GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 4. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Hag ponovo tvrdi da se Mladić krije u našim kasarnama

Novi pritisak na Koštunicu

Dragišić: Katastrofa ako je tačno; Nicović: Frustracije Tribunala i SAD

BEOGRAD - Izvori Tribunala i dalje tvrde da se Ratko Mladić krije u kasarnama u Srbiji, ponovila je juče Florans Artman, portparol haškog tužilaštva, a preneo Radio Slobodna Evropa. Ona je dodala i da Hag predlaže da se prema pomagačima haških begunaca primeni "BiH-model" oduzimanja imovine i zamrzavanje računa.

Artmanova, kako se i očekivalo, nije htela da kaže od koga Tribunal dobija takve informacije, navodeći da o tome ne treba da se raspravlja.
- Teško je proceniti da li je tvrdnja Artmanove tačna ili ne, u svakom slučaju ona je navela konkretan podatak - kaže za Glas Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za civilnu odbranu.

On za ovu priču navodi i da je logična, ali ipak malo verovatna.
- Zaista ne znam, ali podsećam vas da su i Tadić i Davinić, prethodni ministri odbrane, tražili da se ustanovi da li je Mladić u nekoj od kasarni Vojske SCG. Dobili su negativan odgovor, a na kraju se ispostavilo da je generalovu penziju podizao jedan aktivan oficir naše vojske. U svakom slučaju, ukoliko se ispostavi da su navodi haškog portparola tačni, bila bi to katastrofa za našu državu - zaključio je Dragišić.

Marko Nicović, policijski ekspert, ne veruje da je tvrdnja Florans Artman tačna, već da je više rezultat "frustracije i Tribunala i Amerike".
- Mislim da im je cela priča dozlogrdila i da je reč samo o novom pritisku na Koštunicu kako bi zaista uložio poslednji napor da uđe u trag najtraženijem haškom beguncu. A, što se tiče kasarni, zaista ne verujem u to, jer prvo ministar Stanković tako nešto ne bi dozvolio, dok s druge strane, da bi se neko i odlučio na tako nešto, mora biti spreman na kaznu i do deset godina kojom Hag preti za skrivanje begunca - ističe Nicović.

Naš sagovornik smatra i da će teško ići sa eventualnim zamrzavanjem imovine i računa Mladićevih jataka.
- Ni u to ne verujem, jer prvo moraju da budu utvrđeni identiteti tih ljudi, a tek nakon toga morao bi da usledi sudski proces kojim bi se dokazalo da su pomagali generala. Čak i da im je policija i bila doskora na tragu, posle upozorenja tužioca Vukčevića, oni su se primirili i tek će ih sad biti teško identifikovati - zaključio je Nicović.

M. Mijailović


vesti po rubrikama

^politika

Intervju: Nebojša Medojević
Novi pritisak na Koštunicu
O statusu i dogodine
Opozicija jedva čeka Lajčaka
Konačno platforma za pregovore o Kosmetu
 


     


FastCounter by LinkExchange