GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 4. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prof. Vesna Dadić-Živojinović, stručnjak za zdravstvene informacije i zablude, govori za Glas

Šećerna bolest nema
veze sa slatkišima

Da li je bolje kad imate bolove u leđima da mirujete ili da se krećete, da li je ishrana bez masti bolja, da li rak pluća najčešće izaziva pušenje... samo su neka od pitanja koja svakodnevno postavljamo

BEOGRAD - Koliko puta ste za jedan te isti problem čuli dva potpuno suprotna saveta? Verujemo da ne postoji žena koja nije čula za narodski lek da upalu jajnika najbolje izvlače obloge sa belim vinom, ali o tome da li vino treba da bude toplo ili hladno, različito će vas savetovati. Budući da u zdravstvu ima mnogo dilema, prof. Vesna Dadić-Živojinović, stručni saradnik u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja, opredelila se za to da joj zdravstvene informacije (istina, ne narodne već stručne), nova saznanja i zablude u zdravstvu budu glavno zanimanje.

Zdravstvenim zabludama se u stvari prof. Dedićeva posvetila. Budući da su to pitanja koja mnogi od nas sebi postavljaju, evo prilike da na početku godine promenimo neke stavove, kao prvo da dileme razrešimo s lekarima. Prof. Dadićeva je za Glas predočila nekoliko najčešći nedoumica. Da li je bolje kad imate bolove u leđima da mirujete ili da se krećete?

Do pre nekoliko godina smatralo se da je bolje odležati, ali su poslednja istraživanja pokazala da umereno kretanje i blage vežbe brže doprinose oporavku. Pritisak na diskove u kičmi u predelu krsta povećava se sa 100 pri stajanju na 150 pri ležanju. Pri saginjanju napred, ovaj se pritisak povećava na 250. Zato pri bolovima izbegavajte krevet.

I stari vole rizičan seks

- Još jedna od zabluda kod nas jeste da se starije osobe ne mogu zaraziti polno prenosivim bolestima. U 2003. godini, na primer, sifilis je predstavljao 68 odsto polno prenosivih bolesti, a njime su najčešće bili pogođeni muškarci stariji od 45 godina. Kod žena u ovoj starosnoj dobi takođe je uočen stopostotni porast polnih bolesti (sifilisa, gonoreje i hlamidije). Greška je što žene pretpostavljaju da muškarac "u tim godinama" nije zaražen, naročito ako je ugledna osoba - kaže prof. Dadić-Živojinović.

U skladu sa sve češćom pričom o zdravoj ishrani, u našem narodu postoji uverenje da je ishrana bez masti uvek bolja. Prof. Dadićeva kaže da nivo štetnog holesterola u krvi nije samo rezultat unosa zasićenih masti životinjskog porekla. Danas je, prema njenim rečima, utvrđeno da na arterije štetno deluje i aminokiselina homocistein koja se javlja zbog nedovoljnog unosa folne kiseline (kelj, spanać, blitva, koštunjičavo voće i mahunarke).

- Kada je reč o stavu da je rak pluća najveća opasnost za pušače, pušenje svakako jeste glavni uzrok nastanka raka pluća, ali izaziva i čitav niz drugih bolesti. Najnovija istraživanja pokazuju da pušenje više od jedne kutije cigareta dnevno i konzumiranje alkohola povećava za čak 24 puta verovatnoću da pušač oboli od raka usne duplje pre nego od raka pluća. Takođe, rizik od raka bešike i bubrega je veći kod pušača nego kod nepušača, a pušenje povećava verovatnoću pojave raka želuca i grlića materice, posebno kod žena koje su nosilac humanog papiloma virusa. Smatra se i da je svaka peta osoba koja je obolela od bolesti srca, infarkta i moždanog udara pušenjem uzrokovala svoju bolest, a rak dojke je jedina vrsta raka koja nema veze s pušenjem - kaže naša sagovornica.

Ona kaže i da je možda najstarija zabluda naših ljudi to da šećerna bolest nastaje zbog preteranog korišćenja šećera u ishrani.
- Pravi razlog dijabetesa tipa 2 je debljina koja predstavlja izazov za beta ćelije gušterače koje luče insulin. Ove ćelije se previše iscrpljuju kod debelih osoba, što dovodi do dijabetesa. Čak 80 odsto osoba sa dijabetesom su predebele. U poslednjih 20 godina broj obolelih od dijabetesa se udvostručio. Dijabetes se najčešće javlja u kasnijem životnom dobu i posledica je nezdravih navika - tvrdi prof. Dadić-Živojinović, koja je potvrde za svoje teze nalazi u mnogobrojnim svetskim publikacijama.

Mleko ne pomaže uvek kostima

- Poznato je da svaka treća žena u svetu ima krhke kosti, odnosno pati od osteoporoze. Donedavno se verovalo da žene preko 40 godina treba da uzimaju što više mleka, sira i da uzimaju tablete kalcijuma da bi izbegle osteoporozu. Međutim, danas je dokazano da kalcijum najbolje preventivno deluje ako ste mlađi od 25 godina. Ako imate više od 30, ili čak 40 godina, vaše kosti su ostvarile vrhunac gustoće i polako, s godinama, počinju da menjaju tu gustoću. Zbog toga je posle 40 godina efikasnije vežbanje i to svakodnevno, bilo da se vežba u sali ili samo šeta. Aktivne osobe imaju gušće kosti. Žene takođe u menopauzi treba da uzimaju dodatna lekovita sredstva (vitamine Ce i E) - savetuje naša sagovornica.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

Šećerna bolest nema veze sa slatkišima
Prosvetari danas dobijaju otpremnine
Vozila za manastire Voljavča i Blagoveštenje
Badnji dan i Božić ipak bez snega
Vlada Srbije ne mari za vojvođanske izbeglice