GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 4. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


MUP Srbije će na razgovor zbog Mobtela pozvati sve direktore

Sreten Karić ide na saslušanje

Očekujemo da u narednih mesec dana sud donese odluku da poverioci naplate svoja dugovanja od Mobtela i nije isključeno da ova firma ode u stečaj - kaže Željko Ivanji, direktor za marketing i strategiju u PTT-u

BEOGRAD - Istraga o Mobtelu proširila se i na poslovanje od osnivanja ove firme, saznaje Glas u MUP-u Srbije. Na informativni razgovor će, kako saznajemo, biti pozvani svi direktori Mobtela, ali i PTT-a koji su godinama sklapali, navodno, milionski štetne ugovore. Jedan od njih je i Sreten Karić koji bio na čelu ove kompanije od 1997. do 2002. godine.

Patriku Harpuru, bivšem izvršnom direktoru Mobtela, za kojim je policija raspisala poternicu, nije funkcija prestala, kako tvrdi, po dolasku novih vlasnika u maju prošle godine, već ga je tek pre deset dana razrešio Upravni odbor Mobtela kome nisu prisustvovali predstavnici PTT-a. Iako su u Mobtelu, kako nam je rekao direktor za strategiju, razvoj i marketing Željko Ivanji, mislili da PTT neće doći do tog dokumenta, ipak su se prevarili.

U PTT kažu da je ovo bila nelegalna sednica i da će zbog toga, sledeće nedelje, zatražiti uvođenje privremenih mera u Mobtel.
- To ćemo uraditi kako bi se sprečilo štetno dejstvo odluka donetih na toj nelegalnoj sednici, dok ćemo posle toga podneti tužbu i za zaštitu prava manjinskih akcionara - kaže Ivanji i pojašnjava da je jedina tačka na ovoj sednici UO bila razrešenje direktora Patrika Harpura.

Vlada pokreće, a ne završava akcije

Advokat Milenko Radić kaže da u vezi s Mobtelom ima dosta otvorenih pravnih pitanja, a prvo je da li je Trgovinski sud, dok je bio nadležan za to, obavio registraciju kako valja, a za to je trebao da ima registracioni list sa osnovnim podacima o firmi koja je osnivač Mobtela. - Takav list ne postoji, što znači da Trgovinski sud nije odradio posao kako treba. I posle toliko godina to je moglo da se reši da je neka od vlada htela to da učini. Međutim, poslanicima i vladi koje građani plaćaju da štite javni interes, posle dolaska na vlast, jedini interes je kako da razgrabe javna dobra. U Upravnom odboru Mobtela su bili ljudi koje je imenovala vlada, pa je ona najodgovornija. Vlada samo pokreće akcije i nijednu ne dovodi do kraja jer joj nije stalo da Mobtel funkcioniše po zakonu - kaže Radić.

S. J.

On je naglasio je ovo preduzeće već podnelo tužbu Trgovinskom sudu u Beogradu za naplatu dividendi u iznosu od 52 miliona evra. - Očekujemo da u narednih mesec dana sud donese odluku da poverioci naplate svoja dugovanja od Mobtela - kaže Ivanji i dodaje da ne isključuje mogućnost da Mobtel zbog ovoga ode pod stečaj. On kaže da iznos dugovanja može da bude i veći ako arbitraža u Cirihu krajem ovog meseca utvrdi da PTT procentualno ima veći broj akcija.

Bivši član vladine Komisije za utvrđivanje vlasništva u Mobtelu Tihomir Živanović takođe je potvrdio da ima dokument da je Harpur u avgustu prošle godine u roku od samo pet dana podneo, ali i povukao ostavku. On je još jednom ponovio da je odluka vlade o oduzimanju licence protivzakonita, jer su još 1998. godine predstavnici PTT - Vesna Ilić-Prelić, (sada zamenik ministra za državnu upravu), Mobtela - Ksenija Lazić i Vlade Srbije potpisali sporazum na osnovu koga Mobtelu ne može da se oduzme licenca.

Ako su to već uradili, morali su da isključe i mrežu 063. Međutim, to je neostvarljivo jer bi nastao haos. Šta raditi sa dva miliona korisnika ove mreže - naglasio je Živanović i ocenio da ova odluka vlade može da ima nesagledive posledice, odnosno da štetu nadoknade poreski obveznici. Prema njegovim rečima, porodica Karić zvanično ostaje vlasnik 51 odsto akcija u Mobtelu i, bez obzira na oduzimanje licence, imaju pravo da raspolažu opremom i imovinom.

M. Lađević


vesti po rubrikama

^ekonomija

Sreten Karić ide na saslušanje
Jovan Radunović: Greška, Mobtel nije izgubio licencu
Karić: Poziv na linčovanje
Poslednja opomena i Srbiji
Imovina PIK-a ponovo na dobošu
U "Radu" nije promenjen stečajni upravnik