GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 3. 1. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Harpur

MUP raspisao poternicu za bivšim izvršnim direktorom Mobtela

Harpur šokiran i optužuje vladu

Tipski ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sačinjen je u saglasnosti sa Vladom Srbije 2003. i domaćim i međunarodnim pravom uz poštovanje svih odredbi Međunarodne GSM federacije

BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je juče da je, zbog neodazivanja pozivu policije, raspisalo potragu za izvršnim direktorom "Mobtela" Patrikom Harpurom, prenosi Tanjug. Harpur, koji je potpisao ugovor sa "Mobikosom", čiji je vlasnik Ekrem Luka, nije se odazvao pozivu policije kako bi se prikupila potrebna obaveštenja.

"Ukoliko se nalazi na teritoriji Srbije, Harpur će biti pronađen i priveden, kako bi policiji dao sva potrebna obaveštenja o potpisanom ugovoru sa Mobikosom", saopštila je policija. Ministar policije Dragan Jočić, kako prenosi Tanjug, sastavio je specijalni tim koji će se baviti slučajem Mobtel.

Patrik Harpur, bivši direktor Mobtela, izjavio je juče da je šokiran informacijom da je MUP Srbije raspisao za njim poternicu, pošto nikakvo zvanično obaveštenje nije dobio. On je podsetio da je kupovinom BK Trejda, maja prošle godine, austrijski konzorcijum investitora postao većinski vlasnik kompanije Mobtel. Harpur kaže da je uz propisanu proceduru i primopredaju dužnosti, novi većinski vlasnik postavio novi menadžment Mobtela, čime je njegovo angažovanje u kompaniji Mobtel i boravak u Srbiji prestao - navodi u svom saopštenju Harpur.

Najbolji u Jugoistočnoj Evropi

Harpur je izrazio ogorčenost zbog postupka premijera Vojislava Koštunice i Vlade Srbije. "Oni treba da se stide zbog najsramnije odluke koju su doneli. Uz podršku međunarodnih zvaničnika, ja sam za razliku od njih, rizikujući sopstveni život, više puta boravio na Kosovu i Metohiji i borio se za ostanak srpske mreže na toj teritoriji. Ponosan sam što sam sa svojim timom u tome uspeo, što sam pored svih pritisaka sačuvao kompaniju i doprineo da Evropska Unija Mobtelu dodeli priznanje za najuspešniju kompaniju u Jugoistočnoj Evropi u 2005. godini, navodi on u saopštenju.

O svemu javno u Londonu

Harpur je upozorio da će na konferenciji za novinare u Londonu srpsku i međunarodnu javnost obavestiti o progonu ljudi i obračunu sa političkim neistomišljenicima koje sprovode Vojislav Koštunica i Vlada Srbije i dodao da će kao državljanin Velike Britanije o odnosu državnih organa Srbije prema njemu obavestiti Britansku vladu, Ambasadu Velike Britanije u SCG i zvaničnike Austrije, države koja predsedava Evropskom unijom.

- U periodu kada sam bio na čelu Mobtela, svi zaposleni činili su maksimum napora da obezbede kvalitetno funkcionisanje mreže na čitavoj teritoriji Republike Srbije. Kako bismo ostvarili normalno funkcionisanje mreže na Kosovu i Metohiji, otežano zbog dobro poznatih događaja, krajem 2003. godine potpisan je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa više kompanija na Kosovu među kojima i sa Mobikosom koji je isključivo podrazumevao obavezu drugog potpisnika da obezbedi normalan rad baznih stanica u južnoj srpskoj pokrajini i distribuciju kartica na tom području - navodi Harpur.

On dodaje da je taj ugovor usaglašen još početkom 2003. godine sa Vladom Srbije koja je u tom periodu sprovodila prinudnu upravu u Mobtelu. "Tipski ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sačinjen je u saglasnosti sa domaćim i međunarodnim pravom, uz poštovanje svih odredbi Međunarodne GSM federacije. Ugovor sa Mobikosom, čija je realizacija počela decembra 2003. godine, Mobtel je bio prinuđen da jednostrano raskine posle četiri meseca jer drugi potpisnik nije bio u mogućnosti da ispuni preuzete obaveze"- tvrdi Harpur.

On ističe da je navodno ustupanje licence gruba neistina kojom Vlada Srbije pokušava da manipuliše u javnosti. On upozorava da je Mobtel dobio licencu za obavljanje delatnosti na celoj teritoriji Srbije, pa znači i Kosova i Metohije. "Po međunarodnim odredbama to jeste teritorija Srbije, ukoliko Vlada Srbije ne smatra drugačije", kazao je Harpur.

On dodaje da o značaju svih napora Mobtela uloženih u održavanju mreže na Kosovu najbolje mogu da posvedoče građani Srbije, pre svega Srbi sa te teritorije koji bi u suprotnom bili odsečeni od sveta. "Šokiran sam još jednom grubom manipulacijom o navodnoj ugroženosti bezbednosti zemlje. Centrala kompanije Mobtel je u Beogradu i čak kada bi neko neovlašćeno upao u sistem i pokušao da prisluškuje razgovore to bi bilo moguće samo iz Beograda, a nikako obrnuto.

To je jasno svakom građaninu Srbije sa minimumom tehničke pismenosti, navodi Harpur u svom saopštenju i dodaje da je uveren da je odluka Vlade Srbije da kompaniji Mobtel oduzme licencu doneta isključivo zbog političkog progona i obračuna sa Bogoljubom Karićem, prethodnim većinskim vlasnikom Mobtela, koji je sada kao lider Pokreta Snaga Srbije, vodeći opozicioni protivnik aktuelnoj vlasti.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Gasa ima samo za prioritete
Od juna 2007. neće biti društvenih firmi
Harpur šokiran i optužuje vladu
Inflacija u 2006. ostaje dvocifrena