GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 27. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Četiri prodavnice u Sankt Peterburgu napadnute merkaptanom

Gasom otrovano osamdeset ljudi

Pustivši gas, kriminalci pokušali da ucene upravu trgovinskog lanca "Maksidom"

SANKT PETERBURG - Oko 80 žitelja Sankt Peterburga juče je otrovano gasom u pokušaju, kako se prvobitno mislilo, terorističkog napada hemijskim oružjem na Sankt Peterburg. AFP je javio da je "78 osoba zatražilo pomoć posle udisanja nepoznatog gasa u radnjama u Sankt Peterburgu", javlja Tanjug. Prvi kanal ruske državne TV i Kanal Rusija javili su da se 66 od gotovo 80 ljudi koji su udahnuli gas javilo lekarima u bolnicu, a da je među povređenima bilo najviše zaposlenih u prodavnicama "Maksidoma", lanca supermarketa specijalizovanih za opremanje stanova.

Portparol Federalne službe bezbednosti za Sankt Peterburg izjavio je da je reč o eksplozivnim napravama ručne proizvodnje s ampulama u kojima je bio gas. Naprave su pronađene u četiri prodavnice "Maksidoma". U dve prodavnice "Maksidoma" eksplozivne naprave su aktivirane, dok su u dve druge otkrivene i uklonjene.

Međutim, juče kasno popodne ruske vlasti su saopštile da su naprave bile napunjene gasom merkaptanom, koji se koristi za dodavanje mirisa prirodnom gasu i može da izazove alergije, javile su agencije. Radio Eho Moskve javio je i da istražni organi pretpostavljaju da je incident bio u vezi s "borbom između konkurenata". "Supstanca je po raspršivanju imala oštar miris, poput belog luka", saopštila je FSB čime je odbačena mogućnost terorističkog napada. Zvaničnici su izjavili da su gas verovatno pustili kriminalci, u pokušaju da ucene upravu supermarketa i da ovaj incident nije ni u kakvoj vezi s napadima čečenskih terorista.


vesti po rubrikama

^svet

Gasom otrovano osamdeset ljudi
Berluskoni prekraja Putinovu biografiju
Umro otac "majke svih bombi"
Britanija puna oružja s Kosmeta?
 


     


FastCounter by LinkExchange