GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 27. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Republička inspekcija podnela prijavu protiv preduzeća "Ju-Es stil Srbija"

Ne pada im na pamet
da izmere zagađenje

Ukoliko ni posle ove prijave ne budu izvršena naložena merenja, protiv američke kompanije i njenog direktora biće podnete prijave za privredni prestup

SMEDEREVO - Republički inspektor za zaštitu životne sredine Vesna Nanuševski podnela je prekršajnu prijavu protiv kompanije "Ju-Es stil Smederevo", pravnog i generalnog direktora Majkla Fedorenka, kao odgovornog lica, jer nisu ispunili nalog izdat u oktobru da izvrše merenja zagađenja životne sredine. Ukoliko ni posle ove prijave ne budu izvršena naložena merenja, protiv američke kompanije i njenog direktora biće podnete prijave za privredni prestup.

Do sada su poznati samo rezultati merenja zagađenja radne sredine, koje je u novembru izvršio Zavod za zaštitu zdravlja "Pomoravlje" iz Ćuprije. Tada su merene emisije na 45 emitera, koliko ih ima u aglomeraciji, hladnoj i toploj valjaonici, čeličani i energetici i visokoj peći. Prema podacima ovog zavoda, emisija štetnih materija u u kompaniji "Ju-Es stil Srbija" prekoračena je na 10 emitera, koliko ih ima u fabričkom krugu kompanije, najviše aglomeracije i čeličane.

Donacija opštini

U cilju podrške ekonomskog i socijalnog razvoja, američka kompanija "Ju-Es stil Srbija" uplatiće u 2006. godini opštini Smederevo donaciju od 41.700.000 dinara. Prema rečima generalnog direktora kompanije Majkla Fedorenka, vrednost donacije utvrđena je na osnovu projekcije biznis-plana kompanije za narednu godinu, kao i predviđenih kretanja na tržištu. Donacija će pristizati kvartalno i na račun opštine biće uplaćivano po 10.425.000 dinara.

Najveće prekoračenje utvrđeno je na emiteru u pogonu čeličane, u kojoj emisija iznosi 710 do 830 miligrama praškastih materija po metru kubnom. Pošto je dozvoljena granica 50 miligrama, to znači da je izmerena emisija 15 puta veća od dozvoljene. Na ostalih devet emitera nije zabeleženo drastično povećanje emisije, jer se kreću do dvostruko veće od dozvoljene.

O rezultatima merenja emisije Zavoda "Pomoravlje", Nanuševska je obavestila Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine, Upravu za zaštitu životne sredine u Ministarstvu nauke i upozorila da je povećan obim proizvodnje sirovog gvožđa i čelika doveo do značajnog prekoračenja graničnih vrednosti praškastih materija i da postojeći prečišćivači na emiterima ne obezbeđuju zaštitu vazduha. Zbog toga je kompaniji dat nalog da u roku od 120 dana emisiju svede ispod propisanih vrednosti i sprovede garancijska merenja stvarnog poboljšanja, uz obavezu da sve emitere na postrojenjima opremi uređajima za kontinuirano merenje zagađujućih materija.

D. Novković


vesti po rubrikama

^Srbija

Prijava protiv preduzeća "Ju-Es stil Srbija"
Sud poništio odluke Skupštine opštine Gornji Milanovac
Haris Džinović na zaječarskom trgu
Novi odbornik PSS-a u Svilajncu
Aranđelovac: Mermer za Italijane i Grke
Novogodišnji vašar u Čačku
Crkvu u Kasidolu projektovao student
  
 


     


FastCounter by LinkExchange