GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 3. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Širom Srbije i Crne Gore Nova godina je dočekana veselo i ponegde preterano bučno, mada se najveći broj građana ipak opredelio za druženje u krugu porodice i prijatelja

Besprarica nam ništa ne može

U gotovo svim gradovima novogodišnje slavlje je organizovano na trgovima, pirotehnika je, sudeći po izveštajima naših dopisnika, bila bučnija nego ikad ranije, ali vatrogasci i zdravstvene službe uglavnom nisu imali previše posla

 

Pucnjava kao na frontu

KRAGUJEVAC - U novogodišnjoj noći Kragujevac je ličio na "prvu borbenu liniju" što od vatrometa, što od siline petardi, čija je "prodaja i korišćenje danima bilo zabranjeno". Većina Kragujevčana Novu godinu dočekalo je u svojim domovima. Organizovani doček "na otvorenom" bio je na Trgu "Kod krsta", gde se na žurci "Diferent parti" okupilo oko dve hiljade uglavnom mladih Kragujevčana, a veselo je bilo i u hali "Jezero", ovdašnjim hotelima i kafićima. U ponoć jedan Kragujevčanin je zaprosio svoju devojku.

Žurka je bila i u dečjoj ustanovi "Nada Naumović" za šezdesetak mališana koje je oko 22 sata, pre spavanja, obišao Deda Mraz i podelio poklone. U novogodišnjoj noći u kragujevačkom porodilištu na svet je stigla prva beba - dečak Mihajlo, težak dva kilograma i osamsto grama. Srećnoj mami dvadesetjednogodišnjoj Jasmini Radovanović predstavnici Skupštine grada poklonili su 40.000 dinara.

Vatrogasci su imali mirnu noć. Požara nije bilo, ako se ne računaju kontejneri i trava zapaljena od petardi. Lekari Hitne medicinske pomoći imali su za dva dana 85 intervencija, uglavnom zbog povreda u tučama. Nezvanično saznajemo da su u novogodišnjoj noći lumpovali i dečaci i ravnopravno s njima "nosile se" i devojčice. Policajci iz dežurne službe uglavnom su intervenisali zbog sitnijih tuča, ali na svu sreću nije bilo većih incidenata.

B. K.

Na trgu 40.000 građana

NOVI SAD - Glavnim gradom Vojvodine od subote uveče kruži nova pitalica: Koliko ljudi može da stane na Trg slobode. Odgovor glasi: Onoliko koliko je bilo na dočeku 2006. Premda je ovo pre svega šaljiv odgovor, u osnovi je tačan jer se na centralni gradski trg oko ponoći, u vreme nastupa Vlade Georgieva, teško mogao ugurati još neko.

Prema slobodnoj proceni, na Trgu slobode je Novu godinu dočekalo bar 40.000 ljudi, a koliko ih je još bilo u okolnim ulicama (Zmaj Jovinoj, Modene, Njegoševoj...) teško je i pretpostaviti. Žurku su "zakuvali" Zvonko Bogdan i tamburaši, nastavio je Novljanin, a posle ponoći su na binu izašli Ognjen Radivojević i trubači. Novogodišnja čestitka gradonačelnika Maje Gojković i njen tradicionalni valcer sa zvezdom večeri, te desetominutni vatromet, već se nekako i sami po sebi podrazumevaju.

Najteži incident u novogodišnjoj noći dogodio se na perifernom Novom naselju, gde je u Ulici braće Dronjak, u jedan stan na šestom spratu uleteo zalutali metak. Metak je nekoliko puta rikošetirao u stanu, udarivši u tri zida i u prozor, ali srećom niko od ukućana nije povređen. Neobuzdani veseljak koji je, verovatno sa neke od okolnih terasa, ispalio metak do sada nije identifikovan, kao što su u najvećem broju slučajeva ostale nepoznate i osobe koje su tokom slavlja razbile više izloga na prodavnicama.

Dežurni istražni sudija je saopštio da je u novogodišnjoj noći od policije uglavnom dobijao prijave za razbijene izloge, ali da mu počinioci nisu bili privođeni, te da u većini slučajeva iz razbijenih izloga ništa nije ni uzeto.

R. Kukobat

Policajcima časovnici

NIŠ - Zbog hronične besparice, većina Nišlija je Novu godinu dočekala kod kuće u društvu prijatelja. Oni imućniji najluđu noć proveli su u ugostiteljskim objektima uz muziku i bogat meni. Tradicionalno slavlje na centralnom gradskom trgu ovoga puta je izostalo jer je lokalna vlast odlučila da građanima ovaj doživljaj priušti za pravoslavnu Novu godinu.

