GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 24. 2. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Unija sindikata prosvetnih radnika ponovo preti

BEOGRAD - Ukoliko Vlada Srbije do 31. marta ne konstituiše Nacionalni prosvetni savet, zatim ne poveća zarade prosvetnih radnika u 2006. godini za najmanje 35 odsto i striktno ne poštuje odredbe Posebnog kolektivnog ugovora, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije stupiće u štrajk. Leonardo Erdelji, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da ako se ne ispune ovi zahtevi, škole 3. aprila neće imati prvi čas u obe smene.

- Zatim,11. aprila škole neće raditi prva dva časa u obe smene, 19. aprila prva tri časa, 5. maja đaci neće imati četiri časa, a 12. maja potpuno ćemo obustaviti nastavu. Unija zahteva hitno konstituisanje i zasedanje Nacionalnog prosvetnog saveta radi donošenja nacionalne strategije obrazovanja koja će sadržati i veća izdvajanja za obrazovanje u skladu sa evropskim standardima. Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete i sporta ne poštuju Zakon o radu i Poseban kolektivni ugovor jer još nije utvrđena cena rada prosvetnih radnika za 2006. godinu iako je rok za utvrđivanje bio 15. novembar. Ministar finansija je najavio sastanak za kraj februara, a prosvetari nisu dobili ni jubilarne nagrade - objašnjava Erdelji.

Ukoliko se ovi zahtevi ne ispune do 31. marta, Unija će, u skladu sa ustavnim i zakonskim pravima, iskoristiti štrajk kao sredstvo sindikalne borbe i tako će sprovesti štrajk upozorenja.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo & ekonomija

Nastavniku likovnog "poletela" ruka
Lažni veterinar izdao potvrdu da je meso zdravo
U oboru jeftino, a šnicla za oči
Unija sindikata prosvetnih radnika ponovo preti
Građanima potrebno mnogo novca za participaciju
Jedno pitanje četiri odgovora...
čekajući fajront : Ratko, svuda oko nas
Isti namet za prihode građana
Srbiji potrebni brendovi
Država izgubila, profitirao Progres
Užičani hoće aerodrom Ponikve
Investitori ne znaju šta će sa firmama
Profesor Henri Bizmut, poznati hirurg, gost Kliničkog centra
Ustavni sud i dalje bez dovoljno sudija