GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Cena vereničkog prstena je - precenjena

Drage dame, ako mislite da je veličina prstena koji vam je poklonio verenik merilo njegove ljubavi, ne budite baš suviše uverene u to. Posle "propitivanja" 1.000 sveže venčanih pripadnika oba pola, američki istraživači su, suprotno i sopstvenim očekivanjima, otkrili da cena vereničkog prstena nije najbolji pokazatelj muškarčeve spremnosti da se obaveže.

Naime, dok su ispitanice koje su dobile skupoceno parče nakita uglavnom rekle da su ovaj dar doživele kao izraz partnerove želje za tradicionalnim venčanjem, muškarci koji su bili široke ruke nisu pomenuli ovakvu želju. Vođa istraživanja Li Kronk, vanredni profesor antropologije na Ratgers univerzitetu u Nju Džerziju, pristupio je ovom projektu imajući u vidu evoluciju, pa je pretpostavio dve stvari: da cena prstena raste ukoliko izostanu drugi znaci posvećenosti jednoj gospođici, recimo, dugo udvaranje ili veoma duga veza; i da mlađe žene primaju vrednije primerke, budući da se smatra da su sposobnije za rađanje.

Ispostavilo se, međutim, da su oba predviđanja profesora Kronka bila pogrešna. On kaže da su muškarci najvelikodušniji kada se vere sa svojim dugogodišnjim devojkama. Kronk dodaje da stariji momci potroše više novca na verenički prsten, ali je i njihova zarada veća, a cena prstena ne skače proporcionalno njoj. Prema tome, zaključuje ovaj naučnik, broj novčanica koje se izbroje za taj "zalog ljubavi" ne nosi neko naročito značenje. Ljudi preteruju kada ga vide kao "signal".

S. P.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Horoskop za subotu
Kako najlakše da upropastite sopstveni brak
Ljubavni jadi mlade K.
Ljubavi, hajde da raskinemo, ali stvarno
Cena vereničkog prstena je - precenjena
 


     


FastCounter by LinkExchange