GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 14. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


NATO je bombardovao civile

BEOGRAD - Bombardovanje naše zemlje 1999. godine s vremena na vreme ponovo postane zanimljivo svetskoj javnosti. Na "Netvork for pis in Balkan" dugo je cirkulisao intervju sa španskim kapetanom, pilotom NATO Adolfom Luisom Martinom de la Hozom, koji je učestvovao u bombardovanju naše zemlje kao pilot aviona F-18.

Kapetan De la Hoz je u ovom intervjuu, prvi put datom 14. juna 1999, tvrdio da su SAD vodile operaciju i da je NATO odlikovao medaljama one koji su bombardovali civilne mete. Antiratno nastrojen, Hoze je rat protiv Jugoslavije nazvao varvarskim i kao svoje i najgore neprijatelje svojih kolega pilota naveo vlasti svoje zemlje, ministra odbrane i čitav njegov tim, članove vlade, koji, kako je naveo, "ne znaju ništa o ratu i podržavaju ga bez informisanja samih sebe o bilo čemu, a što je najgore, oni su krivi što lažu španski narod putem novina, radija i televizije, stranih dopisnika i agencija".

De la Hoz odbija tvrdnju da su neprestana NATO bombardovanja civilnih meta bila slučajna. On tvrdi da su jednom samo dobili šifrovana naređenja od severnoameričkih vođa da treba izbaciti kasetne bombe na Prištinu i Niš. Španski pukovnik je, tvrdi De la Hoz, to odbio i nekoliko dana kasnije stiglo je naređenje za njegov premeštaj. On, dalje, tvrdi da su sve operacije planirale američke vojne vlasti, a naređenja izdavali severnoamerički generali, te da su Španci bili stalno "poniženi i uvređeni" zbog američke kontrole nad operacijom. Španski pilot kritikuje i vlasti svoje zemlje za njihovu servilnost Beloj kući, Pentagonu i CIA, a tadašnjeg generalnog sekretara NATO Havijera Solanu opisuje kao "marionetu koju su Amerikanci tu postavili da radi ono što mu oni kažu da treba da radi".

Intervju je završio jednim jezivim opisom stvarnog aktera NATO rata, kojeg vlasti prikrivaju i tvrdnjom da je naša zemlja uništavana novim oružjem, otrovnim nervnim gasovima, površinskim minama spuštenim padobranima, bombama koje sadrže uranijum, crnim napalmom, steralizacijskim hemikalijama, prskanjem otrova na useve i oružjem o kojem se još ništa ne zna. Na kraju je izrazio žaljenje što je učestvovao u ovom ratu zato što nikad neće moći da zaboravi "da je to što se tamo činilo jedno od najvećih divljaštva u istoriji."

Pripremila: Lj. S.


vesti po rubrikama

^tema

NBS tražila mito od Kreditne banke
Podneta krivična prijava protiv guvernera Radovana Jelašića
Obračun sa korupcijom
NATO je bombardovao civile
 
 


     


FastCounter by LinkExchange