GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 28. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Magnohrom" nekada najveće Kraljevačko preduzeće uskoro će se naći na tenderu

Hoće firmu neće dugove

KRALJEVO - Za koji dan biće raspisan tender za prodaju "Magnohroma", vodećeg proizvođača u vatrostalnoj industriji nekadašnje Jugoslavije, uspešnog izvoznika i najvećeg kolektiva u ovom delu Srbije. Pripreme za privatizaciju započete su januara prošle godine, a prošle nedelje usvojen je program finansijskog restrukturiranja. On obuhvata tzv. otpust duga države, ali ne podrazumeva socijalni program i tehnološke viškove.

"Magnohromu", koji se godinama već nalazi u finansijskoj agoniji, država je oprostila 40 miliona evra duga javnim preduzećima, ali firmu i dalje pritiskaju velika potraživanja radnika. Reč je o zaostalim platama, razlikama u ceni rada i otpremninama. Prema "Magnohromovim" knjigama, radnici potražuju 3,6 miliona evra, međutim, sindikati tvrde da je reč o 12,7 miliona evra.

Rešenje ove nevolje nije imala ni konsultantska firma "Nomura" iz Londona, pa je predložila da ovo pitanje reši budući kupac u direktnim pregovorima s radnicima i sindikatima.
- Teško je poverovati da ćemo sa ovolikim dugovima pronaći kupca. Socijalni program biće ugrađen u kupoprodajni ugovor i ako bude želeo da otpušta radnike, budući kupac će morati da izmiri sve obaveze prema njima - kazao je Rodoljub Petrović, v. d. direktora "Magnohroma".

Rukovodstvo nije, reklo bi se, zadovoljno ni time što će "Magnohrom" na prodaju ići kao celina. Naime, mnogi su zagovarali rasparčavanje proizvodnih delova koji bi lakše prošli na tržištu. Za pogone vatrostalne proizvodnje zainteresovan je beogradski "Bomeks", a za Fabriku elektrotermičkih proizvoda više inostranih partnera.
- Nismo uspeli da ubedimo konsultante i Agenciju za privatizaciju da je ovako bolje. Ako, međutim, ne bude kupaca čitave fabrike, moraćemo ipak tržištu da se ponudimo "na parče - ističe Petrović.

Agonija "Magnohroma" započela je uvođenjem sankcija međunarodne zajednice prema našoj zemlji, pa su njegovi proizvodi praktično ilegalno prelazili granice, a najveći deo zarade odnosili su posrednici. Više hiljada radnika ostalo je bez radnih mesta, a proizvodni kapaciteti zaposleni su s dvadesetak odsto. Zaposleni sa svojim primanjima, kako sami kažu - ne mogu sastaviti ni pet dana.

M. S. Milišić


vesti po rubrikama

^Srbija

Kraljevo: Hoće firmu neće dugove
Rekovac: G17 vratio julovce
Kruševac: Osmeh na kraju godine
Užice: Nagrađene desetke
Mitrovac skijaški centar
Čačak: Tri godine čekaju rešenje
  
 


     


FastCounter by LinkExchange