GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 3. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Gazprom" obustavio izvoz prirodnog gasa Ukrajini i optužio je za krađu ovog energenta

Cela Evropa strepi od nestašice gasa

Ministri privrede Austrije, Nemačke, Italije i Francuske uputili su Moskvi i Kijevu zajedničko pismo u kom upozoravaju da bi smanjenje isporuka moglo da se odrazi na dobre odnose sa Kijevom i pozivaju da se ne smanjuju isporuke, bez obzira na sporove zbog cene

MOSKVA - Ruski gasni gigant "Gazprom" prekinuo je u nedelju izvoz prirodnog gasa Ukrajini, koja je odbila da potpiše ugovor o snabdevanju za 2006. po većim cenama, zbog čega je smanjena isporuka gasa preko Ukrajine evropskim zemljama. Zamenik predsednika Upravnog odbora "Gazproma" Aleksandar Medvedev optužio je Ukrajinu da je 1. januara, kada je ruska kompanija prekinula dovod gasa za njene potrebe, ukrala oko 100 miliona kubnih metara goriva, tržišne vrednosti više od 25 miliona dolara.

- Ako se krađa nastavi tim tempom, količina i vrednost ukradenog gasa biće sve veći i veći - rekao je on i dodao da "Gazprom" preduzima sve mere za uspostavljanje redovne isporuke ruskog gasa u Evropu preko ukrajinske teritorije. Medvedov je rekao da će ruski gasni gigant preduzeti sve mere za obezbeđenje ugovorenih količina izvoza i da će u najskorije vreme sistem za transport gasa u Evropu biti osposobljen za isporuku gasa u potpunosti. On je rekao da se u sistem za snabdevanje Ukrajine propuštaju samo količine goriva namenjene Evropi. Neke od evropskih zemalja, međutim, već su prijavile oštar pad u isporukama ruskog gasa, koji dolazi cevovodima preko Ukrajine. Evropska komisija saopštila je da Evropskoj uniji za sada ne preti nestašica gasa, ali da sa zabrinutošću prati razvoj situacije.

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko negirao je, posle sastanka sa ambasadorima EU, da ta zemlja uzima ruski gas za svoje potrebe, ali je nagovestio da Kijev uzima nešto kao naknadu za usluge transporta.
- Već nekoliko dana nije došao nijedan kubni metar gasa iz Rusije. Pre toga, Rusija je obezbeđivala 60 miliona kubnih metara gasa dnevno, koji su transportovani preko Ukrajine, a deo tog gasa je korišćen kao tehnološki, kako bi tranzit bio moguć - rekao je Juščenko.

Trpi Stari kontinent

Uvoz gasa u Mađarsku iz Rusije preko Ukrajine smanjen je za više od 40 odsto, saopštila je mađarska naftna i gasna kompanija MOL. Austrijska naftna i gasna grupa OMV saopštila je juče da su tokom noći njihove zalihe ruskog gasa manje za oko jednu trećinu od uobičajenog nivoa. Slovačka se ne plaši da bi mogla da se nađe u sporu sa Rusijom zbog isporuke gasa kao Ukrajina, Češka računa na eventualno povećanje uvoza gasa iz Norveške, dok Poljska pregovara se Belorusijom da se povećaju isporuke iz gasovoda koji vodi preko njene teritorije. Snabdevanje Nemačke zemnim gasom nije ugroženo, uprkos problema u isporuci ruskog gasa preko Ukrajine. I u Sloveniji je za trećinu smanjeno snabdevanje tim energentom.

Za utvrđivanje preciznih količina koje nestaju, "Gazprom" je pozvao međunarodnu firmu SGS, čiji su stručnjaci već na mernim stanicama, napomenuo je Medvedov. On je istakao da je kompanija uvažila nalog predsednika Vladimira Putina i predložila da se do aprila nastavi isporuka po 50 dolara za hiljadu kubnih metara i za tranzit 1,09 dolara, ako se potpiše ugovor do 31. decembra do ponoći.

