GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 14. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle hapšenja viceguvernera Narodne Banke Srbije Dejana Simića

NBS tražila mito od Kreditne banke

- Radovan Jelašić: Ja sam svoju sedu kosu zaradio poslednjih pet godina na funkcijama viceguvernera i guvernera NBS i nijedna ključna odluka o oduzimanju dozvole bankama nije bila i neće biti izmenjena zato što je NBS sve svoje odluke donosila isključivo na osnovu zakona
- Sekula Pijevčević: Deoničarima KEB prećeno da će NBS oduzeti dozvolu za rad i ostalim njihovim firmama, ako do 30. decembra 2005. godine u 10 časova ne povuku predlog za odlaganje likvidacije Kreditno- eksportne banke i ako ne plate mito od 2.000.000 evra

BEOGRAD - Dejanu Simiću, osumnjičenom da je primio mito od 100.000 evra da bi uticao na vraćanje licence za rad Kreditno-eksportnoj banci (KEB), zamrznuta je funkcija viceguvernera Narodne banke Srbije i oduzeta su mu sva ovlašćenja, saopštio je juče prvi čovek centralne banke Radovan Jelašić. Istovremeno, akcionari KEB saopštili su da su najviši funkcioneri NBS zahtevali mito od 2.000.000 evra da ne bi zatvorili i ostale njihove firme. O tome je obavešteno i specijalno tužilaštvo, tako da je akcija hapšenja bila orkestrirana između policije i Kreditno-eksportne banke, a 100.000 evra je trebalo da bude prva rata.

G17 plus: Smeniti Simića

G17 plus očekuje od guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića i Saveta NBS da što pre razreše Dejana Simića funkcije viceguvernera NBS, prenosi Fonet.
G17 plus u saopštenju navodi da maksimalno podržava i pozdravlja akciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u kojoj su uhapšeni viceguverner NBS i direktor SPS-a zbog sumnje da su počinili krivično delo primanja i davanja mita. "Vlada Srbije je ovim dokazala da se beskompromisno bori protiv korupcije i kriminala, bez obzira na partijsku i državnu poziciju lica koja su umešana u nezakonite radnje."
G17 plus očekuje od nadležnih organa da nastave sa odlučnim iskorenjivanjem korupcije i mita, kao i sa strogim sprovođenjem zakona, kaže se u saopštenju.

Hapšenje šteta po SPS

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Uroš Šuvaković ocenio je juče da hapšenje direktora te partije Vladana Zagrađanina nanosi veliku štetu SPS-u, ako je učestovao u davanju mita.
- To hapšenje pokazuje da je u SPS-u u poslednjih nekoliko godina vođena pogrešna kadrovska politika, ali istraga treba da utvrdi ko je u kom svojstvu bio na mestu događaja kada su uhapšeni Zagrađanin i Simić - rekao je Šuvaković agenciji Beta.
On je odbacio tvrdnje da je Zagrađanin bio blizak saradnik Slobodana Miloševića, naglasivši da ga Milošević nikada nije ni upoznao. Šuvaković je dodao da Zagrađanin pripada grupi funkcionera SPS-a koji se politički neodgovorno ponašaju prema Miloševiću.

- Iako ne spadam u ljude koji donose zaključke pre nego što pravosudni organi utvrde činjenično stanje, zbog interesa institucije na čijem sam čelu i poverenja u nju, ova odluka je neminovna - izjavio je Jelašić juče na konferenciji za novinare. On je dodao da će u ponedeljak zasedati Savet centralne banke koji treba da donese odluku o definitivnom razrešenju viceguvernera Simića. Jelašić je rekao i da je poslao pismo Agenciji za osiguranje depozita radi razrešenja Dejana Simića, kao i da će isto uraditi i kod drugih institucija gde je on predstavljao NBS.

Na pitanje da li postoje pritisci da podnese ostavku nakon hapšenja svoga pomoćnika, Jelašić je odgovorio odrečno.
- Želim da vas uverim da je NBS danas takva institucija u kojoj donošenje svih ključnih odluka iz njene nadležnosti ne zavisi ni od jednog pojedinca, već isključivo od višečlanih tela kao što je Savet NBS, Monetarni odbor ili komisija za kontrolu banaka - precizirao je guverner NBS.

Prema njegovim rečima, centralna banka je predstavnicima MUP-a već dostavila traženu dokumentaciju. Jelašić je dodao da će se to raditi i ubuduće, nezavisno od toga da li je reč o Nacionalnoj štedionici, Euroaksis banci ili Simiću.

- Ja sam svoju sedu kosu zaradio poslednjih pet godina na funkcijama viceguvernera i guvernera NBS i nijedna ključna odluka o oduzimanju dozvole bankama nije bila i neće biti izmenjena zato što je NBS sve svoje odluke donosila isključivo na osnovu zakona - precizirao je Jelašić i dodao da posle obraćanja novinarima odlazi na informativni razgovor u MUP.

