GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 27. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Umro otac "majke svih bombi"

MAJAMI - Albert L. Vejmorts Junior, otac satelitski navođenog oružja poznatijeg kao "majka svih bombi", preminuo je u 67. godini, javlja AP, a prenosi Si-En-En. Vejmorts, koji je pre penzionisanja 2003. bio šef inženjera u odseku za municiju u vazduhoplovnoj bazi "Eglin", imao je tumor na mozgu, a preminuo je u prošlu sredu u svom domu u Fort Valton Biču u Floridi, saopštio je juče njegov sin Tod.

Istraživačka laboratorija Vazduhoplovnih snaga, za koju je Vejmorts radio, odlikovala ga je za doprinos u razvoju dve moćne bombe. Jedna je GBU-28 "banker baster", teška više od dve tone, stvorena za rekordnih 28 dana u svrhu razbijanja armiranih bunkera tokom prvog Zalivskog rata.

- Svi su se šalili da je bomba za samo mesec dana projektovana, napravljena i stavljena u upotrebu, a da je trebalo još godinu dana da se završi papirologija - ispričao je Tod Vejmorts novinarima.

Druga je skoro deset tona teška i najveća satelitski navođena bomba na svetu koja je zaradila nadimak "majka svih bombi". Razvijena je tokom invazije na Irak 2003, ali nikada nije upotrebljena. Vejmorts je 90-ih dve godine radio i kao inspektor UN za naoružanje u Iraku.


vesti po rubrikama

^svet

Gasom otrovano osamdeset ljudi
Berluskoni prekraja Putinovu biografiju
Umro otac "majke svih bombi"
Britanija puna oružja s Kosmeta?
 


     


FastCounter by LinkExchange