- Ugovori u odgovarajućem roku nisu potpisani - rekao je Medvedev i dodao da je šokiran odbijanjem tog predloga, jer je on bio zasnovan na molbi ukrajinske strane.

- Stiče se utisak da je Putin bio zabrinutiji za ukrajinski narod nego njegovo sopstveno rukovodstvo - ocenio je zamenik predsednika uprave "Gazproma".

Godišnje preko Ukrajine u tranzitu prođe skoro 130 milijardi kubika gasa u zapadnu Evropu, a u nekim zemljama već je zabeležena isporuka manjih količina od redovne. Itartas navodi da su ministri privrede Austrije, Nemačke, Italije i Francuske, koji se snabdevaju ruskim gasom preko cevovoda u Ukrajini, uputili Moskvi i Kijevu zajedničko pismo, u kom upozoravaju da bi smanjenje isporuka moglo da se odrazi na dobre odnose sa Kijevom i pozivaju da se ne smanjuju isporuke, bez obzira na sporove o ceni.

Kijev smatra da Moskva vrši "ekonomski pritisak" da bi destabilizovala ukrajinsku privredu, a Moskva da rukovodstvo Ukrajine koristi spor zbog gasa za unutrašnje političke potrebe. O problemu s gasom između Rusije i Ukrajine oglasio se i Vašington. Portoparol Stejt departmenta Šon Mekkormak naveo je u saopštenju da "tako nagli prekid stvara nesigurnost u energetskom sektoru u regionu i otvara ozbiljna pitanja o upotrebi energije za postizanje političkog pritiska".

Britanski ministar energetike Malkolm Viks rekao je da Rusija treba da ima na umu da, iako evropske zemlje zavise od ruskog gasa, one su i njegov glavni kupac, i da Moskva treba da očuva reputaciju "pouzdanog snabdevača". Međutim, rusko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je u saopštenju da će Moskva "striktno ispuniti" obaveze prema Evropi, a da "odgovornost za moguće probleme (u isporuci) evropskim zemljama leži na Ukrajini".

- Rusija, kao predsedavajući Grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta, mora da se ponaša odgovorno prilikom razrešavanja nesporazuma sa Ukrajinom zbog gasa - izjavio je nemački ministar ekonomije i energije Majkl Glos. Nemačka trenutno dobija 30 odsto potrebnog gasa od Rusije i može u budućnosti da poveća uvoz jedino ako bude sigurna da može da računa na sigurno snabdevanje - dodao je Glos.

Mond: "Prvi rat u 21. veku"

LONDON - Rusija danas kontroliše najveće rezerve energije i mineralnih ruda na svetu i takva pozicija dala je Putinu ono što je oduvek i želeo: strahopoštovanje zapadnog sveta, ocenjuje Gardijan. Dejli telegraf zaključuje da su, pošto zavise od ruskih energetskih rezervi, mnoge zemlje EU rešile su da "zažmure" pred činjenicom da je Putin od Rusije napravio praktično jednopartijsku državu, piše list. Nije daleko trenutak kada će Rusija početi da otvoreno ucenjuje ostatak Evrope, smatra Dejli telegraf. Telegraf dodaje i da će, iako ove činjenice frustriraju veliki broj zapadnih diplomata, većina će na narednom sastanku Grupe osam sedeti rame uz rame sa Putinom - i klimati glavama.
Nemački mediji politiku Moskve nazivaju "ucenjivačkom". Pariski Mond u današnjem broju najavljuje: "Rusija, najveći svetski proizvođač gasa upravo je usred zime pritisnula dugme za energetsko oružje - prvi rat u 21. veku je objavljen".

Agencije


vesti po rubrikama

^svet

Cela Evropa strepi od nestašice gasa
Ponoć stigla s vatrometom
Austrija spasava Evropski ustav
 


     


FastCounter by LinkExchange