GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 25. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Skuplji benzin, uprkos obećanju ministra da će cene ostati zaleđene

Gorivo diže i druge cene

Poskupljenje naftnih derivata direktno će uticati na rast inflacije od najmanje 0,5 odsto, a indirektno, preko poskupljenja proizvoda, i više

BEOGRAD - Od obećanja ministara finansija i trgovine turizma i usluga Mlađana Dinkića i Bojana Dimitrijevića da u prva tri meseca neće dozvoliti nijedno poskupljenje koje kontroliše Vlada Srbije, nema ništa. Posle naftnih derivata, koji su u proseku poskupeli za više od dva dinara po litru, očekuju se i nove korekcije cena. Cene prehrambenih proizvoda, a naročito poljoprivrednih na koje Vlada Srbije ne može da utiče, najviše će uticati viša cena dizel goriva, koje je poskupelo za čak 2,20 dinara po litru. To znači da će najnovije poskupljenje goriva direktno uticati na rast inflacije od najmanje 0,5 odsto, a indirektno, preko poskupljenja proizvoda, i više.

Vlada ponovo ne poštuje Uredbu

Domaće i strane naftne kompanije, prema informacijama iz ovih krugova, spremale su protest zbog gubitaka koje im nanosi cenovna politika Vlada Srbije. Potrošači bi bili najviše oštećeni, jer kao i prošle godine, ne bi bilo goriva na benzinskim stanicama. Dinkić je tako morao da dozvoli poskupljenje i prekrši obećanje o zamrzavanju cena u prvom kvartalu. Inače, Vlada Srbije sredinom decembra promenila je Uredbu tako što je smanjila rok za promenu cena sa 30 na 15 dana, kao i procenat poskupljenja sirove nafte sa 2,5 na 1,5 odsto. Ipak, umesto poskupljenja na 15 dana ponovo imamo korekciju tek posle više od 30 dana.

Iako zna, makar iz prošlogodišnjeg iskustva, da deo inflacije zavisi od cena nafte na svetskom tržištu i od prinosa u poljoprivredi, ministar Dimitrijević je izjavio da "ove godine ne bi trebalo očekivati poskupljenje hleba, niti drugih osnovnih životnih namirnica, jer za to nema ozbiljnih ekonomskih razloga". Međutim, na tržište sirove nafte ne utiču izjave naših ministara.

Prema Uredbi o cenama derivata nafte gorivo je u ponedeljak trebalo da poskupi i duplo, odnosno više od četiri dinara po litru. Prema Uredbi gorivo je trebalo da poskupi još 4. januara, a onda ponovo 19. januara. Dok su naftaši trpeli štetu zbog skupe nafte koju kupuju na svetskim berzama, i jeftinih derivata koje prodaju u Srbiji, Dinkić s jedne strane nije dozvoljavao poskupljenje goriva, a s druge strane je dva puta povećao akcize. Prvi put akcize su pale na teret prerađivača nafte, a drugi put na teret potrošača. Inače, promenom Zakona o akcizama Dinkić je dao sebi mogućnost da, zbog velikih skokova cena nafte, smanjuje i povećava akcize do 20 odsto. U situacija kada nafta poskupljuje, mehanizmom smanjuje akcize, a u obrnutoj situaciji ih povećava.

V. S. - I. K.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Gorivo diže i druge cene
Rekordna potrošnja, ispadaju trafo-stanice
Krivična protiv direktora 063 mreže