GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 25. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Neverovatan dar jedanaestogodišnje Vanje Ćebić iz Višegrada

Prstom skenira slike svetaca

VIŠEGRAD - Jedanaestogodišnja Vanja Ćebić iz Višegrada na neobičan način crta likove svetaca. Ispod njene olovke na papiru ocrtava se lik sveca, ali samo ako njegov crtež ili ikonu prethodno dodirne rukama ili oseti pod prstima. Postupak ovog svojevrsnog "skeniranja" sastoji u tome što se devojčica koncentriše i prstom desne ruke klizi po linijama slike lika sveca, a onda tom istom rukom ono što je "osetila" crta olovkom na papiru.

Vanjina majka Ljiljana Ćebić kaže da se devojčica u tim trenucima izoluje od ostalih ukućana u sobu iz koje ne izlazi dok crtež ne bude gotov. Devojčica nema dara da nacrta bilo kakav drugi motiv, kao što su likovi drugih ljudi ili pejzaži i mrtva priroda.

"Kad uzmem ikonu u ruke, kao da mi neko kaže da li je mogu preslikati ili ne. Tako lik Svetog Đorđa, iako sam nekoliko puta pokušavala, nikad nisam mogla naslikati", kaže Vanja, učenica šestog razreda OŠ "Vuk Karadžić". Vanja je dosad nacrtala oko 50 likova svetaca i predala ih u manastir Dobrun. Ona tvrdi da joj nikad niko nije objasnio osnovne postavke crtanja, a ne ume da objasni zašto se bavi crtanjem samo likova sa pravoslavnih ikona.


vesti po rubrikama

^vesti

Prstom skenira slike svetaca
Kučići - gastarbajteri
Ostaci kita iz Temze u Prirodnjačkom muzeju
Šansa za ovdašnje vlasnike krntija
  


     


FastCounter by LinkExchange