GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 14. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Podneta krivična prijava protiv

guvernera Radovana Jelašića

Advokat Kreditno-eksportne banke Aleksandar Lojpur podneo je krivičnu prijavu protiv guvernera NBS Radovana Jelašića i troje njegovih saradnika - Ruže Lukić, Danila Mrvaljevića i Jasne Kićović. Zastupnik banke podneo je prijavu protiv prvog čoveka NBS za falsifikovanje službene isprave i zloupotrebu službenog položaja, a protiv troje radnika - Lukićeve, Mrvaljevića i Kićovićeve - za falsifikovanje službene isprave.

U obrazloženju krivične prijave navodi se da je Jelašić naložio svojim saradnicima da prilikom sačinjavanja zapisnika o kontroli boniteta i zakonitosti poslovanja KEB, unesu neistinite podatke o poslovanju i visini akcionarskog novčanog kapitala banke, na dan 30. septembra 2004. godine, kako bi bio manji od zakonom propisanih 10 miliona evra.

Prema saznanjima advokata Lojpura, policija je saslušala sve četvoro i podnela krivičnu prijavu Prvom opštinskom tužilaštvu u Beogradu. Predmet je završio kod zamenika tužioca Darka Đurovića, a advokat navodi da se očekuje podizanje optužnice.

Mito od 100.000 evra samo je deo ucene čija je žrtva, tvrdi Lojpur, bila TBI grupa. Osim novca, a ukupna suma je trebalo da iznosi dva miliona evra, deo dogovora bilo je i povlačenje ove krivične prijave protiv guvernera, kao i nastavak rada na likvidaciji KEB-a. Grupi TBI je zaprećeno da će im biti oduzeta dozvola za rad, kao i njihovoj ćerci-firmi TBI osiguranju, Dunav osiguranju, koje je partner TBI, kao i TBI lizingu. Da su pristali na ucenu, tvrdi Lojpur, TBI bi bila omogućena dokapitalizacija KEB-a.

Aleksandar Lojpur je negirao da je krivična prijava povučena.
Što se samog hapšenja viceguvernera Dejana Simića tiče, istražnim organima neće biti lako da dokažu krivično delo mita, koje, inače, važi za jedno od najtežih za razjašnjavanje. Ukoliko novac nije bio obeležen i ako ne postoji audio-snimak konkretnog dogovora o cifri i uslovima isplate ili video-snimak čina primopredaje, istraga se može osloniti samo na potencijalno priznanje osumnjičenih. Nije isključeno da akcija nije bila dobro koordinisana i da su policajci upali pre vremena, tako da nisu zatekli viceguvernera samog, sa obeleženim novcem, na primer.


vesti po rubrikama

^tema

NBS tražila mito od Kreditne banke
Podneta krivična prijava protiv guvernera Radovana Jelašića
Obračun sa korupcijom
NATO je bombardovao civile
 
 


     


FastCounter by LinkExchange