Reagujući na vest o hapšenju viceguvernera, direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pijevčević ističe da su akcionari KEB iz Izraela, SAD, Švajcarske, Holandije i Bugarske bili "ucenjeni od najviših funkcionera Narodne banke". Pijevčević tvrdi da je deoničarima prećeno da će NBS oduzeti dozvolu za rad i ostalim njihovim firmama, kao što su TBI lizing i TBI Dunav osiguranje, ako do 30. decembra 2005. godine u 10 časova ne povuku predlog za odlaganje likvidacije Kreditno-eksportne banke i ako ne plate mito od 2.000.000 evra.

O tome su, naglašava Pijevčević, akcionari obavestili Specijalni sud i zatim simulirali odustajanje od zahteva za odlaganjem likvidacije KEB-a i krivične prijave protiv guvernera Jelašića. To je korumpirane funkcionere trebalo da dovede u uverenje da sve teče po planu. Posle toga, NBS izdaje gorepomenuto saopštenje, a nekoliko dana kasnije usledilo je i hapšenje viceguvernera Simića, kod koga je pronađeno 100.000 evra koje je doneo Zagrađanin.

Ovakav scenario, prema kojem je čitava predaja novca bila organizovana unapred od strane tužilaštva, objašnjava činjenicu da je guverner Jelašić prekjuče, kada se saznalo za pritvaranje njegovog zamenika, bio u najmanju ruku - šokiran. Naime, prema nezvaničnim informacijama, niko od članova vlade i visokih državnih funkcionera, osim ministra policije Dragana Jočića i eventualno premijera, nije bio upoznat sa istragom protiv Simića, tako da je sve, a naročito ekonomski deo vlade predvođen vicepremijerom Miroljubom Labusom i ministrom finansija Mlađanom Dinkićem, hapšenje viceguvernera zateklo kao hladan tuš.

Kreditno-eksportna banka osnovana 1997.

Kreditno-eksportna banka ostala je bez dozvole za rad odlukom NBS, 7. februara prošle godine. Kao razloge za oduzimanje licence, NBS je tada navela nepravilnosti u poslovanju, kao što su nedostatak propisanog novčanog dela akcionarskog kapitala, neadekvatna ocena izloženosti banke poslovnom riziku, nepravilno utvrđen iznos bilansne aktive i vanbilansnih pozicija i njihova klasifikacija prema stepenu naplativosti, kao i nepravilno iskazana osnovica na koju je neadekvatno obrazovana posebna rezerva.
Kreditno-eksportna banka osnovana je 1997. godine kao akcionarsko društvo sa mešovitim domaćim i stranim kapitalom (devet inostranih akcionara) sa ukupnim kapitalom od 12 miliona evra.
Banku koja ima 18 filijala širom Srbije, NBS je svrstala u kategoriju "bonitetnih banaka A-klase" i registrovana je za obavljanje svih vrsta bankarskih poslova u zemlji, kao i poslova platnog prometa i kreditnih poslova sa inostranstvom.
Bankom upravlja Upravni odbor, predsednik UO je Ivanov Plamen Grozdanov, koji predstavlja jednog od akcionara - BFG EOOD iz Sofije, dok su članovi tog upravljačkog tela Zeev Hadar, Jurij Bajec, Patrik Lorn Mekdugal i Milan Marjanović.

Dinkić: Korumpirani viceguverner

Ministar finansija Mlađan Dinkić ocenio je juče da je viceguverner Dejan Simić svojim postupkom osramotio NBS i bitno ugrozio njenu reputaciju.
- Očekujem da će Savet NBS hitno reagovati i uvažiti predlog guvernera Radovana Jelašića da se Simić odmah razreši sa mesta viceguvernera. Uveren sam da NBS ima snage da vrati reputaciju koja je bitno poljuljana skandaloznim i nemoralnim ponašanjem pojedinca - rekao je on agenciji Beta i pohvalio rad policije, "jer zakon mora biti isti za sve".
- Hapšenjem korumpiranog viceguvernera NBS i direktora stranke koja podržava manjinsku vladu, u kojoj se i sam nalazim, policija je na najbolji način pokazala svoju profesionalnost i dokazala da je zakon iznad svega - naglasio je Dinkić.
Dinkić je kazao da se u tom slučaju, prema njegovom mišljenju, potpuno jasno da je reč o "osnovanoj sumnji da postoji korupcija" i zapitao se "ko od običnih građana šeta sa 100.000 evra u koferu", kao i "šta će direktor bilo koje stranke u stanu viceguvernera NBS, institucije koja je nezavisna"

A. D. M - Z. M.


vesti po rubrikama

^tema

NBS tražila mito od Kreditne banke
Podneta krivična prijava protiv guvernera Radovana Jelašića
Obračun sa korupcijom
NATO je bombardovao civile
 
 


     


FastCounter by LinkExchange