GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 24. 2. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Građanima potrebno mnogo novca za participaciju

Pare u džep, pa kod lekara

Pacijent mora da plati 20 dinara pri svakoj poseti lekaru i 20 dinara prilikom podizanja leka na recept kod apotekara, a predviđena su još neka plaćanja koja se odnose na ugradni materijal

Odlazak kod lekara danas podrazumeva, osim overene zdravstvene knjižice i - pun novčanik para. Iako imate overenu zdravstvenu knjižicu, nijedan lekarski pregled ne možete obaviti, a da ne platite participaciju.

Donedavno su plaćanja učešća u troškovima zdravstvene zaštite bila oslobođena deca, trudnice, dobrovoljni davaoci krvi, korisnici socijalne pomoći, ratni vojni invalidi, oboleli od dijabetesa ili epilepsije, zaraznih bolesti... S novom promenom cena, koja je obavljena u avgustu prošle godine, smanjen je broj "privilegovanih". Na besplatne preglede više nemaju pravo porodilje kojima je prošlo šest meseci od porođaja, dobrovoljni davaoci krvi koji su dragocenu tečnost dali manje od trideset puta, zatim studenti, dok su hronični bolesnici samo delimično oslobođeni participacije. Tako, recimo, pacijenti koji boluju od dijabetesa ne plaćaju samo participaciju za lečenje dijabetesa, a plaćaju za sve ostalo.

Pregled za "sve" pare

Najrestriktivnije mere primenjene su u državnoj stomatološkoj službi, gde po novom zakonu pravo na besplatne intervencije imaju samo trudnice, porodilje i deca do 18 godina, ostali plaćaju sve usluge, bez obzira na to da li im je knjižica overena ili nije. Tako danas nije redak slučaj da pacijenti uđu u ordinaciju, kažu zubaru da imaju 300 dinara u džepu, pa da uradi za to koliko može. A može samo da im pregleda zube za te pare. Ili da pacijenti provire kroz vrata, raspitaju se za cene, zatvore vrata i više nikada se ne pojave. I dok naše Ministarstvo zdravlja potencira na preventivi, Srbi se ne usuđuju da kroče u ordinacije dok dobro ne "zagusti". Jer, za kojekakve participacije njihovi džepovi su pretanki.

- Katastrofa je ovo što oni nama rade. Meni, kada odem kod lekara, insulin prepisuju na jedan recept, a na drugi recept pod posebnom šifrom prepisuje lekove za bolesti koje su nastale kao komplikacija dijabetesa. Znači, mi smo samo za dijabetes oslobođeni participacije, a za sve ostale bolesti, kada se obratimo lekaru, moramo da platimo participaciju - kaže Stela Prgomelja, predsednik Društva za borbu protiv šećerne bolesti.

Nadležni u Ministarstvu zdravlja, uoči poslednjeg poskupljenje, tvrdili su da su participacije simbolične i da novac prikupljen na ovaj način predstavlja samo jedan odsto ukupnog novca u Fondu. Oni kažu da participacija ima smisla samo ako se od nje prikupi pet odsto i kao primer navode Sloveniju koja od participacije prikupi deset odsto od ukupnog novca u Fondu.

- Odluka o naplati participacije građana prilikom dobijanja neke zdravstvene usluge prilično je zastarela i taj deo zakona je pretrpeo promene 2004. i 2005. godine. Poslednja izmena u zakonu koja se odnosila na ovaj deo bila je u avgustu 2005. godine. Utvrđeno je da pacijent mora da plati 20 dinara pri svakoj poseti lekaru i 20 dinara prilikom podizanja leka na recept kod apotekara. Takođe, predviđena su još neka plaćanja koja se odnose na ugradni materijal. Ta suma je utvrđena i ne menja se iako je zakon ostavio mogućnost za naplatu i veće participacije. Zavod za zdravstveno osiguranje Srbije je ipak odlučio da je ovo korektna suma i da se ne mora povećati do daljnjeg. Sve što se tiče participacije građana prilikom pružanja usluga u zdravstvu regulisano je Zakonom o zdravstvenom osiguranju - zaključila je Svetlana Vukajlović, direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije.

Međutim, penzioneri se ne slažu da je participacija opravdana jer su im penzije male. Oni kažu da učešće osiguranika u troškovima zdravstvene zaštite ne treba samo smanjiti već i ukinuti.
- Participacija treba da bude manja ili je treba skroz ukinuti. Čitav život plaćam zdravstveno osiguranje, a kad dođem kod lekara, sve moram da platim. Zašto? Naše se pare očigledno nenamenski troše, zato nam je zdravstvo ovakvo kakvo jeste - rekao je Radomir Lazić iz Beograda.

S. T. - V. V.


vesti po rubrikama

^društvo & ekonomija

Nastavniku likovnog "poletela" ruka
Lažni veterinar izdao potvrdu da je meso zdravo
U oboru jeftino, a šnicla za oči
Unija sindikata prosvetnih radnika ponovo preti
Građanima potrebno mnogo novca za participaciju
Jedno pitanje četiri odgovora...
čekajući fajront : Ratko, svuda oko nas
Isti namet za prihode građana
Srbiji potrebni brendovi
Država izgubila, profitirao Progres
Užičani hoće aerodrom Ponikve
Investitori ne znaju šta će sa firmama
Profesor Henri Bizmut, poznati hirurg, gost Kliničkog centra
Ustavni sud i dalje bez dovoljno sudija