GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 17. 2. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nebojša Popović, selektor filmske revije Nordijska panorama

Islanđani sviraju, a Nišlija igra. fudbal

Ideje u kratkim filmovima su savršene, u 15 minuta staje sve ono za šta bi nekom drugom trebalo 120, zanat je na visokom nivou, animacija izuzetna

Nordijska panorama, revija kratkih i dugometražnih dokumentarnih filmova iz Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske (otvaranje je danas u Dvorani kulturnog centra Beograda, isti program sutra počinje i u Domu kulture Studentski grad) predstaviće intrigantni izbor selektora Nebojše Popovića.

- Nordijska panorama se svake godine održava u jednoj od pet skandinavskih zemalja, ali uvek u istom gradu pojedine zemlje - Rejkjaviku (Island), Bergenu (Norveška), Orhusu (Danska), Malmeu (Švedska), Oulu (Finska) - kaže za Glas Nebojša Popović.

Šta to znači zapadnobalkanski film

Balkankult fondacija ponudila mi je 2004. godine da napravim izbor zapadnobalkanskih kratkih filmova za ovaj festival. Prvo sam se pitao šta to znači zapadnobalkanski, pa su mi objasnili "eks-Jugoslavija bez Slovenije, plus Albanija". Program od 180 minuta, podeljen u dva bloka, imao je velikog odjeka. Na festivalu su bili prisutni i autori Rastko Ćirić iz Beograda, Aida Begić iz Sarajeva i Dalibor Matanić iz Zagreba. Tada se rodila ideja o izboru sa Nordijske panorame, koji bi bio prikazan u Beogradu. Izbor za predstojeću manifestaciju napravio sam u Bergenu, gde smo prikazali program dokumentarnih filmova proslavljenog crnogorskog dokumenatariste Momira Matovića, koji je bio odlično primljen - kaže Nebojša Popović.

- Na Panorami je prikazano oko pedeset kratkih i 15 dugometražnih dokumentaraca u trajanju od 30 do 120 minuta, a ja sam za trodnevnu reviju odabrao 17 filmova. Ideje u kratkim filmovima su savršene, u 15 minuta staje sve ono za šta bi nekom drugom trebalo 120, zanat je na visokom nivou, animacija izuzetna. Island je bogata zemlja, budžeti su veliki, ali ipak se teško dolazi do filmova, zbog strogih pravila konkursa. Međutim, kada se prođe, dobijaju se odlični uslovi. Skrenuo bih pažnju na dva kratka filma - "Tatica" o problemu Kurda u Norveškoj (tri nominacije za evropskog Oskara) i islandsko-češku koprodukciju "Slavek klozetar", nostalgičnu storiju o tome kako se javni toaleti digitalizuju, kako nestaju baba-sere...

* Iz bloka dugometražnih dokumentaraca sa umetnicima u fokusu izdvajate "Majstore vriska".

Film je remek-delo, slika islandske muzičke scene. Stotine muzičara, od kojih nam je bar desetak dobro poznato, defiluju njegovim kadrovima, uključujući i ludovanja dvanaestogodišnje Bjork. Imao sam utisak da na Islandu svi sviraju u nekim muzičkim grupama - filmski reditelji, dizajneri, glumci... Ministra za kulturu pitao sam: "Da li mi je pogrešan utisak, ovde su svi umetnici". Odgovorio je: "Imamo malo više umetnika, međutim umetnost je važan izvozni proizvod". Dizajneri su slavni i traženi u svetu, na Islandu su snimani megahitovi "Džejms Bond", "Betmen", "Lara Kroft", zbog raznovrsnosti čudesnih predela (zelenilo, ledeni pejzaži, more) i jedinstvenih poreskih olakšica. Ribarstvo je, inače, glavna privredna grana (65 procenata), slede farmaceutska, aluminijumska industrija, a turizam postaje dominantan.

* Niste odoleli da "Afriku junajted", koji je zatvorio festival "Sedam veličanstvenih", ne prikažete ponovo.

Grupa muškaraca sa najudaljenijih strana sveta obrela se idući trbuhom za kruhom na Islandu, na kraju sveta. Igraju fudbal u trećoj ligi i ne ide im, ali ne odustaju. Film o upornosti klasičnih luzera, među kojima prednjači Zlatko iz Niša.

U filmove sa temama iz svakodnevice, koji na delikatan način tretiraju aktuelne socijalne teme, ubrajaju se danski "Odlazak" (pokušaj majke slavne novinarke da uspostavi odnos sa malim sinom), "Siva zona" (autoritet i pobuna među regrutima, nalik hororu, sniman u seriji) ili "U osam sati u pakao" (kako školske traume nisu iščilile iz života sedamdesetogodišnjaka).

Ponovo će biti prikazan i najgledaniji film sa prošlogodišnje revije - dokumentarac o islandskoj pevačici Bjork.

Vesna Milivojević


vesti po rubrikama

^Muzika i film

Nebojša Popović, selektor filmske revije Nordijska panorama
Počasna nagrada poljskoj kinematografiji
Domaća premijera neobičnog vesterna na FEST-u
Spektakl Stounsa u Riju
Meri Džej Blajdž: Shvatila sam šta jesam i šta nisam
 


     


FastCounter by LinkExchange