GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 12. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zakonska definicija stopirala usvajanje Predloga zakona o sportu

Udruženja građana koče privatizaciju

Svaki klub sam bira da li će ostati udruženje građana ili će se privatizovati, navodi se u Predlogu zakona o sportu, koji nije usvojen na sednici Vlade Srbije
Na tenderu bi bilo ponuđeno 70 procenata akcija privatnom ulagaču, dok bi zaposleni u klubu dobili 30 odsto vlasništva kroz besplatne akcije, objasnio ministar Vuksanović

Iako je prema navodima Ministarstva prosvete i sporta, Predlog zakona o sportu urađen uz opštu saglasnost, on kao takav nije dobio blagoslov u četvrtak na sednici Vlade Srbije već je zbog usaglašavanja s drugim propisima vraćen na doradu. Tim povodom Ministarstvo je reagovalo saopštenjem u kome se navodi da su zamerke izrečene na račun zakonodavnog akta neznatne te da će se dorađen zakon naći na sednici Vlade Srbije već 29. decembra kada se očekuje i njegovo usvajanje.

Kako Glas javnosti saznaje iz pouzdanih izvora, najspornija tačka u Predlogu zakona bila je privatizacija sportskih objekata, ali ne pitanje kupovine klubova, jer će onaj koji bude imao dovoljno novca da klupi sportski kolektiv to moći i da uradi, već problem definicije udruženja građana, odnosno onih sportskih organizacija i klubova koji ne budu želeli da se privatizuju. Nezvanično, zbog toga je reagovao ministar lokalne samouprave Zoran Lončar, koji je zahtevao da se sačeka na usvajanje zakona o udruženju građana, kojim bi se dopunio i Predlog zakona o sportu.

Sve to nije previše uznemirilo resornog ministra sporta i prosvete Slobodana Vuksanovića, koji je izjavio da će uprkos "vraćanja na doradu" zakon biti usvojen na sledećoj sednici Vlade Srbije (29. decembra), te da će se kao takav naći na dnevnom redu Skupštine Srbije, tokom prolećnog zasedanja koje počinje 1. aprila.

- Privatizacija će se odvijati bukvalno na isti način kao i kada se prodaje bilo kakvo drugo preduzeće. Na tenderu bi bilo ponuđeno 70 procenata akcija privatnom ulagaču, dok bi zaposleni u klubu dobili 30 odsto vlasništva, kroz besplatne akcije. Najveći deo novca dobijenog od prodaje koristio bi se za finansiranje bazičnih sportova: atletike, plivanja i gimnastike, koji ne donose profit. S druge strane, to će i za državu biti dobro u situaciji kada prolazi kroz bolnu tranziciju - rekao je Slobodan Vuksanović.

Udruženja građana ili pare od privatizacije

Zakonom je predloženo da sportska organizacija može da bude privredno udruženje čime je omogućena privatizacija postojećih i osnivanje novih privatnih klubova. Najveći deo zakona posvećen je sportskim udruženjima i to su sportske organizacije kao udruženja građana i pretpostavka je da će većina njih to i ostati. Svaki klub će moći sam da bira da li će ostati udruženje građana ili će se privatizovati. Rad sportske organizacije kao privrednog društva je regulisan i tu ima mnogo novina kao što su da "sportsku organizaciju kao privredno društvo mogu da osnuju domaća i strana lica". Početni kapital za osnivanje takvog sportskog privrednog društva je 25. 000 evra i ono će morati da najmanje 80 odsto zarade reinvestira u sport. Sa više od 200 članova, zakon reguliše celokupan sportski život od državnih nagrada za olimpijce do regulisanja penzionog i socijalnog osiguranja sportista.

N. M.


vesti po rubrikama

^sport

Udruženja građana koče privatizaciju
Svetislav Pešić: Ništa čudno ako budem ja
Trener Zvezde poziva na oprez
Kaje i Jelenković zreli za "Marakanu"
Budimir Vujačić: Mančester me samo pitao za mišljenje
Praznik vaterpola na Tašu
 


     


FastCounter by LinkExchange