GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 27. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


MUP podneo izveštaj skupštinskom Odboru za bezbednost o šestomesečnom radu

Droga najveća muka Srbije

Krijumčarenje narkotika je najzastupljeniji oblik organizovanog kriminala, s obzirom na to da je Srbija "najkraći put balkanske rute". Jočić: Ne znam ko finansira Ratka Mladića

Droga je na prvom mestu društvene opasnosti i sve više predstavlja problem, protiv kojeg osim policije, treba da se uključe i sve društvene strukture - izjavio je juče u Skupštini Srbije ministar policije Dragan Jočić, podnoseći izveštaj Odboru za bezbednost. On je istakao i da zabrinjava povećano učešće narkomana u vršenju krivičnih dela, posebno u Beogradu. Iako policija, kako je naglasio, to vrlo efikasno rešava, skoro da nema dana da se ne desi jedno razbojništvo ili neko takvo krivično delo. Najviše se napadaju banke i menjačnice, koje nemaju adekvatno obezbeđenje, koje ne retko "tipuje", odnosno učestvuje u pljačkama. Jočić je naveo da je krijumčarenje narkotika godinama najzastupljeniji oblik organizovanog kriminala, s obzirom na to da je Srbija "najkraći put balkanske rute".

Od maja do novembra 2005. godine, u saradnji s policijama drugih zemalja, ukupno je presečeno 11 kanala za krijumčarenje opojnih droga, uhapšeno 28 osoba i oduzeto 134 kilograma heroina, 91 kilogram marihuane, 4,2 kilograma kokaina i 27 kilograma paracetamola, precizirao je on.

Govoreći o optuženima za ratne zločine, Jočić je rekao da MUP, BIA i vojne službe bezbednosti intenzivno rade na njihovom pronalaženju, ali da do sada nisu otkrivene lokacije na kojima se kriju. Istakao je i da policija preduzima sve kako bi otkrila ko finansira begunce, a na pitanje poslanika SRS Petra Jojića ima li on i policija nekih podataka o tome, rekao:

- Meni nisu poznati finansijeri Ratka Mladića, a da li policija ima nekih podataka, ima, ali oni nisu dovoljni da se neko locira. Sve podatke do kojih policija dođe, prosleđuje tužilaštvu, a podatke koje tužilaštvo ima ne mora da prosledi policiji.

SRS: A, gde je naš džip

Radikali su tražili od ministra da im država vrati džip, koji im je oduzet, navodeći kako je to za njih "krucijalno pitanje" i da je Vrhovni sud tri puta uzalud presuđivao u njihovu korist. Jočić je rekao da bi on to rado učinio, ali da ne može, pošto je džip već vratio Oebsu prethodni ministar policije.
Predstavljajući šestomesečni izveštaj o radu MUP-a Srbije od maja do novembra, ministar je ocenio da je očuvano stabilno stanje bezbednosti u Srbiji, kao i lična imovinska sigurnost svih građana.

U vezi izjave specijalnog tužioca Vladimira Vukčevića, ministar je naveo da je, po njegovom mišljenju, ona data da bi se "pospešilo otkrivanje optuženih i izvršio dodatni pritisak na njih", dodajući da njemu "nisu poznati finansijeri generala Mladića". On je rekao i da "postoji mogućnost da se u Srbiji neko krije, a da ne bude otkriven, jer je reč o iskusnim ratnicima i ljudima koji su vešti u tome. Povodom izjava nekih bivših ministara da se zna gde se optuženi kriju, Jočić je rekao da ih bivša vlast nije hapsila, mada su bili dostupni tokom 2001 i 2002. godine.

- U to vreme oni su se slobodno šetali po Beogradu, obilazili kafane i odlazili na svadbe po Srbiji - rekao je Jočić, dodajući kako je sada teško do njih može doći.

Povodom istrage o mogućoj korupciji poslanika u srpskom parlamentu, ministar je rekao da je svoje izjave u MUP-u dalo šestoro poslanika, da je na redu Tužilaštvo, ali i da će po svemu sudeći, biti još prijava, "s obzirom na neke napise u štampi od pre 3-4 dana".

Ministar je negirao i da je policija prisluškivala poslanike u Skupštini, odnosno da tako nešto nije tražila od BIA, niti od pravosuđa.
- Policija nema opremu za samostalni nadzor preko telekomunikacija, i nemoguće je da to policija radi, a da ne bude otkriveno - rekao je on.


M. Dapčević


vesti po rubrikama

^politika

Droga najveća muka Srbije
Haški begunci bez penzija
Dva Srbina ranjena u Kosovskoj Mitrovici
Šamaranje i u Novoj Srbiji
Radikali priskaču u pomoć Koštunici
Nikolić ne može kod Šešelja
 


     


FastCounter by LinkExchange