GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 24. 2. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ugovori o transportu gasa sa Molom i izgradnji gasovoda sa Rusima vezali ruke Srbiji

Država izgubila, profitirao Progres

Srbija propustila pravo preče kupovine akcija "Jugorosgasa" koji ima koncesiju na gasovod od Pojata prema jugu pa je jedina država u svetu čiji deo gasovoda drži strana kompanija

BEOGRAD - Srbija je, zahvaljujući ugovorima o transportu gasa sa mađarskom kompanijom MOL i o gradnji gasovoda sa ruskom kompanijom Gasprom, koji su sklapani u vreme Slobodana Miloševića, sebi "vezala ruke".

Rusi preko mešovite rusko-srpske firme "Jugorosgas" imaju koncesiju do 2021. godine za gradnju gasovoda na teritoriji od Pojata, mesta iznad Niša, do krajnjeg juga Srbije.

Privatne veze
Ugovorom o transportu gasa, koji je potpisan sa Mađarima 1998. i važi do 2018, predviđeno je da iz Rusije ne može da se prebaci više od deset miliona kubika dnevno, iako je Srbiji potrebno oko 13 miliona. Rusi, inače, što je i pre dva dana ponovio njihov ambasador Aleksandar Aleksejev, ne odustaju od gradnje gasovoda, a zainteresovani su i za završetak skladišta u Banatskom dvoru.

Nepovoljan ugovor o transportu gasa

NIS je 1998. potpisao ugovor o transportu gasa na 20 godina. S obzirom na to da je ovo bio jedini put da Srbija dobije gas iz Rusije, uslovi za NIS su bili loši, ali ta firma nije imala izbor. Upućeni kažu da je najlošije u toj transakciji to što ne može da se "povuče" onoliko gasa koliko Srbiji treba.

Firma "Jugorosgas" formirana je na osnovu sporazuma Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, kao zajedničko akcionarsko društvo za izgradnju, eksploataciju i tranzit prirodnog gasa preko teritorije SRJ južno od Pojata. Ugovor je tada potpisao potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović, ali je celom poslu "kumovao" Mirko Marjanović, poznat po dobrim vezama sa Rusima, posebno sa Viktorom Černomirdinom, tadašnjim ruskim premijerom.

Od polovine akcija "Jugorosgasa", koje su po sporazumu Rusije i SRJ pripale srpskim firmama, 23 odsto dobili su "Progres" i "Progres gas trejding". Akcionari PGT-a bili su NIS, "Progres" i "Gasprom". PGT je, pre izvesnog vremena, otkupio akcije "Progresa", a pre nekoliko nedelja "Gasprom" je kupio sve akcije PGT-a u "Jugorosgasu".

Dobar pazar
Država je tako izgubila mogućnost da bude ravnopravan partner u ovome poslu, a akcionari "Progresa" su profitirali jer su dobili od "Gasproma", koga je to koštalo ukupno 4,5 miliona evra, značajan deo novca. Sadašnji akcionari "Progresa" su privatna lica sa 54 odsto i država sa 46 odsto.

Jedan od stručnjaka za poslove u gasnom sektoru kaže da je država napravila propust prilikom prodaje akcija "Progresa" i PGT-a "Gaspromu" jer nije iskoristila pravo preče kupovine. "Ali, i da je uradila sve kako treba, ne bi došla do ovih akcija s obzirom na dobre veze Marjanovića i Rusa.

Propust je napravljen na početku, kada je "Progres" dobio akcije", objašnjava on i dodaje da nije problem što "Gasprom" gradi gasovod jer je reč o velikoj svetskoj kompaniji, već "što je Srbija jedina država u svetu čiji jedan deo gasovodnog sistema drži strana kompanija". Transportni sistemi za gas, struju, naftu u većini zemalja su u vlasništvu države, jer se tako obezbeđuje da ona ima kontrolu nad osnovnom infrastrukturom, objašnjavaju stručnjaci.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^društvo & ekonomija

Nastavniku likovnog "poletela" ruka
Lažni veterinar izdao potvrdu da je meso zdravo
U oboru jeftino, a šnicla za oči
Unija sindikata prosvetnih radnika ponovo preti
Građanima potrebno mnogo novca za participaciju
Jedno pitanje četiri odgovora...
čekajući fajront : Ratko, svuda oko nas
Isti namet za prihode građana
Srbiji potrebni brendovi
Država izgubila, profitirao Progres
Užičani hoće aerodrom Ponikve
Investitori ne znaju šta će sa firmama
Profesor Henri Bizmut, poznati hirurg, gost Kliničkog centra
Ustavni sud i dalje bez dovoljno sudija