GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 17. 2. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Premijera predstave "Sudija" Vilhelma Moberga

Konkretnije i od Kafke

Reč je o drami koja podseća na "Proces", ali na još drastičniji način prikazuje birokratski aparat, njegov način ponašanja, poltrone sistema...

BEOGRAD - Na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta večeras će biti premijerno izvedena predstava "Sudija" Vilhelma Moberga u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Reč je o drami (napisanoj 1957. godine) koja po radnji podseća na Kafkin "Proces". Posle više godina provedenih u inostranstvu, Krister, glavni junak (igra ga Nenad Maričić), vraća se kući i zatiče neobičnu situaciju - ostao je bez imovine. Kreće u borbu za pravdom, ide od kancelarije do kancelarije... Međutim, za njegov slučaj niko nije nadležan.

Retro lutkarska predstava u Zrenjaninu

ZRENJANIN - Predstava "Semafor" Miloša Nikolića, u režiji Dejana Penčića Poljanskog, premijerno je izvedena sinoć na Lutkarskoj sceni Narodnog pozorišta "Toša Jovanović".
- Ginjol scena u Zrenjaninu osnovana je u sezoni 1964/65. Ponovna upotreba predstavlja pokušaj da se proveri može li generaciji unuka biti zanimljiv sakriveni animator sa ginjol lutkom na ruci što je nekada bio jedini način igranja u dečjim pozorištima - rekao je Poljanski.

- Potraga za pravdom i smislom ovde je ogoljena pošto su u savremenom svetu i svi mehanizmi represije, neslobode, zlostavljanja pojedinca u elementarnim sferama života, ogoljeni do pornografije - kaže rediteljka Tatjana Mandić-Rigonat, koja smatra da su u Mobergovoj drami svi odnosi predstavljeni još konkretnije nego kod Kafke.

- Bez obzira na to što je lik koji u komadu plete i mrsi konce sudija prvostepenog suda, reč je, u stvari, o bilo kom čoveku koji ima moć. Birokratski aparat, njegov način ponašanja i poltroni sistema...to je večno, tako da ovo što mi danas ovde živimo uopšte nije nikakva privilegija beščašća - kaže rediteljka, upoređujući svoju predstavu sa isečkom iz (domaćih) novina.

- U režimu koji neguje korupciju kao stil postojanja, pravičnost postaje fikcija - kaže Tatjana Mandić-Rigonat.

- Da smo mogli da biramo, ne bismo odabrali bolji momenat za postavljanje ovog komada - prokomentarisao je upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić najavljujući premijeru. Aluzija se, naravno, odnosila na aktuelno prepucavanje oko (ne)zavisnosti sudstva i sudija.

U podeli su još Marija Vicković, Ružica Sokić, Vladan Gajović, Aleksandar Srećković, Hana Jovčić, Dobrila Stojnić, Aleksandar Đurica i Nemanja Konstantinović (Davor Babić).

B. B.

B. Bošnjak


vesti po rubrikama

^kultura

Premijera predstave "Sudija" Vilhelma Moberga
Remek-dela savremene srpske umetnosti
 
     
FastCounter by LinkExchange