Dok je većina Nišlija slavila, osim dežurnih službi na terenu je bio i gradonačelnik Smiljko Kostić. Samo nekoliko minuta posle ponoći, Kostić je obišao Nišlije koji su novogodišnju noć dočekali na radnim mestima. Najboljim policajcima niškog SUP-a Jeleni Radisavljević i Draganu Jovanoviću gradonačelnik uručio je ručne časovnike, a poklon je dobila i prva beba rođena 2006. godine, ćerka Jelene Stojković iz niškog sela Donje Međurovo.

Novogodišnja noć je protekla relativno mirno mada je u ponoć sve praštalo od petardi, raketa, ali i vatrenog oružja. Doduše, kako kažu u niškom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, imali su pet puta više posla nego obično, a najviše posla bilo je za hirurga koji je primio 40 pacijenata. Bilo je dosta i razbijenih glava u tučama, ali i usled onesvešćivanja izazvanog alkoholom. Dosta pijanih, naročito mladih Nišlija upućeno i u nišku bolnicu zbog trovanja alkoholom.

D. K.

Bacili smrdljive petarde

BAR - Raspoloženi barski tinejdžeri novogodišnje slavlje na ulicama uveličali su bacanjem smrdljivih petardi kineske proizvodnje koje su se sada prvi put pojavile na crnogorskom tržištu. reč je o "bombicama" smeštene u kesicama koje se bace i iz njih se raznosi nesnosan smrad.

Uoči praznika građani su tražili od policije da spreči dalju distribuciju kineskih svrdljivih bombi koje su prvi put uvezene iz daleke Azije. U nekoliko slučajeva kineske petarde su napravile pravu "pometnju" na barskim ulicama.

D. St.

"Pozlatila" im se Nova godina

JAGODINA - Preko hiljadu Jagodinaca ispratilo je staru i dočekalu Novu godinu na gradskom trgu uz muziku i pesmu grupe "Zana", Vesne Zmijanac i Marine Perezić. Drugi su to učinili u restoranima ili svojim domovima. Ali, prvih nekoliko minuta 2006. godine nekome se i - pozlatilo.

Naime, dežurni policajci, vatrogasci, medicinske sestre u Zdravstvenom i Gerontološkom centru dobili su po zlatnik od Skupštine opštine.
- U znak zahvalnosti što su naša deca, a i svi građani mirno spavali dežurne policajce nagrađujemo zlatnicima, a službu televizijskim prijemnikom. Želim da u narednoj godini imate jagodinski SUP ostvari više uspeha i da ima što manje intervencija - rekao je Ratko Stevanović, predsednik Skupštine opštine Jagodina, koji je dežurnim policajcima uručio zlatnike. Skupština opštine darivala je 110 zlatnika.

Z. G.

Čivijaši slavili u kafićima

ŠABAC - Šapčani su ovu 2006. godinu dočekali kao što dolikuje gradu koji je prepoznatljiv po dobrom provodu. Svi restorani i kafići bili su prepuni gostiju, uglavnom mladih koji su u društvu svojih vršnjaka dočekali Novu godinu. Za mnoge je ovo bio i prvi izlazak bez mame i tate.

- Prvi put sam dočekala Novu godinu van kuće u restoranu na Mčavinom stadionu. Bilo mi je nezaboravno i ovu godinu ću zapamtiti kao moj najveći događaj - kaže Dragica Panić, četranaestogodišnja tinejdžerka koja je ostala sve do 5 sati ujutru sa društvom.

I pored provoda u kafanama i kafićima, najviše Šapčana je ostalo kod svojih kuća. Na gradskom trgu tačno u ponoć organizovan je vatromet. Skoro deset minuta nebo su obasjavale raznobojne šare.

M. E

Nezainteresovani za slavlje

BUJANOVAC - Doček Nove godine je u Bujanovcu ovoga puta bio skromniji nego ikada do sada. Moglo bi se reći - od toga da je zatajilo ukrašavanje grada, što je bila dužnost Direkcije za izgradnju, pa do toga da ni sami građani nisu bili preterano zainteresovani za slavlje. Doček Nove godine je u restoranu "Bujanovačke banje" uz muziku i večeru trebalo da koša 2.500 dinara po osobi, ali nije bilo zainteresovanih, bar ne u dovoljnom broju, pa je doček otkazan.

U novogodišnjoj noći veselo je bilo jedino u restoranu "Jezero" dva kilometara od Bujanovca, gde je u organizaciji Duvanske industrije Bujanovac, za 2.300 dinara po osobi, bilo rasprodato svih 150 ulaznica. Sve se to ponovilo i 1. i 2. januara uveče, kada je ulaz bio slobodan, ali uz obaveznu rezervaciju.

