GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 25. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Četvoro mrtvih u eksploziji dve bombe na severu Irana

Ahmadinedžad izbegao atentat?

Guverner Avaza, međutim, tvrdi da je eksploziv bio postavljen daleko od rute kojom je predsednik trebalo da prođe

TEHERAN - Osam osoba je poginulo a 46 je povređeno u jučerašnjoj eksploziji dve bombe u banci Saman i vladinoj zgradi u gradu Avazu na severu Irana, izjavio je iranskoj novinskoj agenciji IRNA Mansur Soltanzadeh, direktor medicinske škole u Avazu, a prenosi Rojters.

To je zapravo bio neuspeli atentat na predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, javlja libanska TV Al Manar koju vodi proiranski Hezbolah. Ahmadinedžad je trebalo da poseti taj grad baš juče, ali je otkazao put veče pre zbog peščanih oluja. Dopisnik TV Al Manar u Teheranu javio je da je Ahmadinedžad put otkazao zapravo iz razloga bezbednosti.

Zabrana putovanja neonacistima

Nemačka vlada i opozicija žele da zabrane izlazak iz zemlje ekstremnim desničarima koji planiraju da prisustvuju konferenciji o holokaustu u Iranu koju organizuje iranski predsednik. "Takva jedna negacionistička konferencija o holokaustu, kojoj bi prisustvovali nemački državljani, bila bi prava sramota za Nemačku", izjavio je Veltu generalni sekretar liberalne partije FDP Dirk Nibel. Ahmadinedžad, inače poznat po antisemitskim izjavama, planira da organizuje konferenciju o holokaustu na kojoj bi se raspravljalo o "naučnim dokazima o holokaustu", javljaju agencije.

Mohamed Džafar Samari, guvernera Avaza, odbacio je mogućnost atentata na Ahmadinedžada. "Mesto na kojem su bombe bile postavljene daleko je od rute kojom je predsednik trebalo da prođe i da održi govor", rekao je on Rojtersu.

Iranska novinska agencija navodi da je eksplozija razorila banku Saman i da je ulica ispred nje puna srče, navodi Rojters, a Bi-Bi-Si dodaje da su ispred te privatne banke i vladine zgrade eksplodirale dve bombe. Grad Avaz je prestonica provincije Kuzistan koja ima veliku arapsku populaciju - dva miliona, navodi Bi-Bi-Si. Kuzistan leži na najvećim rezervama nafte zemlje koja je po zalihama crnog zlata druga zemlja u svetu. Iranske vlasti uvek su bile osetljive na proteste i nezadovoljstva arapske manjine, a situacija u Avazu napeta je od aprila kada je pet osoba poginulo u protestima koje su izazvale glasine da vlada u Teheranu namerava da Kuzistan naseli nearapskim stanovništvom i umanji uticaj Arapa.

SAD se nadaju da će izbeći konfrontaciju sa Iranom zbog njegovog nuklearnog programa, izjavio je juče zamenik američkog državnog sekretara Robert Zelik u Pekingu dodajući da ne zna da li će Kina u SB UN staviti veto na moguće sankcije protiv Irana, javlja Rojters. "Zato smo sarađivali s Rusijom i drugima u ovom procesu i zato smo pokušavali da delujemo u globalnom kontekstu sa partnerima u SB UN i drugima, kako bismo uputili jasnu poruku Iranu da ovo neće biti pozitivan razvoj situacije", kazao je Zelik.

O prijavljivanju Irana SB UN odlučivaće Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na vanrednoj sednici 2. februara. Kina, koja je saopštila da pažljivo proučava Nacrt rezolucije koju je predložio evropski pregovarački trio (Britanija, Francuska i Nemačka) ali da preferira dalje pregovore, je jedan od ključnih igrača jer kao stalna članica SBUN može da stavi veto na odluku o uvođenju sankcija Iranu. Verovatno je to razlog zbog kojeg se Zelik obreo u Pekingu, mada on tvrdi da nije bilo reči o vetu. "Ali mislim da je kineska vlada zauzela svoj stav o tome da ne želi da Iran razvije svoje nuklearne kapacitete", šturo je rekao Zelik.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Ahmadinedžad izbegao atentat?
Evropa znala za tajne prelete CIA
Zavejana kolona kamiona na Kamčatki
 


     


FastCounter by LinkExchange