GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 25. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Crna Gora broji žrtve

U Kliničkom centru u Podgorici juče saopšteno da je na Intenzivnoj nezi smešteno 12 povređenih, koji su u izuzetno teškom stanju

PODGORICA - Crna Gora nastavlja da broji žrtve najveće saobraćajne tragedije koja je ikada zadesila: po poslednjim (ali ne i konačnim) podacima 44 osobe su izgubile život, dve se vode kao nestale, dok je u podgoričkom Kliničkom centru pomoć ukazana za oko 200 osoba, od čega 85 dece. Broj poginulih nije konačan jer su specijalizovane ekipe crnogorske policije, Gorske službe spasa i hitne pomoći i juče, u ranim satima, nastavile pretragu izuzetno nepristupačnog terena, tražeći u olupinama vagona eventualno nove žrtve ove nezapamćene tragedije.

Do podneva nisu se mogli dobiti zvanični podaci o imenima poginulih, već je samo saopšteno da je 39 osoba identifikovano. Iz olupina vagona spasilačke ekipe juče izjutra izvukle su beživotno telo jedne žene, a nezvanično saznajemo da se tela još dve osobe nalaze zarobljena u olupinama vagona. Nesreća na pruzi kod Podgorice dogodila se u ponedeljak oko 16 sati kada je ceo elektromotorni voz, sa četiri vagona, koji je saobraćao od Bijelog Polja ka Podgorici, iskliznuo iz šina i survao se u provaliju duboku nekoliko desetina metara.

Žiro-račun za pomoć nastradalima

Crnogorska vlada otvorila je u Crnogorskoj komercijalnoj banci poseban žiro-račun solidarnosti za pomoć nastradalima i povređenima.
Broj računa je 510-0-40. Poziv na broj 293908-23012006. Pomoć nastradalima i članovima porodica već su dostavila brojna crnogorska preduzeća.

U Kliničkom centru u Podgorici juče je saopšteno da je na Intenzivnoj nezi smešteno 12 povređenih, koji su u izuzetno teškom stanju. Pored toga, na Hirurgiji su smeštene 32 osobe, sa teškim telesnim povredama, na Ortopediji je 37 teško povređenih, dok je na Neurohirurgiji smešteno 37 povređenih. Direktor Kliničkog centra dr Miodrag Đurović juče je izjavio da se prethodne noći bolnicama u Crnoj Gori javio "neverovatno veliki broj građana", koji su dali krv i ponudili drugu pomoć. On je kazao da je tokom iste večeri na kućno lečenje otpušteno 68 pacijenata, dok su još 32 pacijenta iz železničke nesreće jutros otpuštena kućama.

Na mestu nesreće i juče je bilo 50 pripadnika Interventnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore koji su pretraživali teren. Istražni sudija osnovnog suda u Podgorici, Zoran Radović sa specijalizovanom ekipom Ministarstva unutrašnjih poslova, nalazi se na terenu, kako bi se definitivno utvrdio uzrok ove tragedije. Iz Željeznice Crne Gore juče je saopšteno da je najverovatniji uzrok ove tragedije nesavesno rukovanje mašinovođa, koji nisu obezbedili voz od samopokretanja. Sudija Radović je potvrdio da je policija privela mašinovođu ovog voza Slobodana Drobnjaka, kome je juče ukazivana pomoć u Kliničkom centru. On je kazao da sue od povređenog mašinovođe u Kliničkom centru uzeti krv i urin na analizu. Crnogorski ministar saobraćaja u ostavci Andrija Lompar saopštio je sinoć da stanje na pruzi Beograd-Bar ne može biti uzrok železničke nesreće i dodao da je pruga bezbedna za saobraćaj.

Više hiljada građana Bijelog Polja učestvovalo je juče u mimohodu u sportskoj hali "Nikoljac", kojim je odata počast i izraženo saučešće porodicama 24 poginula putnika iz tog grada. Do 19 sati u sportsku halu u Bijelom Polju dovezeno je 16 sanduka sa posmrtnim ostacima poginulih, a dva su na zahtev njihovih porodica prevezena u obližnja sela Bubanje i Kanje.

