GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 3. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Sve učestaliji zahtevi za izborima, ali vlada mnogo ne haje

Kosovo i Karić kroje
sudbinu Koštunici

Milan Nikolić: Pitanje je samo da li će premijer odlučiti da se za Kosmet bori do kraja i po cenu poraza
Đorđe Vukadinović: Izbori u narednih nekoliko meseci bili bi "čudo"

BEOGRAD - Pored ključnih problema koji Srbiju čekaju u ovoj godini, kao što su okončanje saradnje s Hagom, pregovori sa EU i pitanje odnosa s Crnom Gorom, izgleda da je na pomolu još jedno veliko pitanje - raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Zahtev za novim glasanjem već dugo je "opšte mesto" kod radikala, ali trenutno su najglasnije u tome demokrate, na čelu sa liderom stranke i predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Pored njega, juče je i Dragan Šutanovac, član Predsedništva DS-a, ponovio taj zahtev, obrazlažući ga time da je Srbiji neophodna nova demokratska vlada, istinski kontrolisana od strane parlamenta, koja će rešavati sve probleme države i građana. Ipak, on nije mogao da prognozira termin izbora, uz opasku da će "Koštunica po svaku cenu, kršeći Ustav i zakone pokušati da opstane na vlasti".

S druge strane, sam premijer je ovakve zahteve ocenio kao destruktivne, dok koalicija na vlasti i ne pomišlja da raspiše izbore, smatrajući da je sposobna da rešava probleme, uz ključni argument da bi zbog promene vlade u ključnom trenutku došli u izuzetno tešku situaciju u pregovorima o Kosovu.

- Teško je reći da li će biti izbora, jer vladu čeka mnogo teških poslova u ovoj godini, a opet Koštunica možda i raspiše izbore, upravo svestan da ga očekuje nametnuto rešenje za Kosovo - kaže za Glas Milan Nikolić, politički analitičar. On dodaje i da će upravo pregovori o Kosovu odrediti mogućnost novih izbora, odnosno da li će premijer izabrati da se bori do kraja i časno izgubi, ili da taj posao jednostavno prepusti drugima. Opet, nije jasno ni zašto DS insistira na izborima u ovom trenutku, kada su i oni svesni da nikakvu korist ne mogu da izvuku iz teških poslova koji ih čekaju, veća smo štetu.

Vlada preživela najteži test

Vukadinović je istakao i da, što se tiče DS-a, za njih ne bi bilo najsrećnije rešenje da im Karić pokloni izbore, i da im je tako nešto najmanje potrebno.
- S druge strane, zahtevi demokrata za izborima, koliko god bili očekivani, za mene su politički neutemeljeni, jer vlada je prošla najteži test u skupštini - o budžetu, a čekaju je i teški poslovi, tako da je izbore nerealno očekivati, a problematično je i tražiti ih, kaže Vukadinović.

- Moguće je da ti zahtevi dolaze iz krugova ljudi u DS-u, nestrpljivih da dođu na vlast, od kojih mnogi sebe već vide kao ministre, ili čak na mestu premijera. A, zašto i Tadić insistira na izborima? Moguće da je podlegao pritiscima iz stranke, ali u svakom slučaju, najgore bi bilo da se izbori raspišu pred kraj pregovora o Kosovu, ističe Nikolić. On se ne slaže s tezom da bi nastao problem ako bi izbori bili raspisani usred pregovora, kao što je moguće.

- Ne treba zaboraviti da pregovori još nisu ni počeli i da ima dovoljno vremena da se formira nova vlada, koja će započeti i završiti pregovore. Ipak, Koštunica možda odluči i da sam završi taj posao, pa da i ako ne uspe, pokaže čvrstinu kao i dosad i da iz toga izvuče političku korist, zaključio je Nikolić.

Đorđe Vukadinović, takođe analitičar političkih zbivanja, ne veruje da su izbori mogući u narednih nekoliko meseci, čak smatra da bi tako nešto bilo "čudo".
- Mnogo je verovatnije da do njih dođe krajem godine, a jedini način da se oni dogode ranije je da Bogoljub Karić prevede još nekoliko poslanika vladajuće koalicije u svoj poslanički klub i tako obori vladu. Dakle, ključ je u tome kako će se završiti taj "rat" njega i vlade, s tim što je sada Karić u ofanzivi. Ali, ako se izvuče iz sadašnje situacije, on sigurno neće štedeti ni truda ni para da obori vladu - ocenio je Vukadinović.

M. Mijailović


vesti po rubrikama

^politika

Kosovo i Karić kroje sudbinu Koštunici
Besede radikala dojadile Šamiju
Prepreka su begunci, ne referendum
Mladićevu penziju podizao samo sin
 


     


FastCounter by LinkExchange