GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 28. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

   vesti dana

   arhiva

   vaša pisma

   istorijat

   redakcija

   kontakt

   pomoć

   pišite nam

 


Hrvatski mediji tvrde da general HV dobija podršku i iz Srbije

Srbi pomažu Anti Gotovini

Njegovim advokatima navodno su upućeni dokazi da su egzodus pred "Oluju" organizovale krajiške vlasti

ZAGREB - Hrvatska štampa tvrdi da među stotinama građana koji tvrde da imaju dokaze o nevinosti generala Anta Gotovine ima i Srba, pripadnika oružanih snaga nekadašnje Republike Srpske Krajine. Najpre je zagrebački Večernji list objavio da je Gotovina "dobio izraze podrške od pojedinaca iz Srbije" zato što se, piše list, hrvatski general (optužen za zločine nad Srbima) "korektno borio", a onda je i Jutarnji list objavio priču o dokumentima koje su advokati Gotovine navodno dobili od Srba.

Ta dokumenta kazuju, tvrdi list, da su egzodus Srba pred "Olujom" organizovale same vlasti Krajine, te da nije reč o masovnom progonu Srba. Jedan pripadnik milicije Krajine iz Donjeg Lapca poseduje, tvrdi Jutarnji list, kopiju poruke koja je 4. avgusta 1995. poslata telefaksom iz centrale krajiške policije u Kninu. U njoj se policiji u Donjem Lapcu poručuje da se izbeglička kolona kreće prema Donjem Lapcu pa se zahteva pomoć.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, advokatima se javila i bivša pripadnica Crvenog krsta Krajine koja, navodno, ima dokument o podeli hrane izbeglima za vreme kretanja. Svi ti "dokazi" odnose se na vreme posle početka "Oluje" i mogli bi, ako su autentični, da podrže tezu odbrane da su krajiške vlasti još ranije pripremile egzodus Srba. Međutim, to ne bi bilo dovoljno da Gotovina bude oslobođen najteže optužbe - za progon srpskog stanovništva, piše Jutarnji list. U izmenjenoj optužnici navodi se da je Gotovina kriv za niz zločina - od ubistava do paljenja kuća, čiji je cilj bio odvratiti Srbe da se vrate u svoje domove.

Za razliku od one iz 2001, u kojoj je haško tužilaštvo tvrdilo da je cilj "Oluje" bilo isterivanje Srba, sada se Gotovina tereti da je bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, čiji cilj je bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva - uključujući pljačkanje i uništavanje imovine - kako bi bili sprečeni da se vrate. Zato se optužnica ne odnosi samo na nekoliko dana "Oluje", već na period od 4. avgusta do 15. novembra 1995. Jutarnji list piše da se advokatima javila i jedna nemačka TV ekipa, koja je spremna da preda svoje snimke s područja Kistanja i Biskupije kod Knina, snimljene za vreme trajanja "Oluje". Na tim snimcima od 6, 7. i 8. avgusta 1995. vidi se da su ta mesta nerazorena.

Tanjug


vesti po rubrikama

^balkan

Srbi pomažu Anti Gotovini