GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 27. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Elektronski školski dnevnici uvedeni i u Novom Sadu

Zgodnije s "velikim bratom"

NOVI SAD - Tehnička škola "Jovan Vukanović" postala je prva srednja škola u Vojvodini koja je uvela tzv. elektronski dnevnik. Zahvaljujući ovoj novotariji, roditelji mogu putem računara da dobiju sve podatke o uspehu njihove dece bez dolaska u školu, a u drugom polugodištu će profunkcionisati i sistem SMS poruka, u kojem će podaci o ocenama i vladanju biti dostupni i putem mobilnog telefona.

Nadvladani otpori

- Na početku je bilo i dosta otpora, koji su uglavnom stizali od nekih starijih kolega, kojima je sve to izgledalo suviše komplikovano i nepotrebno. Sve dileme su, međutim, raspršene kada je sistem kompletiran jer su i najsumnjičaviji uvideli da sve ide vrlo lako i brzo. Sama obuka za unošenje podataka traje pet minuta, a unošenje ocena iz jednog predmeta za celi jedan razred, čak ni toliko - ističe Matić.

- Naša škola je najveća srednja škola u Srbiji, sa blizu 2.500 učenika, od kojih oko polovine putuje iz okolnih mesta. Njihovim roditeljima nije jednostavno da dolaze u školu i da se raspituju za decu, a neke je, što znamo iz iskustva, pomalo i sramota ukoliko im deca ne uče dobro ili imaju neki drugi problem sa školom. Za njih je ovo idealno rešenje, jer sami mogu saznati kakve su cene deca dobili i gde su eventualni problemi, odnosno kada bi trebalo reagovati. Naravno, sistem pruža pogodnosti i za sve ostale roditelje jer na ovaj način imaju stalni uvid i štede vreme - rekao je direktor škole Stanko Matić.

Svaki učenik škole ima svoju šifru koja je poznata samo njegovim roditeljima tako da je "zabadanje" nosa u stranice dnevnika druge dece onemogućeno. Zahvaljujući posebno napravljenom programu, onemogućena je i spoljna intervencija, odnosno eventualni upadi u dnevnik, u kom bi ocene bile prepravljane ili dopisivane.

- Na razradi programa smo radili više od dva meseca, a sva završna testiranja su prošla uspešno. Moram naglasiti da je to bio veoma obiman posao, pošto, osim brojnosti, spadamo i u škole sa vrlo složenom organizacijom, sa četiri područja rada i 35 stručnih profila. Zato slobodno možemo reći da, kad je nama uspelo, elektronski dnevnik mogu uvesti i sve druge škole u Srbiji - smatra Matić.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Zrenjanin: Rekord Francuza
Elektronski školski dnevnici uvedeni i u Novom Sadu
Rodi prija zima u Tomaševcu
 


     


FastCounter by LinkExchange