S. M.

Haris zapalio publiku

ZAJEČAR - Više od 10.000 Zaječaraca i meštana drugih timočkih gradova je Novu godinu dočekalo na gradskom trgu uz veličanstven vatromet i koncert Harisa Džinovića. U organizaciji SO Zaječar tokom čitave novogodišnje noći besplatno je točena kuvana rakija, vino, čaj i sokovi. Oni koji su uspeli da se probiju kroz s gužvu dobili su u lepinji i pečenje vola.

Dva velika vola su se u subotu obrtala na ražnju na gradskom trgu, a u večernjim satima je počelo čašćavanje grđana. Pljeskavice su mogle da se kupe za 60 dinara, a bilo je i kokica, ušećerenih jabuka.

Proslava je na trgu počela dečijim novogodišnjim programom, zatim je nastupio Narodni orkestar, potom Haris Džinović koji je zapalio publiku, pa su neki u hladnoj novogodišnjoj noći sa sebe skinuli čak i majice. Slavlje na gradskom trgu se nastavilo do zore uz duvački orkestar "Barka".

S. M.

Ponoćna vožnja fijakerom i "bački doručak"

SUBOTICA - Za razliku od ranijih dočeka Nove godine u Subotici ovogodišnji je okupio mlade na centralnom gradskom trgu zahvaljujući omladinskoj organizaciji "Fokus" koja je postarala da centar grada u najluđoj noći ne bude pust. Na tri mesta u centru Subotici montirane su pozornice sa različitim sadržajem, od muzike preko vatrometa do skečeva. Dve hiljade Subotičana je dočekalo Novu 2006. u centru grada, a tačno u ponoć pridružio im se i gradonačelnik Subotice, Geza Kučera.

Kafići i kafane bili su puni, a u ergeli "Zobnatica", nadomak Subotice, organizovana je ponoćna vožnja fijakerom. Na Paliću je najveselije bilo u restoranima "Mala gostiona" i "Vila Viktorija", a na Kelebiji, uz samu granicu sa Mađarskom, za one koji nisu bili umorni ni nakon najluđe noći, organizovan je "bački doručak" sa čvarcima i ćurkama. Ako izuzmemo petarde i druga pirotehnička sredstva, doček Nove 2006. godine, u Subotici, protekao je bez incidenata.

V.K.

Glavna atrakcija "Slatki greh"

ZRENJANIN - Više stotina Zrenjaninca Novu godinu dočekalo je na Trgu slobode, uz muziku sa razglasa, odbrojavanje i skroman vatromet. Većina građana, ipak, u ponoć je bila u restoranima, kafićima i diskotekama. Pozorišni klub "Zeleno zvono" bio je prepun, a posetioci su uživali u muzičkim temama iz 70-ih i 80-ih godina, kao i u prošlogodišnjoj retrospektivi.

Grupa "Slatki greh" zabavljala je goste hotela "Vojvodina", dok su u pivnici "Četir' konja debala", tradicionalno, nastupili tamburaši. Ovde su, osim Zrenjaninaca, Novu godinu dočekali i Novosađani i Pančevci. Omladinci su najluđu noć u godini proveli u sali nekadašnjeg bioskopa "Balkan" i Kulturnom centru, ali i u diskoteci "Mravinjak".

Predsednik opštine Zrenjanin Goran Knežević pre ponoći obišao je porodiljsko odeljenje ovdašnje bolnice i novopečenim majkama uručio poklone. Prva beba rođena u 2006. u Zrenjaninu je dečak Mihajlo, težak 3.700 grama i dug 55 centimetara. On je na svet došao u jedan sad i pedeset devet minuta.

Sudeći prema uveravanjima iz Urgentnog centra, u gradu na Begeju nije bilo većih nesreća, pošto su lekari te večeri imali samo nekoliko manjih intervencija.

K. S.

Zlatibor pun "k'o oko"

ZLATIBOR - U lepoj, veseloj atmosferi, na dupke punom Zlatiboru, Novu godinu dočekalo je, po podacima Turističke organizacije, više od 15.000 gostiju. Najmanje toliko gostiju planine i fanova "Riblje čorbe" pristiglih iz okolnih gradova bilo je na koncertu Bore Đorđevića na prostoru pored jezerceta u centru Zlatibora. Boru i njegove na bini ispred restorana "Zlatan bor" u prvim trenucima Nove, 2006. godine smenili su trubači Milovana Milaćevića, a za pravi zimski ugođaj na Zlatiboru u novogodišnjoj noći nedostajao je samo sneg.

Na Zlatiboru su u novogodišnjoj noći i prvih dana 2006. godine posebno brojni bili gosti iz Crne Gore koji, po pričama ugostitelja, nekoliko dana uoči dočeka, kada su svi aranžmani bili uveliko rasprodati, nisu žalili novca da dođu do stolice više.

