GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 4. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Feljton Glasa javnosti o najvećim aferama u Srbiji

 

Sve veći depoziti NBS u Evroaksis banci

M. DINKIĆ: Smanjivali smo relativno učešće. Dvadeset miliona rezervi u Evroaksis banci u odnosu na ukupne rezerve NBS od 360 miliona dolara, koliko su bile na početku, i 56 miliona u odnosu na 3,4 milijarde, to znači stalno smanjivanje relativnog učešća

Izvodi iz stenografskih beležaka sa 11. sednice Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u trgovini električnom energijom i finansijsko-bankarskim poslovima, povezanim sa tom trgovinom, održane 27. marta 2004. godine.

PREDSEDNIK (A. Vučić): Pitao sam vas ovo zato što je najveći broj depozita Narodne banke kod Evroaksis banke plasiran najčešće na jedan mesec ili tri meseca i u svojim pismima predsedniku banke naglašavali ste da depozite plasirate radi poboljšanja likvidnosti banke. Da li to znači da se svakim povećanjem nivoa depozita u banci, a ja bih da govorimo o apsolutnom iznosu, pošto je to, čini mi se, od najvećeg interesa za građane Srbije, dakle u apsolutnom iznosu je ta suma povećavana, a ne smanjivana, i u jednom trenutku je došlo čak do 65 miliona dolara, da li to znači da se likvidnost banke stalno pogoršavala?

MLAĐAN DINKIĆ: Ne znači to, već jednostavno mi smo smanjivali relativno učešće. Dvadeset miliona rezervi u 360 miliona dolara, koliko su iznosile na početku, i 56 miliona rezervi u Evroaksisu u odnosu na ukupne rezerve NBS od 3,4 milijarde, to znači stalno smanjivane relativnog učešća.

PREDSEDNIK: Ali povećanje u apsolutnom iznosu.
M. DINKIĆ: Da, ali smanjivanje relativnog učešća, što je jedino relevantno za ovaj slučaj s obzirom da po odluci o upravljanju deviznim rezervama do pet odsto je maksimalno moguće plasirati sredstava u jednu pojedinačnu banku, a kasnije je to promenjeno na iznos do sedam odsto zbog toga što smo, srećom i našom monetarnom politikom, uspeli da povećamo rezerve sedam puta u odnosu na period kada sam postao guverner.

Moram da kažem da odluku o plasiranju rezervi ne donosi sama Narodna banka, odnosno nije donosila u to vreme. Odluku o deviznoj politici uvek je usvajala Savezna vlada. Ova banka je osnovana svojevremeno upravo zbog srpske privrede. Kada naše banke ne bi poslovale, s tom bankom ne bi bilo nikakvog razloga da mi odmah ceo depozit povučemo i prebacimo na neku drugu banku.

Što se tiče poslovanja Evroaksis banke, smatram da na to može veoma lako da se stavi tačka. Ako poslanici Srpske radikalne stranke ili bilo koje druge poslaničke grupe smatraju da ova banka treba da se ugasi, onda mogu doneti odluku da preporuče NBS da odmah povuče sve depozite i da 32 banke u Srbiji se snađu kako znaju i umeju i da one povuku svoja sredstva iz ove banke. Naime, depoziti poslovnih banaka kod ove banke su daleko veći od depozita Narodne banke Srbije zato što sami klijenti poslovnih banaka imaju interes da preko nje obave platni promet.

To je vaša stvar, ali što se tiče Narodne banke Srbije, naše izveštaje smo objavljivali i u ovom godišnjem izveštaju to može sve detaljno pročitati, ako do sada niste imali prilike. Čudi me da posle tog izveštaja šest meseci niko nije postavljao pitanje depozita kod Evroaksis banke. Postavljeno je to pitanje tokom predizborne kampanje.

PREDSEDNIK: To i nas čudi.
M. DINKIĆ: Čudi me zato što je faktički cela ova tema zloupotrebljena u političke svrhe.

PREDSEDNIK: Govorili ste nešto o stranci kojoj pripadam i na to vam neću odgovarati zato što mislim da nije ni mesto, ni vreme, niti je moja dužnost, ni želja da nekoga gasim ili osnivam od banaka, već da vidimo šta se ovde zaista dešavalo. Pitao sam vas za 2003. godinu, a istovremeno ne mislim da su krivične prijave, ako me pitate, jer ste o njima govorili u prethodnom delu izlaganja, nešto posebno važno. Važno je što se na kraju ustanovi na sudu ili ono što zaista jeste istina. Krivičnu prijavu može svaki građanin ove zemlje da podnese.

M. DINKIĆ: One su inače odbačene, za vašu informaciju, pre nego što sam postao ministar finansija.
PREDSEDNIK: I da jesu i da nisu kod tužilaštva se to završavalo, znate i vi sami kako.

