kompanija, ali su one tu prisilno uključene i uglavnom bez prospekta.

Na listingu berze nalaze se samo državne obveznice i obveznice stare devizne štednje, iako se i njima trguje uglavnom van berze, kazala je Gordana Dostanić, na jučerašnjem skupu o razvoju finansijskog tržišta. Asistent Pravnog fakulteta u Beogradu Tatjana Jovanić, ukazala je na to da je kod nas problem što ne postoje rejting agencije, iako Beogradska berza vodi liste A i B za dužničke hartije od vrednosti, što predstavlja posredni rejting.

Ona je rekla da se u nekim razvijenim zemljama zahteva od preduzeća koja emituju komercijalne zapise da moraju biti na listingu berze i da imaju određenu veličinu osnovnog kapitala. U SAD je praksa, ali ne i zakonska obaveza, da se ne prodaju zapisi koji nemaju rejting neke od najpoznatijih agencija. Učesnici skupa složili su se da bi akcije javnih preduzeća, posebno onih iz energetike i telekomunikacija, što pre trebalo da se pojave na berzi.

Prema opštoj oceni, kod nas nema pravih domaćih investitora na tržištu kapitala, jer su se oni tu pojavili više pod prisilom tranzicije nego zbog procene da je to dobro. Dostanićeva je ukazala i na to da je na finansijskom tržištu dosta domaćih investitora slabog obrazovanja, koji nemaju jasno opredeljenje zašto su to uopšte postali i šta će dalje da rade sa firmama koje su kupili.

Fonet


vesti po rubrikama

^društvo & ekonomija

Nastavniku likovnog "poletela" ruka
Lažni veterinar izdao potvrdu da je meso zdravo
U oboru jeftino, a šnicla za oči
Unija sindikata prosvetnih radnika ponovo preti
Građanima potrebno mnogo novca za participaciju
Jedno pitanje četiri odgovora...
čekajući fajront : Ratko, svuda oko nas
Isti namet za prihode građana
Srbiji potrebni brendovi
Država izgubila, profitirao Progres
Užičani hoće aerodrom Ponikve
Investitori ne znaju šta će sa firmama
Profesor Henri Bizmut, poznati hirurg, gost Kliničkog centra
Ustavni sud i dalje bez dovoljno sudija