GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 4. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Srbi s Kosmeta ne očekuju brz završetak pregovora

O statusu i dogodine

BEOGRAD - Član našeg pregovaračkog tima za Kosovo i Metohiju Marko Jakšić i potpredsednik Koordinacionog centra za KiM Vuko Antonijević ne veruju da će razgovori o budućem statusu južne srpske pokrajine, koji bi trebalo da počnu krajem januara, biti završeni ove godine, već da će to biti dugotrajan proces, kao i da je dalje prisustvo međunarodnih snaga na ovom području neminovno.

Sličnog mišljenja je i Ranđel Nojkić, poslanik Srpske liste za KiM u Skupštini Kosova, koji ima niz zamerki na rad i sastav našeg tima.
- Nemamo strategiju, a razlike u stavovima među članovima pregovaračkog tima su jasne. Naravno da sve ne mora da se govori, ali načelno mora biti jasno šta želimo. U januaru će početi razgovori o decentralizaciji i potrebno je da imamo jasnu strategiju i plan. U suprotnom, diskvalifikovaćemo sami sebe - tvrdi Nojkić.

Naš sagovornik se nada da će u radne grupe biti uključeni predstavnici Srpske liste za KiM, kosmetskih Srba koje će birati SNV severnog i centralnog Kosova i Zajednica srpskih opština KiM i očekuje sinhronizovane akcije s Beogradom i istovetne stavove i predloge o načinu rešavanja problema. U suprotnom, upozorava Nojkić, rešenje će nam biti nametnuto. Nojkić dodaje i da bi srpski predstavnici trebalo da budu aktivniji u privremenim kosovskim institucijama kako bi se izbegle kritike da ih bojkotuju i očekuje od državnog tima da se izjasni o tome.

Albanski tim u pregovorima otvoriće i pitanje o položaju tri opštine na jugoistoku Srbije - Bujanovcu, Preševu i Medveđi. Jakšić podseća da Kosmet nije država, pa Albanci iz iz ove tri opštine ne mogu da traže nikakav reciprocitet.

- Reč je o pokušaju internacionalizacije i radikalizacije jugoistoka Srbije. Ideja o razmeni pomenute tri opštine za tri opštine na severu Kosova nema nikakvog osnova. Nema trampe svoje teritorije za svoju. Podsetio bih da su na području ove tri opštine odavno prisutni međunarodni predstavnici koji mogu da daju svoju ocenu stanja. Kamo sreće da je na Kosmetu problem rešen na isti način - rekao je Antonijević.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

Intervju: Nebojša Medojević
Novi pritisak na Koštunicu
O statusu i dogodine
Opozicija jedva čeka Lajčaka
Konačno platforma za pregovore o Kosmetu
 


     


FastCounter by LinkExchange