M. DINKIĆ: Bio sam u opoziciji, gospodine Vučiću, u momentu kada su prijave i podnošene i odbacivane. Ako je nekome bilo stalo da na neki način diskredituje i mene i G17 plus, bilo je prethodnoj vladi imajući u vidu sve ono što sam iznosio o pranju novca Janjuševića i Kolesara, malverzacijama gospodina Mihajlovića, ministra policije. Imali smo celu policiju na vratu šest meseci, ali sve te prijave su jednostavno odbačene.

PREDSEDNIK: Da ne pričamo sada o tome. Doneli ste nam ovde odluku Savezne vlade iz 2002. godine. Ima li takve odluke u 2003. godini?
M. DINKIĆ: Ne, s obzirom na to da Ustavnom poveljom više Savezna vlada nije bila relevantna za donošenje tih odluka. Zakonom o deviznom poslovanju, koji smo doneli u maju 2002. godine, više vlada nije nadležna za donošenje odluka o deviznoj politici, već NBS koja je napravila, u skladu sa svetskom praksom, investicioni komitet koji je o tome odlučivao.

PREDSEDNIK: Ko je onda doneo odluku u 2003. godini za dodatna povećanja depozita deviznih rezervi u Evroaksis banci.
M. DINKIĆ: Opet govorim da smo sve vreme smanjivali učešće.

PREDSEDNIK: Ja pitam - povećavali u apsolutnom iznosu, to je ono što razumemo, sa 20 na 30 miliona dolara ili sa 30 na 40, to što su se devizne rezerve povećavale u zemlji, nema veze sa Evroaksis bankom, nego sa nekim drugim stvarima.

M. DINKIĆ: Ima veze. Odluku je indirektno donela naša privreda. Naša privreda je poslovala preko ove banke. Privreda koja radi u 32 banke u Srbiji. Dakle, iz istog razloga zašto Kori Udovički nije povukla sredstva depozita iz Evroaksis banke, mada je to najavila kada je preuzela dužnost, iz istog razloga ja nisam mogao naglo da povučem te depozite. Iz bilo koje banke u svetu, to vam mogu potvrditi svi bankari, ako naglo povučete neki depozit, ta banka će bankrotirati. Ako ta banka bankrotira, onda faktički bankrotiraju i oni, više od pola ovih banaka koje sam naveo, i onda veliki broj privrednih subjekata takođe dolazi u situaciju da, pod daleko nepovoljnijim uslovima mora da otvara kreditive, da plaća skuplje provizije u inostranstvu, nego što je ovde plaćao.

PREDSEDNIK: Dakle, vaša odluka je bila da se u apsolutnom iznosu poveća depozit deviznih rezervi u Evroaksis banci.
M. DINKIĆ: Ako hoćete punu preciznost, to je odluka Investicionog komiteta u okviru NBS, na čiji predlog sam ja dao saglasnost.

PREDSEDNIK: Da li ste imali predlog Investicionog komiteta da se u apsolutnom iznosu smanji deo deviznih rezervi, odnosno depozit deviznih rezervi u Evroaksis banci?
M. DINKIĆ: Mogu da vam kažem da je u apsolutnom iznosu taj iznos varirao, čas se smanjivao, čas se povećavao. Nikada to nije išlo linearno, da se u apsolutno iznosu to povećavalo, sa 20 na 30, 40, 50, nego je išlo, recimo, sa 20 na 50, pa na 30, pa na 40, pa na 25, to se stalno menjalo.

PREDSEDNIK: U svakom slučaju je bilo više od 20?
M. DINKIĆ: Jeste, ali se relativno učešće smanjilo na dva odsto kao što sam rekao, jer su nam rezerve rasle. Da je bila loša politika NBS ne bi imala povećanje rezervi, već bi imala smanjenje.

PREDSEDNIK: Nepotreban vam je taj komentar, gospodine Dinkiću, nisam to ni tražio, nije bilo nikakve potrebe iz prostog razloga što to nije tema.
M. DINKIĆ: Dozvolite mi da ja ocenim šta je potrebno ovde reći, a šta nije.

PREDSEDNIK: Dozvoljavam da ocenjujete, ali ja ne želim da ocenjujem politiku vaše stranke nijednog trenutka već vas pitam ono što je bio vaš posao.
M. DINKIĆ: Meni se čini upravo suprotno.
PREDSEDNIK: Mislim da će građani to umeti da ocene i na najbolji način da komentarišu.

Sutra: Da li postoji papir o namenskim depozitima NBS za struju i naftu u Evroaksis banci


vesti po rubrikama

^feljton

Sve veći depoziti NBS u Evroaksis banci
 


     


FastCounter by LinkExchange