Već uobičajeno, Užičani su najveseliji i najživlji novogodišnji doček imali na Glavnom gradskom trgu na kome je uz gromoglasnu muziku i obavezne petarde Novu godinu čekalo više hiljada uglavnom mlađih Užičana. Točena je vruća rakija, popijeno je mnogo piva, a najlepši deo večeri svakako je bio spektakularni vatromet nad gradom, tačno u ponoć, kada su nebo obasjale desetine i desetine raketa.

Z. Š.

Doček uz rokere i tamburaše

KIKINDA - Oko 3.000 Kikinđana Novu godinu dočekalo je na Gradskom trgu ispred zdanja Skupštine opštine. Za dobar štimung bile su zadužene lokalne rok grupe i tamburaši, a dolazak Nove godine označio je veličanstveni vatromet i zaglušujuća buka petardi. Svojim sugrađanina novogodišnju čestitku u pratnji Deda Mraza uputio je predsednik opštine Branislav Blažić.

Veselo je bilo u mnogim kikindskim restoranima, kafićima, diskotekama i hotelu "Narvik". Najlepša vest u prvom danu Nove godine stigla je sa porođajnog odeljenja kikindske bolnice, gde je devojčicu tešku 3,25 kilograma rodila Ljiljana Dorogin. U novogodišnjoj noći nije bilo narušavanja javnog reda i mira i požara, a zabeležene su samo dve saobraćajne nezgode u kikindskoj i senćanskoj opštini.

S. U.

Prvoj bebi - srebrenjak

KRUŠEVAC - Oko dvadeset hiljada Kruševljana sa Željkom Joksimovićem, uz pesmu "Lane moje" i vatromet, dočekalo je Novu godinu na Trgu kosovskih junaka. Predsednik opštine Dragan Azdejković uputio je čestitku građanima, a nakon toga obišao dežurne službe policije, vatrogasne jedinice i hitne pomoći. Proslava je protekla uz dosta pucnjave, ali bez narušavanja javnog reda i mira i saobraćajnih nezgoda.

Vatrogasci su imali pune ruke posla jer je neposredno posle ponoći bilo tri intervencije u Trmčaru, Sinđelićevoj i Čolak Antinoj ulici u Kruševcu. I u kruševačkom porodilištu u novogodišnjoj noći 2006. godine bilo je dosta posla, rođeno je pet beba, među kojima i blizanci. Prva beba, devojčica Nataše Lepedovski iz Dedine, rođena je u 20 minuta posle ponoći. Njoj je predsednica SO Kruševac Branislava Brkić poklonila srebrnjak, tradicionalni poklon opštine. Mami je pripala čaša s likom carskog grada.

Kruševljani su se do pred zoru veselili u svim hotelima, motelima, restoranima i kafanama. Osim Trga, gde su, uz Željka, pevale Jelena Tomašević i Nataša Kojić, veoma veselo bilo je uz Snežanu Savić u hotelu "Rubin" i Svetlanu Đurišić u "Bagdali".

R. B.

Prva dama povela kolo

NEGOTIN - I ove godine Negotinci su mogli da se ugreju besplatnim vrućim mekikama, vinom i kuvanom rakijom, a čitavu atmosferu su, više nego ranijih godina, remetila pirotehnička sredstva, pa je pravo čudo kako niko nije bio povređen. Ipak, kako se i očekivalo, atmosfera je podgrejana tek kada su se, nešto pre ponoći, na binu popeli trubači knjaževačkog orkestra "Dar-mar", sa kojima je slavlje nastavljeno i u Novoj godini. Posle ponoći, prva dama Negotina Radmila Gerov, već po tradiciji, povela je kolo.

Ž. D.

Najbolje s porodicom

LESKOVAC - Nekoliko hiljada Leskovčana, Novu, 2006. godinu dočekalo je uz vatromet i petarde na Širokoj čaršiji u centru grada. Organizator dočeka bila je Turistička organizacija, a pokrovitelj Skupština opštine Leskovac, koja je za doček potrošila oko 500.000 dinara. Organizator se potrudio da na posebno izgrađenoj bini prodefiluje nekoliko kulturno-umetničkih društava i gradskih ansambala.

Dobar deo Leskovčana najluđu noć proveo je u restoranima i kafanama, gde su ih, uz meni od 1.100 do 2.600 dinara, zabavljale lokalne grupe i orkestri. Najluđi novogodišnji provod bio je Klubu ABC, gde je nastupala Goca Tržan. Ipak, najveći deo Leskovčana novogodišnje praznike proveo je u krugu svojih porodica.

M. Z.


vesti po rubrikama

^Srbija

Besprarica nam ništa ne može
Bugarski u školi
I orlovi se počastili za Novu godinu
Paraćin: Zaboravljeni od svih
  
 


     


FastCounter by LinkExchange