GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 27. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Samovolja "Nišekspresa" ostala bez podrške u Gradskoj skupštini

Niko nije glasao za povećanje cene

Rasplet oko gradskog prevoza još nije na vidiku, a ceh plaćaju građani koji više i ne znaju za red vožnje niti cenu karte koja će ih čekati kod vozača "Nišekspresa"

NIŠ - Nijedan odbornik Gradske skupštine nije glasao za podršku odluci Upravnog odbora "Nišekspresa" o povećanju cena gradskog i prigradskog predloga u proseku za 42 odsto. Uzdržani su bili odbornici DSS, PSS i Nove Srbije. Ovakvom odborničkom stavu prethodili su, međutim, i neki paradoksi. Jer, "Nišekspres" je nove cene već počeo da primenjuje još od jula meseca ne čekajući (ne) saglasnost Gradske skupštine.

Privatnicima linije na kojima "Nišekspres" neće da vozi

Desetak linija prigradskog saobraćaja koje je "Nišekspres" tokom ove godine ukinuo kao nerentabilne gradski oci su trenutno prepustili beogradskoj privatnoj firmi "Lale trans". U međuvremenu, "Nišekspres" vozi bez voznog reda i po novim cenama koje nije odobrila Gradska skupština.
Istovremeno, najavljuje se da će grad u naredna dva meseca okončati javnu ponudu za dodelu funkcije javnog prevoza jednoj ili većem broju firmi. U samoj Gradskoj skupštini sve je više stavova da Niš mora prvo uraditi temeljnu studiju o gradskom prevozu, pa tek onda tražiti prevoznike. Preovladavaju i odbornički stavovi o potrebi da grad subvencioniše ovu delatnost, kako to inače čine Beograd i Novi Sad.

Gradska Uprava za komunalne delatnosti uputila je Skupštini predlog da "Nišekspresu" treba odobriti nove cene kao ekonomski opravdane. Odbornici su, međutim, rekli da ovaj predlog o povećanju cena treba "vratiti gradonačelniku", koji ga je inače prosledio Skupštini bez svog stava o novim cenama.
- Gradonačelnik je na ovaj način pokušao da nama prebaci "vruć krompir" i pred građanima nas učini odgovornim za podršku novim cenama prevoza. I to je još učinio sa višemesečnim zakašnjenjem - rekao je šef odborničke grupe DS-a Saša Živić.

Gradonačelnika nije bilo na ovoj sednici, a njegov zamenik Dejan Rajčić pokušao je da sa govornice objasni kako je Kostić, "po principu protočnog bojlera, predlog za podršku povećanju cena prosledio Skupštini". Odbornik DS-a Živić odgovorio je da predlog treba kroz "protočni bojler" vratiti Kostiću, dok je odbornik G17 plus Aleksandar Milićević ocenio da mu gradonačelnik "više liči na ventil nego na protočni bojler, jer ponešto propusti, a ponešto zaustavlja".

Rasplet oko gradskog prevoza još nije na vidiku. Ceh plaćaju građani koji više i ne znaju za red vožnje niti cenu karte koja će ih čekati kod vozača "Nišekspresa".

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Niš

Niko nije glasao za povećanje cene
      


FastCounter by LinkExchange