GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 27. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Namešteni tender u JP "Srbijašume" još jedna javna nabavka u kojoj učestvuje G17 plus

Tender majstori Dinkićevi kadrovi

Posao u oblačenju "šumara" dobile su anonimne firme STIM Import iz Loznice i VM protekt iz Glušca. Kako samo već pisali, iako su ove firme bile skuplje od većine ponuđača, ključne bodove dobili su na rok isporuke koji je za Ginisa - tri dana

BEOGRAD - U JP "Srbijašume", kako je Glas otkrio u prošlom broju, namešten je tender za uniforme i radna odela vredan oko 10 miliona dinara. Slučajnost ili ne, ovo je još jedna u nizu spornih, sumnjivih i nameštenih javnih nabavki odevnih predmeta gde su učestvovali članovi ili kadrovi G17.

Posao u oblačenju "šumara" dobile su anonimne firme STIM Import iz Loznice i VM protekt iz Glušca. Kako samo već pisali, iako su ove firme bile skuplje od većine ponuđača, ključne bodove (10 poena) dobili su na rok isporuke koji za Ginisa - tri dana. U prevodu, ovakve rokove daju one firme koje već imaju pripremljenu robu u skladištima i to sa tačno zahtevanim veličinama.

- I laiku je jasno da je nemoguće isporučiti 3585 odevnih predmeta, izvesti isto toliko znakova, i to sve u 17 različitih modela za toliko vremena, pa i i da imate više od tri hiljade zaposlenih - rekao je naš izvor iz "Srbijašuma" i istakao da je vlasnik ovih firmi biznismen koji ima praksu da ruši tendere sve dok neka od njegovih firmica ne dobije posao.

On objašnjava da su rokovi u tenderu, kao i zahtevani materijali, išli naruku ponuđačima koji su imali lagerovanu robu jer su se tražile uniforme od "rips-top" prepletaja koji koristi naš MUP, ali i vojnici NATO pakta. Kod ovakvog tipa tkanine tehničko tehnološka priprema traje oko dva meseca. Ovo je glavni razlog, kaže naš izvor, što je konkurencija tražila da se produži rok za podnošenje ponuda.

G17: Nisu naši članovi

U stranci G17 plus ponose se kako je ministar Mlađan Dinkić postupio kad je napao svog partijskog kolegu Prvoslava Davinića zbog afere sa nabavkom vojne opreme. Ali najnovije nabavke ne mogu da komentarišu jer direktor PTT Dragan Kovačević i "Srbijašume" Ješa Erić nisu članovi stranke, već su došli na ove funkcije kao nezavisni eksperti. U ovoj partiji su nam preporučili da pozovemo ministarstva koja su ih predložila na ova radna mesta, odnosno Ministarstvo finansija i poljoprivrede, kao i šumarstva i vodoproivrede. Odgovorna za "Srbijašume", ministarka Ivana Dulić-Marković, tokom jučerašnjeg dana je, kako su rekli u pi-ar službi, bila na putu, tako da nismo mogli da čujemo šta će se preduzeti povodom nameštenog tendera.

Ova preduzeća i "Srbijašume" ipak nisu mogla tako brzo, kao što je slučaj sa rokom isporuke - i da zarade. Prema nezvaničnim informacija, dobitnice na konkursu kupile su uniforme od "Jumka" koji godinama radi odevne predmete za vojsku. Kako nisu znali koja boja je potrebna, kupili su sirov materijal. Ali zbog gazdinih dugovanja, farbanje se odužilo. Da je postojala sprega sa rukovodstvom "Srbijašuma", potvrđuju i penali koje treba da plate za kašnjenje. Znajući da je isporuka za tri dana neizvodljiva, pogotovo kad je usporilo sa bojenjem, dogovaraju se da stave kaznene penale samo 0,1 odsto, dok je u drugim nabavkama uobičajena sankcija od 0,5 procenata.

Pre ove nameštaljke, Glas je pisao i o spornim tenderima u PTT za poštarske jakne koje ovih dana stižu iz Koreje. Zbog ovih uniformi, od samog raspisivanja tendera na kome je pobedila firma "Čortan", dosta se dizala prašina. Konkurencija i pojedinci iz PTT oštro su napali rukovodstvo za ovu sumnjivu nabavku. Tender je nekoliko puta osporavan, dok je jedna od glavnih primedaba bila da su kriterijumi uniformi mnogo visoki (kao za specijalne službe) i da su unapred dogovoreni kako bi posao dobila određena preduzeća koja imaju svega četiri zaposlena.

Govorilo se i da je cena od 7. 400. dinara "naduvana", odnosno da su za te pare mogli da dobiju i neku firmiranu jaknu. U medijima su se pojavljivale informacije kako je ceo posao namešten da bi neko uzeo proviziju od 250.000 evra, kao i to da je reč o "običnim krpama" koje u Koreji i Kini ne koštaju više od 20 evra.

Prva afera sa nabavkom uniformi vezana je za Vojsku SCG u kojoj je najdeblji kraj izvukao sada već bivši ministra odbrane i član G17 Prvoslav Davinić. Za razliku od njega, direktor PTT Dragan Kovačević i "Srbijašuma" Ješa Erić još uvek ne odgovaraju. Oni zvanično nisu članovi ekspertske stranke, ali je zato prvi došao na preporuku ministra finansija Mlađana Dinkića, dok je Erića postavila ministarka za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Ivana Dulić-Marković, koja je član G17. Jednostavno, kadrovi G17 su pravi tender majstori.

M. G.


vesti po rubrikama

^društvo

Tender majstori Dinkićevi kadrovi
Samo vlast može da zaustavi korupciju
Sanirano 30 srpskih crkava
Stipendije za 20.000 studenata