Posmrtni ostaci stradalih putnika biće u sprotskoj hali do danas u 12 sati, kada će ih, kako je najavljeno, preuzeti njihove porodice da bi ih sahranile.
Komemorativna sednica svih državnih organa Crne Gore, biće održana danas u devet sati u zgradi Vlade, a na komemoraciji će govoriti crnogorski predsednik Filip Vujanović. U zgradi predsednika Crne Gore otvorena je knjiga žalosti, a ambasade Srbije i Crne Gore u Moskvi i Skoplju najavile su da će u prostorijama ambasada knjige žalosti biti otvorene danas.

Povodom teške nesreće telegrame saučešća porodicama nastradalih i crnogorskim vlastima uputili su nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Rusije Vladimir Putin, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a izaslanik visokog predstavnika Evropske unije Miroslav Lajčak preneo je izraze saučešća Havijera Solane. Telegrame saučešća uputile su i ambasade SAD, Velike Britanije i Irana, kao i Misija OEBS-a u SCG.

Saučešće porodicama nastradalih, crkvenim velikodostojnicima i crnogorskim vlastima uputili su i Poglavar Srpske pravoslavne crkve Pavle i članovi Svetog arhijerejskog sinoda, predsednici država i vlada u regionu, čelnici Vojvodine, lideri stranaka, brojne organizacije i pojedinci.

Porodila se od muke

Grozdana Selimović (17), Romkinja iz Berana, sasvim sigurno će do kraja života pamtiti ovaj dan. Njoj je sreća bila jako naklonjena jer ne samo da su ona i njen suprug prošli sa manjim ozledama već je i njen sin, kojeg je rodila odmah pošto su je dopremili u Urgentni blok Kliničkog centra, relativno dobro i zdravo. Novopečena majka priča da se svega seća kao kroz maglu. Ozlede su vidne po njenom licu, a kaže da joj je muž zadobio prelom ruke.
- Ne znam, u početku nisam bila svesna šta se dešava. Neko je govorio da ćemo izginuti, ali nisam na to obraćala pažnju. Kada je ušao kondukter i rekao da nema kočnica i da voz nekontrolisano juri, nastala je prava panika u mom vagonu, koji je bio na kraju lokomotive. Žene su vriskale, deca su plakala, a bilo je puno dece. Sve sam to posmatrala kao u transu, misleći: Bože, da li je ovo moguće, pa ovo se događa samo u filmovima! Muž me je uhvatio za ruku i tada sam osetila da strašan udar - voz je udario u nešto. Više se nije moglo razaznati šta se dešava u vagonu - neki su bili polegali po podu, drugi su zapomagali, neki su pokušavali da ukoče voz... Ja sam se tada onesvestila. Muž mi je kasnije ispričao da me je on izvukao iz vagona sa dna litice i izneo gore do šina. Tu me je preuzela ekipe Hitne pomoći i dopremili su me ovde u Klinički centar. Morali su hitno da mi bebu izvade carskim rezom. Tek tada sam se osvestila - priča nam iscrpljena Grozdana. Ona kaže da je i sama zadobila povrede po telu. Od medicinskog osoblja saznajemo da je dečak težak 2 kilograma i 800 grama, da se dobro oseća i da je smešten na odeljenju neonatologije. Grozdana kaže da još nije dala ime svom sinu, te da će o tome, već po tradiciji, odlučiti otac.

V. Konjević
Z. Šaponjić


vesti po rubrikama

^tema

Lelek nad Moračom
Crna Gora broji žrtve
U SCG proglašena trodnevna žalost
Osoblje nije ispoštovalo proceduru
Spisak povređenih
Spisak poginulih
 
 


     


FastCounter by LinkExchange